Smart City App – okos városok okos támogatására

Kütyü Magazin - 2019. november 27.

Jól vizsgázott a Dunakeszi Önkormányzat városi mobil app alkalmazásának új modulja, amely a település buszjáratainak mozgását teszi követhetővé a lakosság számára.  Nem kell többé futni a busz után, csak használni az okos városi applikációt.  

Az InterMap Kft. Smart City App elnevezésű applikációját 2018-ban vezette be a helyi önkormányzat. Az okos telefonokra egyszerűen letölthető DunakesziAPP alkalmazás segítségével bárki folyamatosan értesülhet a város híreiről, a helyi önkormányzat által szervezett programokról, eseményekről. A rendezvények helyszíne térképen is megtekinthető, sőt a telefon naptárába is menthető vagy navigáció kérhető a helyszínre. Az applikációból elérhető a város összes intézménye, kapcsolati adatokkal és térképi elhelyezkedéssel. Nagyon egyszerűen, egyetlen gombnyomással bejelenthető, ha kidőlt fa, megrongálódott közlekedési tábla vagy kátyú veszélyeztetné a település lakóit, de mód van GPS koordinátákkal automatikusan ellátott, fényképes bejelentésekre is. Az észrevételeket a város térinformatikai rendszerén keresztül az önkormányzat munkatársai folyamatosan nyomon követik és intézkednek a megoldás érdekében. 

Ezek a funkciók bővültek a buszjáratok aktuális információit biztosító új modullal. 

„A város vezetése számára első számú célkitűzés a településen lakók életminőségének folyamatos javítása. Ebbe értelemszerűen beletartoznak a lakosság tájékozódását megkönnyítő és gondjaik gyors orvoslását elősegítő újszerű megoldások meghonosítására való törekvések”  - szögezte le Sipos Dávid, Dunakeszi város alpolgármestere, aki szerint „Dunakeszi polgárainak igen jelentős része veszi igénybe a buszközlekedést, ezért indokoltnak láttuk, hogy az ő számukra a budapesti BKK futárhoz hasonló alkalmazás révén tegyük egyszerűbbé, kényelmesebbé a menetrendhez való igazodást, de természetesen a városi költségvetés lehetőségeit figyelembe véve kellett megoldást találnunk. Az InterMap Kft. egy már meglévő alkalmazását formálta a dunakeszi viszonyokra és az elmúlt 1 hónap visszajelzései alapján mondhatom, igen sikeresen.”

Az okos közlekedési támogatás hátterében az ún. ForteMap Okos közlekedés modul áll, amely a minden buszon megtalálható GPS nyomkövető valós idejű adatainak felhasználásával teszi lehetővé a városi szakemberek számára a menetrendek szerkesztését, új járatok felvételét. Az alkalmazásban a lakosok élőben követhetik, hogy merre tart az adott járat, megnézhetik a menetrendet, a buszok útvonalát és tájékozódhatnak, hogy mikor ér a busz az adott megállóba.

Az okos város koncepció térhódításával lépést tartó fejlesztések eredménye a Smart City App, amely a legkorszerűbb módja a lakosság és az önkormányzatok közötti kommunikációnak. Várhatóan a jövőben több településen és nagyvárosban fognak megjelenni ezek az okos város (Smart City) alkalmazások.

Vissza