Okosautó gyár nyílt Szombathelyen

Kütyü Magazin - 2015. május 26.

A TDK-hoz tartozó EPCOS átadta egyik európai autóelektronikai alkatrészgyártó központját Szombathelyen. Olyan „okosautós alkalmazásokhoz” fejlesztenek és gyártanak elektronikai alkatrészeket, mint a teljes kulcs nélküli nyitás és indítás, automatikus távolsági fényvezérlő, optikai parkolást segítő rendszerek, sávelhagyásra figyelmeztető rendszerek vagy a különféle táblafelismerők.

A szombathelyi EPCOS gyár május 22-én adta át új üzemét, mely az okosautó alkalmazásokhoz fejleszt alkatrészeket. A szombathelyi TDK fejlesztő- és gyártóközpont 14 ezer négyzetméternyi új termékfejlesztési, gyártási, és irodai területtel, valamint a munkatársak számára további pihenőhelységekkel és öltözőkkel bővült. Ezzel a jelenlegi üzemméret mintegy 50 ezer négyzetméterre nőtt, ami a húsz évvel ezelőtti beépített terület megötszöröződését jelenti.

Az autóelektronika szerepe nő

A szombathelyi központ a helyben készülő és részben itt is fejlesztett alkatrészkínálatát különösen innovatív terméktípusokkal bővíti, és ennek során még erősebben fókuszál az autóelektronikai lehetőségekre, miközben kiaknázza több autóipari beszállító és gyártó cég földrajzi közelségét a szombathelyi telephelyhez. Az autóipari felhasználásra készülő termékek részaránya a jelenlegi 30 százalékról több mint 50 százalékra nő.

A felhasználási területek a gépjárműveknél többek között az automatikus távolsági fényvezérlő, az optikai parkolást segítő, sávelhagyásra figyelmeztető, ráfutás megelőző rendszerek, különféle táblafelismerők, illetve a komfort nyitás és indítási rendszerek részei. „Az elektromobilitás jövőbe mutató piacát is meg tudjuk majd hódítani a Szombathelyen folyó innovációs tevékenységnek köszönhetően“, mondta Bernhard Koch.

 


Több mint 200 új munkatárs

A dolgozói létszámot tekintve a szombathelyi EPCOS a TDK Konszern legnagyobb telephelye Európában. A fejlesztés révén mintegy 220, részben magas képzettséget igénylő munkahely jön létre, többek között villamos- és gépészmérnökök, folyamat-, karbantartó, minőségbiztosítási mérnökök, valamint termelésben dolgozó technikusok és szakmunkások számára. A már jelenleg is közel 100 fős kutatás-fejlesztési részleg szintén tovább bővül.

Egy új korszak

A fejlesztés 2015. május 22-én lezárt szakaszának fontos eredménye volt, hogy miközben a vállalat a Claudius Ipari Parkban lévő központját jelentősen fejlesztette, belvárosi telephelyének elhagyásával Szombathely fejlődéséhez is jelentősen hozzájárult, hiszen ezzel a városközpont teljes mértékben felszabadult az ipari termelés alól. A fejlesztési szakasz jelentőségét és mértékét jól jelzi, hogy összesen mintegy 250 tonnányi gépet és berendezést mozgattak át a városon: 350 gép és berendezés került végleges helyére a belvárosból a TDK fejlesztő- és gyártóbázisra.

Az átadáson egy méreteiben Magyarországon látványos hologramos 3D vetítésben mutatták be a fejlesztés eredményeit. Az EPCOS elektronikai fejlesztő- és gyártóközpont átadásán a klasszikus szalagátvágás helyett Joachim Zichlarz (EPCOS AG CEO), Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és Takács Balázs, az EPCOS ügyvezető igazgatója közreműködésével jelképesen elindult az új EPCOS-időszámítás Szombathelyen.

 

Vissza