Terítéken a Nokia pénztárcabarát Lumia triója és a Denim frissítés

Farkas Norman - 2014. szeptember 4.

A Microsoft rendezvényén – természetesen az IFA keretein belül – mutatkozott be a megfizethető árú zászlóshajóként emlegetett Lumia 830 és két kisebb testvére, a Lumia 735 és 730 dual SIM. A Windows Phone 8.1 rendszerű trió mindegyik tagja kiemelkedő képalkotási képességével, illetve vonzó ár/érték arányával próbál hódítani. A telefonokra később érkező Lumia Denim frissítés révén még jobban kiaknázhatjuk majd a kameráikban rejlő lehetőségeket.

Nokia Lumia 830 – felsőkategóriás „fotómobil” nyomott áron

A mai bemutatón nem győzték hangsúlyozni, hogy a Lumia 830 egy pénztárcabarát csúcsmobil. A dologban van valami – mindjárt Ti is láthatjátok az alábbi sorokból –, de talán egy kicsit túlzás volt a Microsoft részéről, hogy a Samsung Galaxy S5 és az Apple iPhone 5S-hez hasonlítgatták a 330 eurós kezdőárral (adók nélkül) megjelenő telefont, hiszen jóval több az eltérés, mint a hasonlóság az említett készülékek és a Lumia 830 között.

A Lumia 830 lelke egy 1,2GHz-es Snapdragon 400 processzor, amit 1GB RAM és 16GB microSD kártyával bővíthető tárhely egészít ki. A középmezőnybe illő hardverhez Gorilla Glass 3-mal védett 5 hüvelykes, 1280 x 720 pixel (HD) felbontású IPS kijelzőt, NFC, Bluetooth 4.0, a-GPS és WiFi modult, valamint 4G LTE modemet és 2200mAh kapacitású akkumulátort csomagolt a gyártó. Ez az együttes továbbra sem tűnik igazán „csúcsnak”.

A Lumia 830 akkor említhető egy lapon a felsőkategóriás mobilokkal, ha a képalkotási képességeit vizsgáljuk. A telefon hátlapján ugyanis egy 10 megapixeles PureView kamera csücsül optikai képstabilizátorral megtámogatva. Ez a fényleső – a Nokia eddigi PureView kameráiból kiindulva – igen jó minőségű képekkel kecsegtet és simán a földbe döngölheti a konkurens csúcsmobilok kameráit is. Hangrögzítés frontján ugyancsak ott van a szeren a masina; három mikrofonjával hatékony zajszűréssel, Dolby 5.1 minőségben veszi fel a zajokat.

Lumia 830

 

A szeptember folyamán négy színben piacra kerülő újdonsághoz egy új vezeték nélküli töltővel is készült a Microsoft, amely Bluetooth és NFC révén képes kommunikálni vele, és ha esemény történik, azt igen figyelemfelkeltő fényjelzéssel tudatja velünk. Itt azért felmerül a kérdés, hogy magára a telefonra miért nem sikerült odabiggyeszteni egy értesítő LED-et, hogy ne csak akkor kaphassunk fényjelet, ha az új DT-903 töltőt használjuk?!

Lumia 730 Dual SIM és 735 – a szelfik mesterei

Két újdonsággal bővült az elérhető árú, középkategóriás Lumia mobilok köre. A kétkártyás Lumia 730 és a Lumia 735 is a szelfi-trendet próbálja meglovagolni, ennek jegyében 5 megapixeles, f/2.2 fényerejű lencsével megáldott előlapi kamerát kaptak. A jó minőségű szelfiken akár több arc is elfér a széles látószög jóvoltából. Ha valamilyen okból inkább a hátlapi kamerát használnánk önfényképezésre, a Microsoft effektezésre is használható szelfi alkalmazása (már elérhető!) készséggel áll rendelkezésünkre: serény csipogással jelzi, ha sikerült behatárolnia az arcunkat, majd automatikusan lő egy fotót.

Lumia 730

 

Mindkét telefonban szinte ugyanazt a hardvert találjuk, azaz egy négymagos 1,2GHz-es Qualcomm MSM8926 processzort 1GB RAM-mal és 8GB tárhellyel körülvéve. Az energiát egy 2220mAh kapacitású aksiból nyerik a készülékek, előlapjukat pedig egy 4,7 hüvelykes, 1280 x 720 képpontos (HD) OLED érintőkijelző uralja.

A fő különbség a készülékek között a hálózati támogatást érinti. Míg a kétkártyás Lumia 730 maximum 3G hálózatok elérésére alkalmas, addig az egykártyás 735 a 4G LTE hálózatokra is fel tud kapaszkodni.

Ami az árakat és a megjelenést illeti, mindkét telefon piacra kerülhet már ebben a hónapban, a Lumia 730 várható ára (adók nélkül) 199 euró körül alakul, 4G-képes testvéréért pedig 219 eurót (az adókat ugyancsak nem számolva) kell majd kicsengetni.

Lumia 735

 

A Lumia Denim frissítésről – mit nyújt, és mikor érkezik?

A Micrososft a fenti modellekkel egyidőben jelentette be a Lumia Denim frissítést, mely két fontos újítást hoz el a Windows Phone 8 rendszerű Lumia okostelefonokra.

Az egyik fejlesztés a Cortana személyi asszisztenst érinti, ami már gombnyomás és a készülék bárminemű megérintése nélkül is elérhető lesz, ugyanis folyamatosan figyeli majd, szólítjuk-e. Talán nem meglepő, hogy a szolgáltatás csak angol és kínai nyelveken működik majd (később persze egyéb nyelvek is bekerülhetnek Cortana repertoárjába, de a magyar nyelv szinte biztosan nem kerül porondra az elkövetkezendő frissítési ciklusokban).

A Denim másik nagyobb fegyvere a Lumia Camera alkalmazásban manifesztálódik, ami lényegében a Nokia Camera átnevezett, új funkciókkal megáldott utódja. Az app több okossággal is rendelkezésünkre áll, például lezárt képernyőnél a dedikált kamera gombot hosszan nyomva rögtön (kb. 2 másodperc elteltével) bekapcsol és exponál a kamera. Szintén új fícsörnek számít, hogy gyenge fényviszonyok között egy villanós, majd egy villanó nélküli képet lő a kamera, majd lehetőségünk lesz egy csúszka segítségével beállítani a fotó megvilágítását. Adott lesz az automatikus HDR mód (a környezet adottságaihoz igazodik) is, de a legnagyobb durranást a 4K videofelvétel támogatása jelenti, ami 24 fps sebességgel történhet. Utóbbihoz kapcsolódik, hogy az elkészült 4K videóból 8 megapixeles fotók formájában kivághatjuk a nekünk tetsző pillanatokat. Újdonságként tartható számon az Action Cam üzemmód is, mellyel több pillanatot sűríthetünk egyetlen fotóba, amin látszik a megörökített mozzanatok sora.

 

 

Ami a Lumia Denim frissítés elérhetőségét illeti, a Microsoft elmondása szerint a Lumia 930, Lumia 1520 és Lumia Icon mobilok kapják meg először, ugyanis e modellek képesek 4K videók rögzítésére hardveres adottságaik alapján. Később, de még ebben az évben a Windows Phone 8.1 rendszerű Lumiákra érkezik meg – kicsit megnyirbált kamerás újításokkal – az update, a most bemutatott újdonságok pedig már eleve a Denimmel kerülnek fel az üzletek polcaira.

 

A készülékekről és a Lumia Denim frissítésről szóló sajtóközleményt a következő oldalon találjátok.

 

Vissza