A Sony 100 mm-es STF objektívjével még az év legsötétebb napján is fényekben úszó képeket készíthet

Kütyü Magazin - 2017. december 17.

December 21. az év legrövidebb és egyben legsötétebb napja is, amikor a Nap a legalacsonyabb ponton delel. A téli napforduló sokak számára egyet jelent a puha, meleg zoknival, a forró italokkal és a napfényes percek fogyatkozásával. 

A fotósok számára azonban ezek a sötétebb napok olyan kreatív fényképezési lehetőségeket kínálnak, amikor az ilyenkor jellemző természetes fény egyedi sajátosságait és mesterséges fényeket egyaránt használhatnak. Az év legszebb időszakának méltó megünneplésére a Sony felkért több európai portréfotóst, hogy a SEL100F28GM objektívvel kövessék, és gyönyörű fotókon örökítsék meg a tél fényeit.

 

Alin Popescu

A résztvevő fotósok listája:

 • Jan Tichy, Csehország
 • Uros Podlogar, Szlovénia
 • Petar Sabol, Horvátország
 • Kaupo Kikkas, Észtország
 • Alin Popescu, Románia
 • Robert Maschke, Németország

Ahhoz, hogy a gyengébben megvilágított környezetben megjelenő ragyogó fény ne legyen zavaró, a háttér eléletlenítésével lehet az egyébként erősen megvilágított fotót lágyabbá tenni. A SEL100F28GM objektív fő jellemzőinek, azaz az egyedülálló felbontásnak és az eredeti Smooth Trans Focus optika által biztosított gyönyörű bokeh-nak köszönhetően a fotósok változatos fényviszonyokkal játszva terjeszthetik ki művészetük határait. Az objektív rendkívül alacsony mélységélessége, 11 lamellás blendéje és egyedülálló optikai apodizációs szűrője teszi lehetővé azt, hogy az egyes fényt sugárzó elemek gyönyörűen egyenletes, ragyogó fénykörökként jelenjenek meg a fotókon, miközben a kép előtere lenyűgözően éles marad. A fényfüzérektől és a csillagszóróktól kezdve, a városok és hidak látképein át egészen az utcai és kirakati fényekig, a SEL100F28GM objektívvel minden fényforrás különleges lehetőséget kínál olyan változatos és eredeti képek készítésére, amelyeknél a háttér éppolyan izgalmas, mint a fotó előtere. 

 

Petar Sabol

Ne várjon tovább, ragadja meg a fényképezőgépét, és örökítse meg a téli természet és világ magával ragadó szépségét! Segítségként íme, néhány jó tanács Robert Maschke-tól, hogyan készítsen lenyűgöző fotókat a téli napforduló idején:

Tippek a fotós felszereléshez:

 • A legszebb bokeh megjelenítésének érdekében használjon nagy fényerejű lencséket.
 • Érdemes nyitott rekesszel rögzíteni felvételeinket.
 • Ahogy a képek is bizonyítják, a SEL100F28GM objektívvel csodás bokeh felvételeket készíthet.

 

Robert Maschke

Téma beállítására vonatkozó tippek:

 • Keressen minél több csillogó fényforrást a háttérben. Ezek lehetnek karácsonyfák, autók fényszórói, utcai kivilágítás, kirakatok, laminált reklámok, stb.
 • Határozza meg modelljének vagy témájának pontos helyét úgy, hogy lehetőleg a fényképezőgép és a modell közötti távolság megegyezzen a modell és a háttérben lévő fényforrások közötti távolsággal.
 • Legyen kreatív a speciális effektek hozzáadásakor: én például egy prizmát használtam a bokeh felvételeimhez. A prizmák ugyan nehezen kiszámíthatók mert különleges módon verik vissza a fényeket, de sok kísérletezés után végül sikerült megtalálnom a tökéletes beállítást. Felvételének egyik sarkába helyezve további bokeh effektust hozhat létre modellje előtt.
 • Pár egyszerű kiegészítővel egyéb különböző hatásokat érhet el, például kenje be vazelinnel az objektív lencséjét vagy fedje be folpackkal, stb. 
 • A fotósorozat készítésekor nem akartam vakut és egyéb, legtöbb esetben drága kiegészítőket használni. Teljes egészében hozzáadott fényforrás nélkül dolgoztam, csupán egy átlagos buszmegálló és egy, a háttérben álló karácsonyfa fényeire volt szükségem.
 • A bokeh effektet a háttérben lévő fa és a prizma együttesen hozták létre. Egyéb fényforrásként a buszmegálló oldalán lévő city lightot használtam.

 

Uros Podlogar

Vissza