Az Ericsson Lean Carrier egy 5G-koncepciót vezet be az LTE hálózatokba

Kütyü Magazin - 2015. november 6.

Az Ericsson 5G innovációja elsőként, egyedi módon alkalmazza az ún. „karcsú" (lean) vivő koncepciót már a mai 4G LTE hálózatok számára. Ez akár 50%-kal is képes javítani a letöltési adatsebességet a mai eszközökön.

Ugyan az 5G hálózati szabványok még nincsenek kidolgozva, az már ma is egyértelmű, hogy a technológia úgynevezett karcsú, „ultra lean" kialakítást fog használni. A hatékonyabb jelzésátvitellel energiatakarékosabb, másrészt az új 5G magas frekvenciákon szükséges sűrű felépítést tesz lehetővé. Az Ericsson saját fejlesztésű Lean Carrier innovációja foglalkozik először a cellák közötti jelzésátviteli (signaling) interferenciákkal, karcsú (lean) kialakítású 5G koncepciókat vezet be a 4G LTE rendszerbe, így javítva az adatsebességet és az alkalmazáslefedettséget a felhasználók számára az 5G felé vezető úton.

Az Ericsson Lean Carrier egy 5G-koncepciót vezet be a mai LTE hálózatokba. Ez a megoldás már élesben üzemel a koreai SK Telecom hálózatának több ezer cellájában, és készen áll arra, hogy más hálózatokban is bevezessék. Egy nagyléptékű telepítés esetén a felhasználók akár 50%-os növekedést is tapasztalhatnak a letöltési adatsebességben.

Az interferencia csökkentésével az Ericsson Lean Carrier szélesebb területen teszi lehetővé az új 256 QAM magasabb rendű moduláció kihasználását, ezzel kiterjesztve a nagyobb adatsebesség jelentette előnyöket a kültéri makrokörnyezetre. Az Ericsson Lean Carrier akár 280%-kal is képes megnövelni a 256 QAM kihasználását.

Az Ericsson Lean Carrier innováció a jövőbeni 5G rendszerekhez tervezett kialakítási koncepciókat hozza el a mai 4G LTE hálózatokba. Az Ericsson Lean Carrier csökkenti a jó hálózati teljesítményhez szükséges referenciajel-adás szintjét. Ennek megfelelően javul a letöltési adatsebesség a 4G LTE hálózat minden részén; a legnagyobb teljesítménybeli növekedés a legtöbb cellaátfedéssel rendelkező területeken tapasztalható.

Per Narvinger, az Ericsson LTE vezetője úgy véli, az LTE 2008-ban, a létrehozásakor egy hatékony technológia volt, de mostanra jelentősen több intelligenciát adtak hozzá. A teljes erejű jeltovábbítás korlátozza a teljesítményt és szükségtelen cellák közötti interferenciát okoz. Az Ericsson Lean Carrier szoftveres frissítést alkalmazó hálózatok jobb felhasználói élményt fognak nyújtani. Továbbá, mivel az 5G rendszerben a kis cellás architektúrák kerülnek előtérbe, a jeltovábbítási interferenciák problémáját kezelő fejlesztésekkel haladnak azon az úton, amellyel lehetővé válik, hogy megfeleljenek a 2020. év által támasztott követelményeknek.

A szolgáltatók kezdenek egyre fejlettebb kódolási sémákat használni, hogy hatékonyan kezeljék a magasabb szintű felhasználói élményre vonatkozó igényeket; azonban az új 256 QAM magasabb rendű moduláció használatához tiszta rádiójelekre van szükség a letöltési adatsebesség érdekében. Az interferencia csökkentésével az Ericsson Lean Carrier megnöveli azt az időtartamot, amely alatt az LTE rendszer ki tudja használni a 64 QAM és a 256 QAM kódolási sémákat.

Az Ericsson Lean Carrier beépíthető az Ericsson mai LTE hálózataiba, illetve kompatibilis minden LTE rendszerű eszközzel.

Az 5G a mai LTE technológia továbbfejlődése, és új rádióhozzáférési technológiákat tartalmaz, gyakran a magasabb frekvenciatartományokban. Ezek a magasabb frekvenciák kisebb cellaméreteket is eredményeznek, ezért egyre fontosabb lesz a szükségtelen jelzésátvitel minimalizálása. Ez az 5G ultra lean kialakítása mögötti alapelv. Az Ericsson Lean Carrier határozott előnyöket kínál a felhasználók és a szolgáltatók számára a mai LTE hálózatokon, miközben egy kritikus fontosságú innovációs mérföldkőnek számít az 5G felé vezető úton.

 

 

Vissza