A SpyMeSat app megmondja, hogy hol pásztáznak kémműholdak

Farkas Norman - 2013. október 24.

Eddig kizárólag hírszerző cégeknek és hadseregeknek fejlesztett az Orbit Logic, ám nemrég előrukkolt egy kémműhold figyelő alkalmazással, mely bárki számára szabadon letölthető.

Az Orbit Logic által fejlesztett SpyMeSat app jóvoltából végre megtudhatjuk, hogy tartózkodási helyünket épp figyelik-e kémműholdak. A paranoiás és kíváncsi felhasználók számára egyaránt érdekes szoftver ugyanis jelez, ha ez történik.

Az alkalmazásban megtekinthető a felfedett műhold térképre vetített helyzete és mozgása, de ez nem minden: számos infót tudhatunk meg az adott űreszközről egyetlen érintéssel. A figyelmeztetés módja mellett lehetőségünk van beállítani azt is, hogy milyen típusú kémműholdak pásztázásáról szeretnénk értesítést kapni.

 

 

Rögtön felötlik az emberben, hogy a szoftver a terroristák számára segíthet a rejtőzködésben, ám szerencsére nincs így. Alex Herz, a fejlesztő cég elnöke azt nyilatkozta, hogy a SpyMeSat csak minősített, nyilvános adatokkal rendelkező műholdakat figyel. (Ilyenek az észak-amerikai űrvédelmi parancsnokság egységei, illetve a kereskedelmi és nemzetközi képalkotó műholdak is.) Ez annyit tesz, hogy a programból kinyerhető információkat egy megbízott szakember is lazán a terroristák rendelkezésére tudja bocsátani, hiszen azok bárki számára elérhető adatokra alapulnak.

A SpyMeSat alkalmazás iOS platformon érhető el, ára pedig mindössze 1,79 euró az App Store-ban.

 

[Forrás: Slashgear]

Vissza