MWC: az 5G technológia 2019-ben valósággá válik

Kütyü Magazin - 2019. február 26.

Kifinomult részletességgel megalkotott robotok, digitális kidobós labdajáték (digital dodgeball), környezettudatos megoldások köztéri berendezésekre – a Barcelonában jelenleg is zajló Mobile World Congress eseményen a Deutsche Telekom bemutatja nagy teljesítményű hálózatait és digitális 5G-s alkalmazásait. 

Az 5G alkalmazások előnyeit a magán ügyfelek is, de különösképpen az ipari felhasználók élvezik majd. "Az 5G valósággá válik 2019-ben" – nyilatkozta Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért felelős igazgatósági tagja. "Az 5G teljes erejét igazán ott tudja megmutatni, ahol sok ember jön össze, vagy ahol sok gép interaktív együttműködése valósul meg: a városokban, a falvakban, a stadionokban, a koncerttermekben, az egyetemeken, a közigazgatási intézményekben, vagy éppen a gyárakban.”

Az első 150 5G-s antenna már 2019 első negyedévében működni fog a Deutsche Telekom európai hálózataiban. A vállalat hat országban is szigorú tesztelésnek veti alá az új szabványt. Az 5G-vel lehetségessé válik, hogy a hálózatokat az egyedi ügyféligényekhez igazítsák. Az MWC sajtókonferenciáján a Deutsche Telekom és technológiai partnere, az OSRAM üzembe helyezték az első campus hálózatot. Kezdetben a hálózat még a 4G/LTE technológiára épül, az 5G egy második lépésben következik majd. 

Az 5G-s hálózatra jellemző alacsony késleltetés és kiemelkedően magas adattovábbítási sebesség előnyeit a játékok kedvelői is élvezhetik. A Deutsche Telekom standját felkereső látogatók a játékot kipróbálva maguk tapasztalhatják meg, mit is nyújt a látványelemeiben és képélességben továbbfejlesztett Mixed Reality (kevert valóság) többrésztvevős játékalkalmazás.  

 

150 5G-s antenna hat európai országban

Már 150 5G-s antenna telepítésére került sor hat országban a kontinensen – ez az első lépés, amellyel a Deutsche Telekom elindul európai 5G-s terveinek megvalósításával. A Telekom jelenleg a következő hat európai országban folytatja az 5G tesztelését: Ausztria, Németország, Görögország, Magyarország, Lengyelország és Hollandia. Az adattovábbítást az első negyedévben az antennák már az 5G-s hálózaton keresztül végzik majd – már teljes egészében a jövő 5G-s szabványára, az Új 5G-s Rádió Szabványra (5G New Radio, 5G NR) alapozva. Az új technológia tesztüzemmódban is már teljes sebességen működik. „Mindezt már a valóságban és nem laboratóriumi körülmények között” – hangsúlyozza Nemat. 

A startpisztoly eldördült: bekapcsolták az első campus hálózatot

Az új 5G-s technológia számos lehetőséget kínál különösképpen az ipari alkalmazások számára, ahol a kulcsszó: a jövő gyára. Főként ott van erős hálózatra szükség, ahol nagyszámú mobil robot együttműködését, összedolgozását és kölcsönös kommunikációját kívánják megvalósítani. A sajtókonferencián az OSRAM és a Deutsche Telekom közösen üzembe helyezték az első, 5G-s technológiára szánt campus hálózatot. Ez az OSRAM dél-németországi telephelyén (Schwabmünchen) kezdte meg működését. Egy campus hálózat a mobil kommunikáció meghatározott területét fedi le és specifikus alkalmazások céljaira szolgál. "Campus hálózatainkkal, ipari felhasználóink, ügyfeleink számára egy jól körülhatárolható, megkülönböztetett új megoldást tudunk szállítani. A 4G/LTE technológiára alapozva, már most számos, az ügyfelek egyedi igényeinek megfelelő alkalmazást tudunk megvalósítani” – nyilatkozta Claudia Nemat. "Az 5G-vel ezek a hálózatok a jövőben még erőteljesebbé és rugalmasabbá válnak.” 

Az OSRAM schwabmüncheni telephelye dual-slice campus hálózat megvalósítását végzi. Ez azt jelenti, hogy nyilvános és magán 4G/LTE hálózat kombinálásával, ötvözésével egy közös infrastruktúra jön létre. Ez garantálja a mobil rádió szolgáltatások optimális működését. Az OSRAM kizárólag csak a magán 4G/LTE hálózatot használja. A Deutsche Telekom maga is egy lokális edge felhő létrehozásán dolgozik, amely az alkalmazáshoz közel és rendkívül alacsony látencia mellett teszi lehetővé az adatok feldolgozását. Az OSRAM telephelyén a termékek és az anyagok szállítását úgynevezett AGV-k (automatikusan irányított járművek) végzik. A campus hálózatról bővebben: Mi a campus hálózat?

A vállalatok számára további campus hálózatok kiépítése várható: a ZF Friedrichshafen és a BorgWarner szintén számítanak az egyedi igényekre szabott mobilkommunikációs megoldásokra.

Edge computing a valós idejű játékélményért

Az 5G egyik ígérete a nagyon alacsony látencia (késleltetés) elérése. Ez az, ami az új szabványt a korábbi mobil rádiós szabványoktól megkülönbözteti. Az edge computing megoldás a végpontokon és a hálózat határszélein ultra-alacsony válaszidőket tesz lehetővé. A számítógépes támogatásban rejlő erő a hálózat „határszélére” kerül. Az MWC rendezvényre kilátogatók a Deutsche Telekom standján megtapasztalhatják ennek az új technológiának az előnyeit. Világviszonylatban is elsőként, a vállalat partnereivel, a MobiledgeX és a Niantic cégekkel együtt mutatja be a „Kódneve: Neon” elnevezésű, többrésztvevős, végponti számítógépekkel támogatott játékalkalmazását. A játékosok több géppel interaktív módon és valós időben játszanak együtt. A látogatók az edge képességekkel felruházott vadonatúj Samsung Galaxy S10+ modellen próbálhatják ki a digitális dodgeball labdajátékot. "A fogyasztók, felhasználók számára ez egyike az olyan alkalmazásoknak, ami új játékélményt nyújt számukra” – mondta Claudia Nemat.

A Deutsche Telekom, a MobiledgeX és a Niantic partnerségi megállapodást kötöttek. Közösen, a kiterjesztett valóság (Augmented Reality (AR)) megtapasztalásának teljesen új élményét alkotják meg. A Deutsche Telekom szolgáltatja a hálózatokat, a MobiledgeX szállítja a szükséges programozási interfészeket, míg a „Pokemon GO” fejlesztője, a Niantic az alkalmazást.

Több és magasabb szintű kontroll saját adataink felett

Szinte valamennyi felhasználói, fogyasztói adatot, és ezen túlmenően a teljes ipari adatállománynak is legalább 80 százalékát Európán kívüli szervereken dolgozzák fel jelenleg, egyre több európai vállalat tekinti ezt a jövő egyik fő kihívásának. A T-Systems piaci megoldást dolgozott ki az adatok biztonságos cseréjére: ez a Data Intelligence Hub. Ezzel a megoldással az adat annak tulajdonosa ellenőrzése és felügyelete alatt marad, és nem az adatot kezelő platform felügyelete alatt.

Vissza