Még gyorsabb lesz a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

MTI Sajtóadatbank - 2014. július 12.

Nemzeti Szuperszámítógép Központ. bejelentette, hogy korszerűsítik Kínában a világelső szuperszámítógépet, amely így a korábbinál is gyorsabb lesz.

A Tienho-2 (magyarul Tejút-2) szuperkomputer továbbfejlesztése két lépcsőben valósul meg. Nyáron az alaprendszert frissítik, amelynek köszönhetően a szerkezet átlagos számítási sebessége a jelenlegi 54-ről másodpercenkénti legalább 100 petaflopra nő majd. Ez azt jelenti, hogy minden egyes másodpercben 100 ezer milliárd számítás elvégzésére lesz képes.  

A frissítés szeptember elejéig tart, ám a Tienho-2 ez idő alatt is üzemben marad és továbbra is képes lesz magas szintű számítási és elemzési feladatok megoldására – mondta a szuperszámítógép központjának vezetője a Hszinhua hírügynökségnek. 

A korszerűsítés második lépcsője jövőre következik, az a számítógép hardverét érinti. Akkor a számítógép "agyát" cserélik le részben, kizárólag kínai gyártású chipeket felhasználva.  

A Tienho-2-t a közép-kínai Csangsa városában lévő Kínai Haditechnológiai Egyetem szakemberei fejlesztették ki, a gép jelenleg a dél-kínai Kuangcsou városának szuperszámítógép-központjában van. A kínai szuperszámítógép elsősége vitathatatlan: csaknem kétszer gyorsabb a második helyen álló, amerikai fejlesztésű Titannál.
 

 

Kép: tgdaily.com

Vissza