Hackertámadás a lengyel légitársaság ellen

Vértes Judit - 2015. június 23.

Vasárnap egy ismeretlen hacker csoport bejutott a lengyel légitársaság repülési terveket készítő rendszerébe, és emiatt egy időre nem indulhattak a gépek. 1400 utas kényszerült várakozni a varsói Frederic Chopin repülőtéren.

 

A lengyel LOT légitársaság repülési tervet készítő rendszerét hackertámadás bénította le vasárnap. A leállást valószínűleg az okozta, hogy a rendszert egyszerre nagyon sok kommunikációs kéréssel bombázták, azaz DDoS támadás érhette.

A támadás miatt nem tudták elkészíteni a repülési terveket, így több gép nem szállhatott fel. A leállás nem veszélyeztette a már úton levő illetve leszállni készülő gépeket – jelentette a LOT vasárnap. Hétfő reggelre a légitársaság szolgáltatásai újra működtek.

Mivel a légiközlekedés irányítása kapcsolódik az internethez, a társaságoknak fel kell készülniük az esetleges támadásokra. A varsói eset megtörténhetett volna bármelyik légitársasággal.

Jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő információ sem a probléma okáról, sem a lehetséges elkövetőkről.

Andrey Nikishin, a Kapersky Lab Future Technology Project igazgatója, a ThreatPost-nak tett nyilatkozata szerint a problémának több magyarázata is lehetséges. Lehet emberi mulasztás, technológiai hiba vagy nagyobb méretű támadás.

 

Forrás: Techspot.com

 

 

 

Vissza