Kiemelkedő képalkotási teljesítmény az “S” széria érzékenységével

Kütyü Magazin - 2020. július 31.

Az új, 12.1MP (megapixel, hozzávetőleges érték) hátsó-megvilágítású full-frame képszenzor ultra-magas érzékenységgel és +15 fényérték dinamika tartománnyal, többféle 4K 120p és 10-bites 4:2:2 színmélységű videófelvételi lehetőséggel, újonnan kialakított hőelvezető rendszerrel és dupla memóriakártya-foglalattal (amely az akkumulátor töltöttségének függvényében, több mint egy órányi 4K 60P filmfelvételt tesz lehetővé), új autofókusz rendszerrel, érintőképernyős kezelőfelülettel és oldalra nyitható LCD képernyővel rendelkező Alpha 7S III a professzionális videósok és állókép készítők legfejlettebb munkaeszköze. 

“Az Alpha 7S III megtestesíti a Sony azon filozófiáját, hogy megoldjuk a felhasználóink által megfogalmazott igényeket” - mondta Yann Salmon Legagneur, a Sony Europe digitális képalkotó eszközeiért felelős marketing igazgatója. „Mindig figyelembe vesszük a felhasználók visszajelzéseit, és arra törekszünk, hogy várakozáson felüli innovatív megoldásokat alkalmazzunk, erre új fényképezőgépünk a tökéletes példa. A klasszikus S széria érzékenysége ötvözve a megnövelt teljesítménnyel és felhasználói élménnyel – ezek a tényezők teszik páratlanná az Alpha 7S III-et, amely számtalan új lehetőséget teremt napjaink alkotói számára.” 

Az Alpha 7S III teljesen új felépítéssel rendelkezik, amely így kivételes videó- és állóképrögzítést tesz lehetővé. A vadonatúj 35mm full-frame 12.1MP (megapixel, hozzávetőleges érték) hátsó-megvilágítású Exmor R CMOS képszenzor harmadára csökkenti a rolling shutter effektust és több fejlett fénygyűjtő technológiát alkalmaz, amely magas érzékenységet és alacsony zajszintet biztosít, így a felhasználók kedvezőtlen fénykörülmények mellett is tudják használni a fényképezőgépet, nagy teljesítményű világítási berendezések nélkül is. Az S sorozatban először most először építették be a képérzékelőbe integrált fáziseltolásos AF pontokat. Az új BIONZ XR képfeldolgozó processzor pedig a korábbihoz képest nyolcszoros feldolgozó erőt biztosít, ezzel minimálisra csökkentve a feldolgozási késést, így kihasználhatóvá válik a fényképezőgép összes videó- és állókép rögzítési funkciója. Az új rendszerben megtalálható továbbá a világ legvilágosabb és legnagyobb, 9.44 millió pontos OLED elektromos képkeresője. Ezen felül a Sony Alpha 7S III a világ első kamerája, amely dupla CFExpress Type A memóriakártya-foglalattal rendelkezik, amely a kompakt méret ellenére nagysebességű adatátvitelt tesz lehetővé.  

 

Professzionális videós munkafolyamati megoldások

Az Alpha 7S III 4K minőségű 120 képkocka/másodperc sebességű videórögzítésre képes, 10-bites mélységben és 4:2:2-es színmintával. Az új fényképezőgép számos fejlett filmes rögzítési móddal rugalmasabb és hatékonyabb munkafolyamatot tesz lehetővé, mint például az All-intra és a MPEG-H HEVC/H.265 (XAVC HS). Az Alpha 7S III három színtér beállításának (S-Gamut, S-Gamut3, és S-Gamut3.Cine) köszönhetően könnyedén összekapcsolható más professzionális képalkotó eszközzel. Az S-Gamut3 és S-Gamut3.Cine móddal a felhasználók könnyedén bele tudják illeszteni a több kamerás felvételi rendszerekbe az Alpha 7S III-at, amely az utómunkafolyamatokat is egyszerűbbé teszi. Az S-Log3 gamma görbék mellett az Alpha 7S III HLG (Hybrid Log-Gamma) képprofil támogatással rendelkezik. Az Alpha 7S III a HDMI Type-A csatlakozón keresztül képes a 4K 60p 16-bites RAW felvételt  rögzíteni külső eszközre. 

Javított képminőség

Az Új CMOS képszenzornak és a BIONZ XR képfeldolgozó processzornak köszönhetően az Alpha 7S III a legendás S széria érzékenységét, jelentősen fejlesztett színreprodukcióját és textúra renderelését jeleníti meg a megnövelt képminőség érdekében. A normal ISO tartomány 80 és 102400 között mozog, amely kiterjesztett tartományban video esetében 80-409600, fotó esetében 40-409600 között állítható), amely még rugalmasabb ISO-t és széles dinamikai tartományt eredményez, minden beállítás mellett alacsony zajszinttel, a közép és magas tartományokban javuló képminőséggel.

A lombozat és az emberi bőrszín színei fényforrástól függetlenül természetesebben jelennek meg. Az árnyalatok leképezése szintén fejlődött az élethűbb bőrtónusok és portrék megjelenítéséhez. A megnövelt AWB (Auto WB) az új “Visible light + IR Sensor” együtt segít a precíz fehéregyensúly létrehozásában, beleértve a természetes- és műfény környezetben is. 

 

Sokoldalú lehetőségek

Fejlett hybrid autófókusz rendszer

Az Alpha 7S széria történetében először, az Alpha 7S III Fast Hybrid AF-fel rendelkezik, amely ötvözi a fázis- és a kontrasztérzékeléses AF-et, ezáltal a felhasználók kiemelkedő sebességgel, pontossággal és gördülékenységgel követhetik az alanyt, kis mélységélesség esetén is. A Sony E-bajonet objektívjei lehetővé teszik a fókusz precíz beállítását.  

A valós idejű követés és a valós idejű Eye AF mozgással teli környezetekben is folyamatosan az alanyon tartja a fókuszt. A Sony fejlett valós idejű Eye AF technológiája az előző rendszerekhez képest 30 százalékkal növeli az pontosságot, az új képfeldolgozó processzornak köszönhetően, amely így pontos és megbízható követést biztosít abban az esetben is, ha az alany nem az objektív felé néz. A valós idejű követés rendkívül egyszerűen, a képernyő megérintésével elindítható, a valós idejű AF a szem érzékelésénél automatikusan bekapcsol.  

Rugalmas autofókusz beállítások filmkészítéshez

A felhasználói visszajelzések révén a fényképezőgép számos AF funkcióval rendelkezik, többek között a hétállású AF Transition Speed funkcióval, és a hétállású, AF Subject Shift Sensitivity beállítással, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók testre szabják, hogy az autofókusz milyen értékig maradjon a jelenlegi alanyon, vagy váltson másikra. A Touch Tracking nem csupán a valós idejű követést teszi lehetővé, de jelentősen megkönnyíti a kamera használatát akár gimbalon akár kézből történik a felvétel esetében. Mostantól elérhető az érintés vezérelt fókusz használata manuális fókusz módban az LCD kijelzőn, vagy távoli vezérléssel az Imaging Edge alkalmazás használatával.

Az új hőelvezető rendszer felépítése 

Az Alpha 7S III-et úgy alakították ki, hogy megfelelő hőelvezetéssel rendelkezzen, és minimálisra csökkentse a túlmelegedést, akár több órás 4K 60p 10-bites 4:2:2 videófelvétel során is. Az újonnan kialakított hőelvezető felépítés a kívánt határértékeken belül tartja a képszenzor és a képfeldolgozó processzor hőmérsékletét és megakadályozza a túlmelegedést. 

Filmezési segédfunkciók

Az Alpha 7S III az első fényképezőgép az Alpha szériában, amely aktív móddal rendelkezik, az öttengelyes képstabilizáló pedig a kifejezetten körülményes kézi filmfelvételek során segít.

Ezen felül az Alpha 7S III az első E-bajonet váz, amelyik változtatható szögű kijelzővel rendelkezik, amely tökéletessé teszi a gimbalon való használathoz. A képernyő oldalirányba, felfelé és lefelé egyaránt fordítható, és egy 3” méretű 1.44 millió pontos érintőképernyős LCD monitorral rendelkezik, amely fényes kültéri körülmények mellett is tökéletes láthatóságot biztosít. 

Az Alpha 7S III 10 féle Creative Look funkció fotózáshoz és videózáshoz egyaránt alkalmas, így a felhasználók könnyedén válaszhatnak az előbeállítások között, vagy testre is szabhatják azokat. 

A fényképezőgép Multi Interface Shoe-jához egy digitális audio interfész került, ami tisztább hangrögzítést tesz lehetővé a Sony kompatibilis csatlakoztatható mikrofonjaival. Az XLR-K3M XLR adaptor kittel a Sony Alpha 7S III 4 csatornás 24-bites digitális hangrögzítést tesz lehetővé, az Alpha fényképezőgépek történetében elsőként. Hasonlóan más MI Shoe kiegészítőkhöz, a rögzítéshez nincs szükség kábelekre vagy akkumulátorra, amely korlátlan szabadságot eredményez a filmkészítés során. 

A fényképezőgépben megtalálható számos további, a filmkészítést segítő funkció, mint például az újratervezett monitoros megjelenítő, (mely a vörös keretnek köszönhetően tökéletesen láthatóvá teszi, ha felvétel van folyamatban, függetlenül attól, hogy kézből, állványról vagy gimbalról készül a felvétel), a testre szabható Zoom beállítások, a felvétel közben állítható fehéregyensúly, az elforgatott megjelenítés, az intervallum felvétel és az állóképek exportálása filmekből. 

 

Kiemelkedő állóképkészítés

Az Alpha 7S III gyors Hybrid AF-rendszerrel rendelkezik, amely 759 pontos fázisérzékeléssel a képszenzor 92%-át lefedi. A fényképezőgép rendkívül pontos AF funkciója pontosan és megbízhatóan fókuszál az alanyra, még EV-6 esetén is, amikor az alanyok szabad szemmel is nehezen láthatók. A folyamatos 10 képkocka/másodperc (élő mód esetén 8 képkocka/másodperc) sebességű folyamatos fotózás több, mint 1000 tömörítetlen RAW kép készítésére képes, mechanikusan és elektromosan egyaránt.  

Az Alpha 7S III a világ első 9.44 millió pontból álló 0,64” méretű Quad-XGA képkeresővel, nagyfelbontású OLED kijelzővel és finomhangolt optikával rendelkezik, amely a legnagyobb felbontást biztosítja saját kategóriájában. Az Alpha 7S III képkeresője 0.90-szeres nagyítással rendelkezik, 41 fokos átlós látómezőt, 25mm-es betekintési távolságot és alacsony torzítást garantál a képmező teljes tartományában. Ezen felül por, pára és nedvességálló, elképesztően reszponzív, és számos beállítással rendelkezik. Az Alpha 7S III képkeresőjét a hatékony professzionális munkafolyamatokhoz alakították és finomhangolták. 

A Sony digitális fényképezőgépeinek története során elsőként az Alpha 7S III HEIF-fel (High Efficiency Image File Format) rendelkezik, amely gördülékeny 10-bites váltásokat és fejlett tömörítési technológiák használatát is lehetővé teszi, melynek köszönhetően az eredeti képminőség megtartása mellett jelentősen csökken a képfájl mérete. A HEIF típusú állóképek visszanézhetők a kompatibilis Sony HDR (HLG) TV-ken az Alpha 7S III közvetlen HDMI csatlakozójának köszönhetően. 

 

Sokoldalú kialakítás a profik számára

CFexpress Type A memóriakártya a nagysebességű adatátvitelért

Szintén elsőként a világon, az Alpha 7S III két CFexpress Type A kompatibilis foglalattal rendelkezik, mely támogatja az UHS-I és az UHS-II SDXC/SDHC kártyákat is. A foglalat a kompakt méret mellett gyors írási és olvasási sebességet biztosít. A CFexpress Type A memóriakártyák ideálisak nagysebességű RAW állóképek folyamatos készítéséhez, valamint magas bitrátájú 4K 120P filmek felvételéhez. A memóriakártya az írási sebesség legújabb generációját képviseli, amely gyorsan törli az állóképek és filmek által képzett bufferfájlokat a fényképezőgépről, így az SD kártyához képest akár 1,7-szer gyorsabbá válhat az adatok számítógépre másolása. 

Átalakított menürendszer fejlett érintőképernyővel

Az Alpha 7S III átalakított menürendszerével könnyebbé válik a navigáció, az érintésvezérlés gyorsabb és intuitívabb irányítást biztosít. A rendszerben külön beállítások tárolhatók álló- és mozgóképek készítéséhez, amely gyors váltásokat tesz lehetővé álló- és mozgóképeket egyaránt készítő alkotók számára. 

Megbízhatóság és teljes alkotói szabadság

A professzionális felhasználóknak többre van szüksége a finomhangolt funkcióknál és a megnövelt teljesítménynél, a professzionális munkavégzéshez megbízhatóságra és tűrőképességre is szükség van. Az Alpha 7S III újratervezett markolattal rendelkezik a nagyobb kényelem és a biztos fogás érdekében, a megnövelt por- és nedvességállóság pedig biztosítja a maximális megbízhatóságot a kihívást jelentő felvételi környezetekben is. A megbízható HDMI Type-A csatlakozó mellett az Alpha szériában elsőként a Alpha 7S III támogatja az USB PD (Power Delivery) funkciót, mellyel a fényképezőgépet külső áramforrásra lehet csatlakoztatni, így a felhasználók hosszabb ideig tudnak felvételeket készíteni, az akkumulátor minimális terhelésével.  

Fejlett kapcsolódási lehetőségek a professzionális munkafolyamatért

Az Alpha 7S III kialakítása és beállításai lehetővé teszi fotós és videós újságírók, valamint sportfotósok számára, hogy a fejlett kapcsolódási lehetőségeknek köszönhetően a lehető leggyorsabban továbbítsák álló- és mozgóképeiket. A fényképezőgép 5GHz /2.4GHz wireless LAN (IEEE 802.11ac) támogatással rendelkezik, valamint több bemeneti és kimeneti csatlakozóval is rendelkezik, a több antenna pedig javítja a kommunikáció minőségét. Az átvitel sebessége kétszeres a Sony Alpha7R IV-hez viszonyítva, ezen felül USB tethering funkcióval is rendelkezik. 5G (a mobilhálózatok technológiájának ötödik generációja) kompatibilis eszközhöz USB porton keresztül csatlakoztatva – mint például a Sony Xperia 1 II – lehetőség nyílik az 5G hálózaton keresztül folytatott gyors és stabil FTP fájlátvitelre, LAN kapcsolódási lehetőségekkel kiegészítve. Az USB Type-C csatlakozó pedig SuperSpeed USB 5Gpbs (USB 3.2) átvitelt is lehetővé tesz, a nagyméretű képfájlok gyors és egyszerű átvitele és kezelése érdekében. 

Elérhetőség

Az új Alpha 7SIII full-frame cserélhető objektíves fényképezőgép 2020 szeptemberétől lesz elérhető Európában. 

Vissza