Az FBI igazgatója azt javasolja, takarja le webkameráját, van azonban más megoldás is

Kütyü Magazin - 2016. október 10.

Amszterdam – egy nemrégiben, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában (CSIS) megrendezésre került konferencián James Comey, az FBI igazgatója számos gyakorlati tanácsot adott az emberek adatainak és magánszférájának védelme érdekében. Javaslatai között szerepelt a számítógépek webkameráinak letakarása. 

A le nem takart webkamerák könnyen kiskaput kínálhatnak a hekkerek számára, ideális feltételeket teremtve például a zsarolásra vagy az ipari kémkedésre. „Ha bezárjuk az otthonainkat és az autóinkat, akkor miért kellene nyitva hagynunk a számítógépeinket a bűnözők előtt?” - tette fel a kérdést az FBI igazgatója. A gyakorlatban számos számítógép-felhasználó észlelte már, hogy webkamerája kockázatot jelent abból a szempontból, hogy azáltal betolakodók léphetnek be magánéletébe. Híres példa Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, akinek a laptop kamerája ragasztószalaggal van leragasztva.

A ragasztószalagnál viszont ma már jóval elegánsabb megoldások is léteznek, legalábbis ami a számítógép-monitorokat illeti. A Philips vállalati monitorainak legújabb generációja olyan 27, 24 és 22 hüvelykes monitorokból áll, amelyeknél a webkamera kizárólag akkor emelkedik ki, ha szükség van rá. A webkamera mindössze egy ujj használatával lenyomható és kiemelhető. Az ebből származó előny egyértelmű: ha szükségünk van a kamerára, például egy online konferencia során, egyszerűen kiemelhető. Egyéb esetekben eltűnik és a hekkereknek esélyük sincs.

„Tudatosan döntöttünk úgy, hogy a kamera egy manuálisan irányítható hardverfunkció legyen, hiszen ezáltal lehetetlenné válik az eszköz feltörése” - mondta Thomas Schade, a Philips Monitors licenctulajdonos márkapartnereként ismert MMD európai képviseletének elnökhelyettese. Hozzátette továbbá: „Manapság a videokonferenciák elengedhetetlen eszközei számos vállalat üzleti kommunikációjának. A webkamerák ugyanakkor utat engednek az ipari kémkedésnek. Az általunk kínált egyszerű megoldás hatékony és biztonságos munkakörülményeket teremt ügyfeleink számára.”

A többi, professzionális felhasználók számára kifejlesztett Philips-kijelzőhöz hasonlóan a termelékenység elősegítése érdekében ezek az új kijelzők is számos további kiemelkedő funkcióval rendelkeznek. Mindegyik méret elég kompakt ahhoz, hogy bármilyen dolgozóasztalon kényelmesen elférjen. A képernyő ultra vékony szegélye maximális látóteret biztosít, ezáltal több képernyő egymás mellé helyezésekor is teljesebb lesz a vizuális élmény. A képernyő által támogatott olyan szélessávú jelforrásoknak köszönhetően, mint a DisplayPort és a HDMI, a képek kiváló képminőségben és tisztasággal jeleníthetők meg. A monitorok az ún. „Daisy Chaining” funkciót is támogatják: ezzel a módszerrel több eszköz összekapcsolható csupán a szomszédos eszközök csatlakoztatásával. Ez a kábelezési módszer, vagyis, hogy több monitort egy DisplayPort-kábel köt össze, sokkal rendezettebb rendszerkonfigurációt tesz lehetővé. A több monitorból álló rendszerek kulcsfontosságú előnye a nagyobb termelékenység és a zökkenőmentes multitasking.

 Ideális, ha magasabb fokú adatvédelemre vágyik: Philips 272B7QPTKEB

Környezetbarát termelékenység

Az új kijelzők tökéletes példái az MMD fenntartható termelékenység felé való elkötelezettségének. A kijelzők olyan innovatív érzékelőkkel vannak ellátva, amelyek a lehető legalacsonyabban tartják az energiafogyasztást. A PowerSensor például érzékeli, hogy van-e valaki a dolgozóasztalnál, ha pedig a felhasználó távolabb lép a monitortól, az érzékelő automatikusan csökkenti a képernyő fényerejét. Önmagában ez a funkció akár 80%-kal csökkentheti az energiafelhasználást, valamint meghosszabbíthatja a kijelző élettartamát. A BFR-mentes készülékháznak és a 85%-ban újrahasznosított műanyagnak köszönhetően jogosan állítható, hogy ezek a kijelzők igazán környezetbarát, termelékeny eszközök.

A Philips 272B7QPTKEB 189.990 forintos ajánlott fogyasztói áron már elérhető, a 241B7QPJKEB és 221B7QPJKEB kijelzők pedig 2016 4. negyedévében illetve 2017 1. negyedévében lesznek megvásárolhatók.

A Philips-monitorokkal kapcsolatos további információkért, látogasson el a www.philips.com/monitors oldalra.

Kulcsszavak: webkamera, monitor, Philips
Vissza