Az Ericsson és a Magyar Telekom bemutatta az első 5G kapcsolatot Magyarországon

Kütyü Magazin - 2017. október 19.

Az Ericsson és a Magyar Telekom már az 5G jövőt készíti elő, az 5G New Radio közös demonstrációjával 800 MHz-es sávszélességen. Az első magyarországi 5G kapcsolat 22 Gbps letöltési sebességet ért el.

Az Ericsson éves innovációs napján a Magyar Telekom számára kiemelte az elmúlt néhány év legújabb technológiai fejlesztéseit. Az idei eseményen - amelyre az Ericsson budapesti K+F Központjában került sor - ericssonos mérnökök mutatták be azt a legújabb mobil rádiós fejlesztést, amely megfelel a 3GPP előzetes 5G New Radiora (NR) vonatkozó szabványának.  

A bemutató 15 GHz-es frekvencia sávban zajlott és 800 MHz-es spektrumot használt. A New Radio integrált rádiótechnikája olyan letöltési sebességet tesz lehetővé, amely 20-szor gyorsabb, mint a jelenlegi technológiák. Ezen kívül az NR szabvány nyalábolásra is képes, így igen nagy sebességen tud pont-pont adattovábbítást végezni. 

Bár az 5G hálózatok jelentős elterjedése 2020 előtt nem várható, a kereskedelembe kerülést megelőző termékek fejlesztése és tesztelése és a frekvenciasávok kijelölése folyamatosan történik. 

Az Ericsson és a Magyar Telekom, magyar kormányzati testületekkel, egyetemekkel, hálózati berendezések forgalmazóival és független vállalatokkal együtt, mind a magyarországi 5G Koalícióhoz tartoznak, akik közös célja kikövezni az utat az 5G sikeres hazai bevezetéséhez.  

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója, a következőket mondta: „E bemutató igazi mérföldkő a Magyar Telekommal való partneri kapcsolatunkban. Ez az első alkalom, hogy Magyarországon 5G rádiókapcsolat létesült és ennek megvalósulása segít, hogy a Magyar Telekom felkészüljön az 5G lehetőségeinek teljes kiaknázására.” 

Az Ericsson óriási üzleti potenciált lát az 5G-ben és arra számít, hogy mindez 2026-ig 582 milliárd dollár piaci lehetőséget teremt majd, valamint a bevételek 35%-os növekedését teszi lehetővé.

Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: „Az 5G teljesen új hálózati koncepciót jelent, amely egyesíti a vezetékes és a mobil kommunikációt. A lehetőségek nem csak a sebességben rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában és a más technológiákkal történő együttműködésre való képességben. Az 5G új lehetőségeket nyit meg a szolgáltató, így a Magyar Telekom számára is, hogy a Dolgok Internetével (IoT) és a robot technológiával kapcsolatos szolgáltatásokat kínáljanak a különböző üzletágak, így az autóipar, az egészségügy, a közszolgáltatás vagy a mezőgazdaság, stb. számára. Mindez az 5G koalíció feladatával összhangban történik, hogy Magyarország az 5G tesztelések és fejlesztések egyik európai központjává váljon. Az Ericssonnal közös bemutatónk jó példája az együttműködésnek, amely szükséges ahhoz, hogy elérjük az 5G-vel kapcsolatos céljainkat.” 

Az Ericsson az 5G jövőt szolgáltatási iparágakkal tervezi. A közös üzleti és ipari együttműködésekből nyert tapasztalataival és esettanulmányok alkalmazásával segíti ügyfeleit, hogy már ma 5G üzletek születhessenek. A mai napig az Ericsson 36db távközlési szolgáltatókkal kötött 5G-re vonatkozó szándéknyilatkozattal rendelkezik, többel, mint bárki más az iparágban.

Vissza