A China Mobile megkezdte az új iPhone-ok értékesítését

MTI Sajtóadatbank - 2014. január 17.

Pénteken a világ legnagyobb mobilszolgáltatója, a kínai China Mobile is megkezdte az iPhone 5S és az iPhone 5C típusú készülékek értékesítését. Az alkalomra Tim Cook az Apple vezérigazgatója is Pekingbe utazott.

A China Mobile 760 millió előfizetővel rendelkezik jelenleg, amellyel a világ legnagyobb mobilszolgáltatójának számít. Mostantól pedig az új iPhone-ok 85S és 5C) is kaphatók kínálatában.

Ezek az első olyan készülékek Kínában, amelyek használhatók a 4G hálózatban és támogatják a 4G/TD-LTE, 3G/TD-SCDMA és a GSM rendszert. Külföldön pedig egyaránt képesek rákapcsolódni a WCDMA és az FDD LTE hálózatokra. A China Mobile folyamatosan építi, bővíti 4G hálózatát, 2013 végéig 16 városban volt már ezekkel jelen és tervei szerint 2014-re a kínai városoknak több mint a felében, 340-ben kívánja e szolgáltatását elérhetővé tenni. 
 


A mostani lépést hosszú ideje fokozott várakozás előzte meg, az Apple és a China Mobile tárgyalásairól újra és újra felröppentek a hírek, de a megállapodás sokáig kérdéses volt. A nyitónapra várók már csütörtökön megkezdték a sorban állást Pekingben, Sanghajban és Nankingban; az első készülék állítólag az utóbbi városban került tulajdonosához nem sokkal nulla óra után. Ott mintegy kétszáz ember állt sorba. iPhone-t már eddig is forgalmazott az összesen 425 millió előfizetővel rendelkező két másik szolgáltató, a China Unicom és a China Telecom.
 


A szárazföldi Kínában rajtuk kívül tíz Apple áruház, valamint a vállalat új online boltja kínálja az Apple termékeket az egyéb nem hivatalos csatornákon, kisebb-nagyobb üzleteken kívül. Az amerikai óriásvállalat az okostelefonok kínai piacából a Canalys elemző cég számításai szerint mindössze 6 százalékkal részesedik, megelőzi dél-koreai versenytársa, a Samsung, a Lenovo, a Yulong és a Huawei. Eladásaival az 5. helyen van.

Tim Cook már korábban elmondta, tudja, hogy előbb-utóbb Kína lesz az Apple legnagyobb piaca, s piaci stratégiájukat is e cél mielőbbi elérésének szolgálatába állítják. Cook a China Mobile vezérigazgatójával, Hszi Kuo-huával Pekingben a kínai vállalat egy üzletében a friss vásárlók iPhone-jára írta autogramját. Elégedetten és derűlátóan nyilatkozott, dicsérve, egyebek között tehetségesnek nevezve újdonsült partnerét. 

Sajtójelentések szerint a két cégnél már előjegyzést vettek fel több mint egymillió iPhone-ra, és máris különböző (10 milliótól 24 millióig terjedő) becslések láttak napvilágot az idei éves eladásokra vonatkozóan.

 

Vissza