Okoshám értelmezi a kutya testbeszédét

MTI Sajtóadatbank - 2014. november 6.

A kutya egészségét őrző, viselhető műszer, okoshám prototípusát készítették el amerikai tudósok. Az eszköz javíthatja kutya és gazdája kommunikációját is.

Az állatra rögzíthető hámot olyan szenzorokkal látták el, amelyek nyomon követik a kutya testtartását és életfunkcióit - tudósított a BBC hírportálja. A hámra rezgő motorokat is szereltek, ezek segítségével kommunikálhat az ember a kutyával, amikor az nincs a közelében. Az okoshám segíthet a kutyakiképzésben, javíthatja a munkakutyák és gazdáik együttműködését.

A hámot mozgásérzékelőkkel látták el, amelyek a kutya testbeszédét, kommunikációja elsődleges eszközét értelmezhetik. Az ember látótávolságon kívül is nyomon követheti, mikor ül, áll, szalad az eb - mondta David Roberts, az Észak-karolinai Állami Egyetem munkatársa, aki a prototípus fejlesztését segítette.

A pulzus és a testhőmérséklet mérésével az állat testi állapotáról is gyűjthető információ, ezek jelezhetik az embernek, ha a kutya izgatott vagy ideges.

Sean Mealin szerint , aki szintén dolgozott a projekten, a vakvezető kutyákat arra képzeték ki, hogy viselkedésükkel ne árulják el, ha stressz éri őket, ezért a műszer jelzései különösen fontosak, mert belőlük felismerhetjük és ennek nyomán enyhíthetjük is a kutyák izgatottságát.
 


A kutyával való kommunikáció új színnel gazdagodhat: a hám rezgő motorjai működtetésével a gazda megerősítheti a szóbeli parancsot vagy akkor is ráveheti az állatot valamilyen műveletre, ha az nincs a közelében.

Az okoshámot ki lehet egészíteni további műszerekkel is: mikrofonokkal, kamerákkal, a környezet jeleit érzékelő szenzorokkal, amelyek hasznos adatokat rögzíthetnek, amikor például a kutya katasztrófa sújtotta területen segédkezik a mentésben.

 

 

Kulcsszavak: tudomány
Vissza