Az LG bemutatta első moduláris okostelefonját, az új LG G5-öt

Kütyü Magazin - 2016. február 22.

Az LG Electronics (LG) az MWC-n bemutatta a mindenki által várva-várt LG G5 okostelefont. A teljesen új külsővel, karcsú unibody fémházzal, kihúzható akkumulátorral rendelkező készülék Modular Type névre keresztelt moduláris kialakítást kapott, így még teljesebb felhasználói élményt kínál.

Az LG Friends névre keresztelt készülékcsalád tagjaival kiegészítve a G5 teljes értékű digitális fényképezőgéppé, Hi-Fi zenelejátszóvá és más eszközökké alakítható át. Az LG Friendsszel együtt a G5 tehát nem csak egy új csúcstelefon, hanem egész koncepció, komplett ökoszisztéma - mindez teljesen új megközelítést jelent az iparágban az LG részéről.

Az LG G5 elődjét, a G4-et is felülmúló vizuális élményt nyújt. Ezt garantálja a karcsú, teljesen fémből készült készülékház, valamint a kihúzható akkumulátor (Slide-out Battery), aminek révén a lemerült akku másodpercek alatt kicserélhető egy teljesen feltöltött energiaforrással. Az LG G5 csúcstelefont 135 fokos, nagylátószögű objektívekkel szerelték fel, vagyis a telefon használója választhat a normál és a nagylátószögű kamera között, hogy még több minden férjen rá egyetlen fényképre. A készülék Always-on képernyővel rendelkezik, így anélkül nézhetjük meg a dátumot, pontos időt és más értesítéseket, hogy fel kellene ébreszteni a telefont.

Ez nem minden, ugyanis a 3D Arc Glass üvegborítással érkező, lágyan ívelt 5,3 colos képernyő elegáns, színes, fémes felülete az speciális microdizing technológiával készült, ami az eloxált alumínium teljesen új szintjét jelenti. A készülék szigetelt antennáját láthatatlanul integrálták a készülékbe, így az nem töri meg a fém unibody ház simaságát. Az LG tervezői egy fokkal tovább fejlesztették a fém készülékház koncepcióját az élek speciális, Shiny Cut kialakításával, amivel még kontrasztosabbá és még kényelmesebb fogásúvá tették a készüléket.

Az LG első moduláris (Modular Type) okostelefonja

Az LG innovatív Modular Type formavilága révén a G5 könnyen digitális kamerává, hifi-zenelejátszóvá és más eszközökké alakítható, miközben ez az első olyan okostelefon, amely a teljesen fém készülékház alkalmazása mellett megtartja a hagyományos cserélhető akkumulátort is.

LG CAM Plus

Az LG CAM Plus egy olyan sokoldalú kameramodul, amelyet az akkumulátor helyére illesztve lehet a G5-höz csatlakoztatni. A kényelmes fogást és egyszerű kezelhetőséget biztosító CAM Plus révén gyakorlatilag egy normál fényképezőgéppé lehet alakítani a G5-öt, mivel fizikai gombokkal lehet az eszközt ki- és bekapcsolni, exponálni, felvételt indítani, zoomolni – sőt, még egy LED-kijelző is helyet kapott rajta. Mindemellett intuitív autofókusz-funkciót és expozíció-rögzítést is kínál, vagyis olyan funkciókat, amelyeket általában a normál digitális kamerákon lehet megtalálni. Az LG G5-höz csatlakoztatva egy 1200mAh-s, kiegészítő akkumulátorként is funkcionál, így még több ideig fotózhatunk vele.

LG Hi-Fi Plus és a B&O Play

Az LG Hi-Fi Plus és a B&O Play együtt egy innovatív, hordozható Hi-Fi DAC zenelejátszót alkot, amelyet az LG a B&O Play szakértőivel fejlesztett ki azokra gondolva, akik olyan hangminőségre vágynak, amelyet hagyományosan csak a high-end audióeszközök képesek nyújtani. Az LG Hi-Fi Plus és a B&O Play kombinációja az egyszerűen elegáns skandináv dizájn és a prémium hangtechnológia ötvözetével tűnik ki. Ha ez nem volna elég, az először a V10 okostelefonban bemutatott 32 bites Hi-Fi DAC rendszer sampling technológiája mellett ez az eszköz támogatja a 32 bites, 384KHz-es HD audiólejátszást is. Az LG Hi-Fi Plus és a B&O Play kombinációját egyararánt lehet a G5-tel együtt, annak egyik moduljaként, illetve – bármely okostelefonhoz vagy PC-hez csatlakoztatva – különálló Hi-Fi DAC eszközként használni.

Extrém nagylátószögű lencsék, továbbfejlesztett felhasználói élmény

Az LG okostelefon-kamerák piacán betöltött és elismert vezető szerepére alapozva a G5-öt két hátlapi kamerával szerelték fel: az egyik hagyományos, 78 fokos látószögű, míg a másik egy 135 fokos, nagylátószögű objektívvel rendelkezik, ami az okostelefonok esetében rekordnak számít. Ez a 135 fok mintegy 1,7-szer szélesebb látószöget jelent a korábbi okostelefonok kamerájához képest és 15 fokkal nagyobb az emberi szem látószögénél is. A nagylátószögű lencse alkalmazásával a telefon használói még szélesebb tájképeket, még magasabb épületeket vagy még nagyobb csoportokat fotózhatnak anélkül, hogy távolabbról kellene fényképezniük. 

Az LG G5 mindemellett egy sor hasznos fotóeffektet is kínál, köztük a Pop-out Picture, a Film Effect és az Auto Shot funkciókat. A Pop-out Picture a normál és a nagylátószögű kamera által készített képeket kombinálva helyezi keretbe a fotót. A Film Effect kilenc különböző, analóg hatású emulátort tartalmaz, míg az Auto Shot alkalmazással a kamera automatikusan készít szelfit, amint felismeri a látómezejébe került arcot.

Always-on kijelző a még nagyobb kényelemért

Az LG G5 5,3 colos QHD IPS Quantum érintőképernyője – az okostelefonok főkijelzői között elsőként – tartalmazza az Always-on, vagyis állandóan aktív funkciót is. Az elsőként a V10 készülék másodlagos, kisméretű kijelzőjeként bemutatott Always-on koncepciót ezúttalkiterjesztették az egész főképernyőre, amely így folyamatosan képes mutatni a pontos időt, dátumot, az akkumulátor töltöttségét még akkor is, ha a G5 alvó üzemmódban van. Ez azt jelenti, hogy akkor is egy pillantással megnézhetjük, hány óra van, ha egy fontos tárgyaláson ülünk vagy mindkét kezünk tele van.

Az energiafogyasztás minimalizálása érdekében az LG áttervezte a kijelző driver integrált áramkörének memóriáját és az energiagazdálkodási funkciót, így a képernyő háttérvilágítása csak a kijelző egy kisebb részét világítja meg. E megoldásnak köszönhetően az Always-on kijelző óránkénti energiafogyasztása az akkumulátor teljes kapacitásának csupán 0,8 százalékát teszi ki. Azzal, hogy a vevők naponta akár 150-szer is bekapcsolják az okostelefonjukat, legtöbbször csak azért, hogy megnézzék, hány óra van, a G5 Always-on kijelzőjével érezhetően tovább bírja egy töltéssel az akkumulátor.

Az LG G5 további, korszerű képernyő-üzemmódja a Daylight Mode, ami a jelenleg elérhető, a fényerőt automatikusan beállító technológiákhoz képest kivételes kültéri fényerőt biztosít. A Daylight Mode érzékeli a környezet fényviszonyait és azonnal növeli vagy szükség esetén csökkenti a képernyő fényerejét, akár 850 nit értékre. Még azelőtt, hogy a szemünk hozzászokna az eltérő fényviszonyokhoz, a G5 máris készen áll.

Ökoszisztéma a G5 körül - társeszközök széles skálája 

Az LG a G5-tel együtt egy paradigmaváltó okostelefon ökoszisztémát is bemutat – ez az LG Playground. Az LG ezzel arra törekszik, hogy megerősítse partnereivel fennálló kapcsolatát, új eszközöket vezessen be és olyan programokat támogasson, amelyek kiteljesíthetik az LG Playground koncepciót.

Az LG G5 ököszisztémájának részeként az LG a társeszközök széles skáláját is bemutatja — ezeket találóan LG Friends névre keresztelték. Ezek az eszközök a hagyományos okostelefonok kereteit áttörve kínálnak új mobil felhasználói élményt és szórakozási lehetőséget.

LG 360 VR

Az LG 360 VR egy virtuálisvalóság (VR — Virtual Reality) szemüveg, amely kizárólag a G5-tel használható és az okostelefonhoz egy speciális kábellel lehet csatlakoztatni, így olyan élményt eredményez, mint ha egy 130 colos televíziót két méterről néznénk. Stílusos és összehajtható kialakítása révén könnyen hordozható, így bárhol, bármikor élvezhetjük a VR-tartalmakat. Az LG 360 VR mindössze harmadakkora tömegű, mint azok a VR-szemüvegek, amelyek egy okostelefon belehelyezésével működnek, miközben 639 ppi felbontást nyújt. Az LG készüléke képes az LG 360 CAM-mel készített 360 fokos képek és videók, valamint az összes Google Cardboard tartalom megjelenítésére.

LG 360 CAM

Az LG 360 CAM egy kompakt, 360 fokos látószögű fényképezőgép, amelyet két, egyenként 13 megapixeles, 200 fokos nagylátószögű kamerával, 1200mAh-s akkumulátorral és 4GB belső memóriával szereltek fel, amit microSD kártyával is ki lehet egészíteni. Az LG 360 CAM könnyen csatlakoztatható a G5-höz, így a telefon használói 360 fokos tartalmat alkothatnak. Az eszköz manuális beállításokat is lehetővé tesz, 2K felbontású videókat készít, a három beépített mikrofonján keresztül pedig 5.1 térhatású hangfelvételt készít, így segítve a felhasználókat a kiemelkedő minőségű 360 fokos tartalmak elkészítésében.

A Google-lel kötött partnerségnek köszönhetően az LG 360 CAM-mel elkészített felvételek feltölthetőek a Street View-ra és a YouTube360-ra, így az eddigieknél is kreatívabb tartalmakat oszthatunk meg barátainkkal, ismerőseinkkel. A képek szintén visszanézhetőek az LG 360 VR eszközön, illetve minden olyan egyéb okostelefonon, amelyek képesek a 360 fokos tartalmak megjelenítésére.

LG Rolling Bot

Az LG Rolling Bot egy olyan társeszköz, amely — miközben labdaként gurul — 8 megapixeles beépített kamerájával készít fénykép- és videofelvételeket. Az LG Rolling Bot nem csak játékra jó, akár otthoni megfigyelő eszközként, házikedvencünk társaként is használható, sőt, a kompatibilis háztartási berendezések távirányítójaként is funkcionálhat. A wifin keresztül csatlakoztatható IP kameraként használva a Rolling Bot használói távolról monitorozhatják otthonuk belső tereit élő streamingen a G5 okostelefonuk segítségével.

LG Tone Platinum

Az LG TONE Platinum (HBS-1100 modell) — az LG TONE Plus sorozat legfrissebb tagja — olyan Bluetooth headset, amelynek kivételes hangminősége kiérdemelte a Harman Kardon platina fokozatát. Azáltal, hogy a lehető legkisebb torzítás érdekében a Balanced Armature kialakítást alkalmazták, az LG Tone Platinum kivételesen éles és tiszta hangzást nyújt. Mi több, a világon ez az első olyan Bluetooth headset, amely az aptX HD audiokodeket használja, amely a vezeték nélküli eszközök között páratlan, 24 bites veszteségmentes hang-adatátvitelt biztosít.

H3 by B&O Play

A H3 by B&O Play egy olyan  high-end fülhallgató, amely kompatibilis a LG Hi-Fi Plus és a B&O PLAY kombinációjának csúcsminőségű hangzásával. Kifejezetten az audiofil közönség és azon felhasználók számára tervezve, akiknek az okostelefon-választás során kiemelkedően fontos az eszköz által nyújtott hangzás minősége. Ez a fülhallgató minden Android okostelefonnal kompatibilis.  

LG Smart Controller

Az LG Smart Controllerrel egyes drónokat és más okoseszközöket irányíthatunk, illetve az LG G5 okostelefonon valós időben követhetjük a drónról közvetített videóstreamet. Ez nem minden, a drónok az LG Smart Controlleren található joystick mozgatásával irányíthatók is.

LG Friends Manager

A kizárólag az LG G5-ben elérhető funkció, a Friends Manager olyan hub alkalmazás, amelynek révén a lehető legkönnyebben lehet csatlakoztatni az okostelefont az LG Friends eszközökhöz. A Friends Manager automatikusan érzékeli a közelben található LG Friends társeszközöket, három egyszerű lépésben gyorsan és könnyen csatlakozik hozzájuk, így nem kell többé az eszközök fáradságos párosításával foglalkoznunk.

Nagyobb teljesítmény, nagyobb hatékonyság

Az LG G5 számtalan további innovatív megoldást kínál, amelyeket azért alkottak meg, hogy forradalmasítsák napjaink mobil életstílusát.

Qualcomm Snapdragon 820 processzor

Az LG G5 csúcstelefont az erőteljes és energiahatékony Snapdragon 820 processzorral látták el, ami olyan fejlett tulajdonságokkal rendelkezik, mint a 64 bites teljesítmény, az Adreno 530 integrált grafikus egység (IGP), az alacsony energiaigényű Qualcomm Hexagon DSP, valamint a Qualcomm Spectra 14 bites dupla képjel-feldolgozó processzorok (ISP), amelyek a nagyfelbontású DSLR-minőségű fotókat és további energiamegtakarítást eredményeznek. A Snapdragon 820 processzor rendelkezik továbbá egy integrált X12 LTE modemmel, ami támogatja a 12-es kategóriájú letöltési sebességet, akár 600 Mbps-ig, valamint a 13-as kategóriájú feltöltési sebességet, akár 150 Mbps-ig.

Az elődmodell Snapdragon 810-hez képest a Qualcomm Technologies legfejlettebb CPU architektúrája kétszer nagyobb sebességet és energiamegtakarítást tesz lehetővé. Az Adreno 530 akár 40 százalékkal gyorsabb grafikai teljesítményre képes, akár 40 százalékkal hatékonyabb energiafelhasználás mellett, a korábbi generációhoz viszonyítva. A Snapdragon 820 támogatja az 1080p HD felbontásnál négyszer több képpontot tartalmazó 4K videófelvételt és –lejátszást, így az LG G5 használói elképesztő részletességű és tiszta felvételeket készíthetnek mindennapi pillanataikról. A processzort egyben VR-re is optimalizálták, így a G5 használói élethű színeket és páratlan virtuálisvalóság-élményt élvezhetnek.

aptX HD: 24 bites Hi-Fi vezeték nélküli audiokodek 

Az LG G5 tartalmazza a továbbfejlesztett aptX HD audiokodeket, amely támogatja a 24 bites Bluetooth-hangátvitelt, így gazdag, tiszta és veszteségmentes hangzást nyújt vezeték nélküli kapcsolaton is. Az LG TONE Platinum headsettel párosítva kiváló minőségű, az eredeti forráshoz nagyon közeli hifi-hangzást nyújt.

Qualcomm Quick Charge 3.0 gyorstöltés

Az LG G5-ben megtalálható az akkumulátor hihetetlenül gyors feltöltését szolgáló Qualcomm Quick Charge 3.0 is. Egy intelligens algoritmus alkalmazásával a Quick Charge 3.0 — a korábbi generációhoz képest — 27 százalékkal gyorsabban feltölti az akkumulátort, és akár 45 százalékkal hatékonyabb, mint a megelőző generáció.

Helymeghatározás alacsony energiafelhasználással – a Low Power Location Estimation (LPLE) Technology 

Az LG G5 akkumulátora rendkívül hosszú ideig bírja egyetlen feltöltéssel, mégpedig a Low Power Location Estimation technológiának köszönhetően. Ez a megoldás azzal javítja az akkumulátor hatékonyságát mintegy 42 százalékkal, hogy optimalizálja a helymeghatározással működő applikációkhoz kötődő energiafogyasztást.

„Az új LG G5 okostelefonunk arra biztatja a vásárlókat, hogy fedezzék fel újra a mobil élet valódi örömeit” — mondta Juno Cho, az LG Electronics Mobile Communications Company elnök-vezérigazgatója. „A G5 és az LG Friends annak eredményeként jött létre, hogy az LG szakértői feltették maguknak a kérdést: vajon lehetséges-e még innovatívnak és egyedinek lenni az okostelefonok piacán? Ha a vevőink eltöltenek egy kis időt az LG G5-tel, erre a kérdésre egy hangos IGEN-nel felelnek majd.”

Specifikáció:*

  • Processzor: Qualcomm Snapdragon 820
  • Kijelző: 5,3 colos Quad HD IPS Quantum Display (2560 x 1440 / 554ppi)
  • Memória: 4GB LPDDR4 RAM / 32GB UFS ROM / microSD (akár 2TB-ig)
  • Kamera: hátlap: 16MP (normál), 8MP (nagylátószögű), előlap:  8MP
  • Akkumulátor: 2800mAh (cserélhető)
  • Operációs rendszer: Android 6.0 Marshmallow
  • Méret: 149,4 x 73,9 x 7,7 mm 
  • Tömeg: 159 g
  • Hálózat: LTE / 3G / 2G
  • Kapcsolat: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / USB Type-C / NFC / Bluetooth 4.2
  • Színek: ezüst / titán / arany / pink

*A specifikáció piaconként eltérő lehet.

 

Vissza