Összehozza a halottnak hitt háborús hősöket a DoQ

Kütyü Magazin - 2016. szeptember 10.

A katonák bajtársiasan küzdenek együtt és feltétel nélkül segítik egymást a háborúkban. De vajon mi történik, ha az ember bevetés közben örökre elszakad hű társától? Sikerül-e valaha megtalálnia a másikat? 

A DoQ-n szeptember 10-én startoló Veterán Bajtársak című dokumentumfilm magándetektívek segítségével kutatja fel az eltűntnek vagy halottnak hitt katonákat, hogy az egykori bajtársak évtizedekkel később viszontláthassák egymást.

A vietnami háború utolsó véres összecsapására 1970 júliusában került sor az amerikai és az észak-vietnami haderő között. Ekkor lépett a harctérre Larry Kern is: a 21 éves, fiatal katona helikopter-pilótaként vett részt a nyári hadműveletben, társa és egyben legjobb barátja, William McFarland, vagy ahogy a bakacimborák hívták, Mac oldalán. A páros feladata az volt, hogy kimenekítsék társaikat, akik több ezer vietnámi katona gyűrűjében rekedtek. Kern és Mac helikopterét azonban eltalálta a vietkongok légvédelmi rakétája, ami végzetes következményekkel járt: a gép felrobbant és a kimenekítendő amerikaiakra zuhant. 

Kernnek sikerült időben katapultálnia, ám Mac kiesett a gépből és a roncs alá szorult. Honfitársai halottnak hitték a fiatal katonát, ezért otthagyták, és fedezékbe vonultak. Kern csak később, már a háború után tudta meg, hogy barátja életben maradt… 

Wilbert Estabrook, becenevén Shorty is hasonló borzalmakat élt át: ő a koreai háború során esett hadifogságba 730 társával, és három évet töltött az észak-koreaiak börtöneiben. Egy szadista tábornok kegyetlenkedései és válogatott kínzásai miatt a foglyok közül csupán 250 élte túl a hároméves tortúrát. Shorty képtelen volt feldolgozni a hadifogság által okozott traumát, és miután 1970-ben nyugdíjba vonult, felkereste azokat, akik szintén túlélték a borzalmakat. Hihetetlen, de mindenkire sikerült rátalálnia – egy Goya Mata nevű társa kivételével… 

A DoQ új dokumentumfilmje végigköveti, ahogy Gary Cohen magánnyomozó az elveszett katonák nyomába ered és Shorty, illetve Kern kérésére kontinenseken átívelő kutatásba kezd. Vajon sikerül összehozni a vietnami háborúban megsérült katonát a bajtársával, akit azóta is a bűntudat gyötör? Megtalálja-e a magánnyomozó a rejtélyes hadifoglyot, aki túlélte a borzalmas, észak-koreai hadifogságot, viszont utána nyoma veszett? Kiderül a Veterán Bajtársak című dokumentumfilmből, szeptember 10-én, 21.05-kor!

Kulcsszavak: szórakozás, film, DoQ
Vissza