12 év után lehúzza a rolót az iWiW

Czipperer Dia - 2014. május 15.

Nemsokára hivatalosan is megszűnik a magyar közösségi oldal, az iWiW. Június 30-án végleg lekapcsolják a 12 éve működő szolgáltatást, amely fénykorában Magyarország leglátogatottabb portálja volt.

Az iWiW 12 éves pályafutása alatt beírta magát a magyar történelembe. Akik jelen voltak illetve vannak az oldalon, tudják, hogy mit jelentett néhány évvel ezelőtt az iWiW sokak számára.

Éveken keresztül a leglátogatottabb portál volt hazánkban, ám valami elmúlt. Jöttek a nemzetközi oldalak, a Facebookkal az élen, és szépen lassan elszakadtunk az iWiW-től. Sokaknak csupán csak a profilja „porosodik”az oldalon, de már évek óta rá sem néztek. Sokáig már nem is teheti, mert másfél hónap múlva végérvényesen lezárul egy korszak, az iWiW eltűnik a hazai közösségi oldalak köréből.

 

 

 

Néhány fontos adat az iWiW fénykorából

2005 és 2010 között hazánk leglátogatottabb oldalának számított, összesen 4,7 millió adatlap és fél milliárd kapcsolat született pályafutása során. A csúcskorszakban napi szinten 1,5 millióan látogatták az oldalt. A startupként indult vállalkozás az informatikai és közösségi élet egyik legfontosabb lépcsőfokává vált, új IT technológiákat és új hirdetési formátumokat teremtett.

Egy korszak vége

A Facebook előretörése azonban derékba törte karrierjét, mégis sokat köszönhetünk a nemsokára nyugdíjba vonuló közösségi oldalnak. Már itt elkezdődtek ugyanis azok kezdeményezések, melyek most a Facebookon folytatódnak tovább: a csoportok létrehozása, események szervezése stb. Sokan emiatt tanultak meg egyáltalán internetezni, és hatására egyre többet kezdték el használni a világhálót.

Négy évvel azután, hogy iWiW elkezdett lefelé ívelő pályán haladni, az Origo Zrt. úgy döntött, nem hosszabbítják meg a 2014 májusában lejáró üzemeltetési szerződésüket, mert nem látják további értelmét az oldal fenntartásának.

Vaszily Miklós, az Origo Zrt. vezérigazgatója íg nyilatkozott a döntéssel kapcsolatban: „Az iWiW hangsúlyos szerepet játszott a magyar internetezés elterjedésében és az online tartalomfogyasztásban, ezt tőle elvitatni nem lehet. Az emberek többségének azonban bőven elegendő egy közösségi oldalt kezelni, és érthető, hogy ezt inkább egy nagyobb presztízsű, nemzetközi oldalon teszik meg, ahol ráadásul külföldi ismerősökkel is kapcsolatba léphetnek. Sok más ország tapasztalatait látván azt gondolom, szép az az öt év, amíg a két közösségi site meg tudott lenni egymás mellett, ám a folytatást a fentiek tükrében már nem láttuk ésszerűnek, így a 2014 májusában lejáró üzemeltetési szerződésünket már nem hosszabbítjuk meg.”

Bár a határidő lejártával minden adatlapot megsemmisítenek, a felhasználók még egy rövid ideig, június 30-ig nosztalgiázhatnak, valamint digitális időkapszulát igényelhetnek adatlapjuk, kapcsolataik, fényképeik, levelezésük mentésére.

 

 

Vissza