Az Intel dollármilliárdokat bukik az okostelefon- és tabletpiacon

Farkas Norman - 2014. április 18.

Az Intelnek egyre nagyobb veszteségekkel kell szembenéznie a mobileszközökbe szánt chipek piacán. Ennek oka, hogy a szektorban lévő konkurens cégek folyamatosan erősödnek, miközben a mobilgyártók is sorra rukkolnak elő saját fejlesztésű megoldásaikkal.

Az Intelnek még mindig nincs könnyű dolga a mobileszközök piacán, pontosabban az okostelefonokba és táblagépekbe szánt chipek szegmensében, ahol jelenleg is a Qualcomm megoldásai dominálnak, s számos kisebb cég – például a MediaTek, az NVidia, az AllRunner és a RockChip – is jelen van.

A vállalatot nemcsak a konkurensek akadályozzák a hódításban, hanem azok a mobilgyártók is, akik saját chipset kifejlesztése és használata mellett döntöttek. Az Apple és a Samsung mellett már a ZTE, a Huawei és az LG is ide tartozik, s a jövőben akár tovább is nőhet a „csapat” létszáma.

Az Intel mobil chip divíziója rengeteg pénzt bukott az elmúlt években: 2012-ben 1,78 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, egy évvel később pedig 3,16 milliárd dolláros kiesés következett. Az idei első negyedév végén kimutatott pénzügyi eredmények sem bíztatóak, ugyanis a részleg 929 millió dolláros üzemi veszteség mellett csupán 156 millió dolláros bevételt hozott.

 

 

A számokat elnézve azt gondolhatjuk, kész csoda, hogy az Intel még mindig próbálkozik, s nem hagyja a csudába a mobil chip piacot. A cég azonban kitartóan dolgozik, s azt állítja, halad a sikerek felé vezető úton.

A tervek szerint 2015 végén vagy 2016 elején megjelennek az integrált 4G LTE modemmel szerelt, mobil Intel chipsetek, amiket több készülékgyártó is előszeretettel alkalmazhat majd okostlefonjaiban, táblagépeiben. Kíváncsian várjuk, hogy a jövő Intel chipsetjei beválták-e a cég hozzájuk fűzött reményiet.

Az Intelt egyébként a mobil chip részleg lehangoló eredményei ellenére nem kell annyira félteni, hiszen a vállalat összességében 1,9 milliárd dolláros nyereséget és 12,8 milliárdos bevételt termelt 2014 első negyedévében.


 

[Forrás: IntoMobile]

Vissza