Drámai változás előtt állnak az online játékok

Kütyü Magazin - 2020. október 27.

Póker, rulett és félkarú rabló - a legtöbb országban ezek számítanak a legnépszerűbbnek a valódi pénzzel játszható játékok piacán. Az internetes játéktermek sokáig a web sötét bugyrainak számítottak - mára azonban a legnagyobb szoftvergyártók versenyeznek a játékosok kegyeiért. Nincsen könnyű dolguk: a digitális térben egyre többen fordulnak meg és egyre többféle igényt kell kielégíteni. A fizetős online játékok világa drámai változás elé nézhet.

Bitcoin: átmenet fantáziából a valóságba

Ma már talán senki sem lepődik meg, ha azt mondjuk: az online játékokból nem csak a készítők, a játékosok is profitálhatnak anyagilag. Az eSport fogadás mostanra valódi iparággá fejlődött, nem ritkák a pénzdíjas videojáték bajnokságok sem, de sokan abból is megélnek, hogy a saját játékmenetüket streamelik az interneten.

Bitcoin és más kriptovaluták  megjelenése végképp elmosta a határokat a valós pénzek és a játékban használható tokenek között. Ezek a “digitális pénzek” egyre univerzálisabb fizetőeszközt jelentenek, így minden eddiginél könnyebb a játékokban szerzett “kincseket” a valódi világban is pénzre váltani, és fordítva.

Hódít a VR technológia

A legjobb live roulette játékok vagy virtuális pókerasztalok már ma is a leghamisítatlanabb Las Vegas-i hangulat elérésére törekszenek. A VR szemüvegek és a 3D technológia terjedésével pedig az élmény még kézzel foghatóbbá válhat. A jövőben szó szerint megpróbálhatunk belesni a digitális partnerek lapjai mögé.

 


Most, hogy az  online kaszinók is felfedezték a Bitcoinban rejlő lehetőségeket és egyre nagyobb arányban fogadják el ezt a fizetőeszközt - így kerülhetnek a szerepjátékokban, online szolgáltatási piactereken és más, ma még akár szürke zónának számító helyeken megkeresett e-fillérek a “valóságba.”

A VR technikával viszont arra is lehetőség nyílik, hogy az online kaszinók sokkal jobban összeolvadjanak az online játékok tereivel. Miért ne sétálhatna be a kedvenc karaterünk, udvari orknak öltözött avatarunk, vagy gondosan szintlépésekkel fejlesztett harcosunk az online kocsmába, tehetné fel digitális pénzeit az ottani kockajátékba, úgy, hogy közben a saját bitcoin számlánkat gyarapítja a bevételével?

Minden eddiginél nagyobb veszély

A jövőben tehát egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a mostani nagy játékszoftver-gyártók simán belépjenek a videójátékok és RPG-k fantázia világába és ott akár háromdimenziós trollkocsmát üzemeltetve csábítsák a játékosok újabb és újabb rétegeit a pókerasztalokhoz. Ez kétségkívül izgalmas és új lehetőség mind a gamer közösség, mind a szerencsevadászok számára, viszont nagy felelősség is a játékok üzemeltetőinek oldalán.


Miközben a világ fejlesztő cégei a fizikai és virtuális valóság egyesítésén dolgoznak, a pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, sőt, a felelős szerencsejáték szolgáltatók is azon dolgoznak, hogy a két élet valamennyire elválasztható maradjon. A mai online kaszinók, hála a szigorú szabályozásnak és az üzemeltetők felelősségteljes magatartásának, viszonylag biztonságos játszótérnek számítanak. A szakembereknek és cégeknek azonban tenni kell azért, hogy az új, sajátos, “hibrid terek” is azok maradjanak.

Az új technológiák megjelenésével mind a szerencsejáték, mind a videojáték ipar drámai változások előtt áll. Felelős fogyasztóként nincs más dolgunk, mint nyitottan állni az újításokhoz ls kiélvezni a friss élményeket. Fontos azonban, hogy ne csak az trendek pulzusán tartsuk rajta a mutatóujjunkat. Érdemes néha a valódi élet szépségeinek érverését is ellenőrizni - különösen, ha pénzügyekről és egészségről van szó.

Kulcsszavak: online játék, VR, Bitcoin
Vissza