Augusztustól a magyar üzletekben a Galaxy S5 mini

Farkas Norman - 2014. július 1.

A Samsung bemutatta idei csúcsmodelljének kompakt kiadását, a négy élénk színben megjelenő Galaxy S5 minit. Az újdonság meglepő módon nem mutat komoly visszalépéseket nagytestvéréhez képest sem hardveres, sem pedig szoftveres fronton. Még a víz- és porálló burkolatot is a repertoárban hagyták a Samsung mérnökei.

A HTC és a Sony után végre a Samsung is ráébredt, hogy aktuális csúcsmodelljének kompakt kiadását a jól csengő név önmagában nem fogja sikerhez segíteni, hanem a népszerűség valódi zálogát a zászlóshajóban megismert új funkciók és szolgáltatások jelenléte, elérhetősége jelenti. Ennek jegyében született meg a Galaxy S5 mini, amiről a minap hullott le a lepel.

A dél-koreai gyártó kiemelte, hogy az S5 mini csaknem egy szinten áll szolgáltatások és funkcionalitás terén is a „nagy” Galaxy S5-tel, a modellek közötti legfontosabb különbséget ezúttal valóban a méret jelenti.

A Galaxy S5 mini előlapján egy 4,5 hüvelykes, 1280 x 720 pixel felbontású Super AMOLED HD megjelenítő terül el. Hátul az S5-ből ismerős, performált műanyag hátlappal találkozunk, mely kényelmes fogást biztosít és szerényen hirdeti is egyben, hogy egy ellenálló készülékkel van dolgunk. Az S5 mini az IP67-es szabványnak megfelelő mértékben képes megbirkózni a külső hatásokkal, azaz a pornak tökéletesen ellenáll, a kisebb ütéseket is bírja és fél órán keresztül gond nélkül lubickolhatunk vele egy méter mély vízben.

Az Android 4.4 KitKat rendszerű készülék meghajtásáról egy négymagos, 1,2GHz-es processzor felel, amit 1,5GB RAM, 16GB bővíthető tárhely, valamint 2100mAh kapacitású akkumulátor egészít ki. Ez az összeállítás elég gyors működéssel kecsegtet, amihez remek képalkotó képességek társulnak a 8 megapixeles, LED villanóval segített hátlapi, illetve a 2,1 megapixeles előlapi kamerának köszönhetően. Az elkészült műveinket akár mobilneten keresztül is szélsebesen megoszthatjuk ismerőseinkkel vagy a nagyvilággal a 4-es kategóriájú LTE támogatás jóvoltából, de a castlakozási lehetőségek sora ezzel természetesen nem zárul be, hiszen adott a HSPA, a Wi-Fi, a Bluetooth és az NFC modul is.

További jó hír, hogy a gyártó tényleg nem spórolta ki az S5 legjobb újításait a mini verzióból: kapunk pulzusmérőt (persze az új S Health szolgáltatással karöltve), ujjlenyomat-olvasót és ultra energiatakarékos üzemmódot is, szóval tényleg nem kell kompromisszumokat kötnünk, ha a kisebb modellt választjuk a nagyobb helyett. Egyébként így a Galaxy S5 mini lehet az első középkategóriás mobil, amelybe ujjlenyomat-olvasót és pulzusmérőt is rejtettek.

Most, hogy kiderült, a Galaxy S5 mini mennyire jól sikerült, már csak az a kérdés, vajon mikor és milyen árcédulával lesz elérhető. Nos, a készülék augusztusban érkezik meg a magyar üzletekbe és rögtön négy színváltozat (réz-arany, szénfekete, csillogó fehér és elektro kék) közül válogathatnak majd a vásárlók. Az sajnos egyelőre rejtély, mennyibe kerül majd a készülék.

A Galaxy S5 miniről szóló sajtóközleményt, illetve a készülék technikai specifikációját a következő oldalon találod.

 

Vissza