Karácsonyi hang- és adatforgalom a Telekomnál

Kütyü Magazin - 2020. december 30.

Idén decemberben 40%-kal többet mobilinterneteztek a Telekom ügyfelei, mint egy évvel korábban. A forgalomban egy heti szintű hullámzás is látszik, a december 7-20. között választható, ingyenes heti 2 napos Korlátlan Netet tipikusan a hét elején használták ki az ügyfelek. A december 21-31. közötti időszakban felhasználható, díjmentes 3 napos Korlátlan Netet az aktív előfizetők sokan már az időszak elején bekapcsolták. A december 24-26. közötti időszak csendesebb volt az azt megelőző napokhoz képest, és kisebb forgalmi kiugrást mutat, mint a tavaly karácsonyi időszak, ennek oka, hogy a családok jóval kevesebbet utaztak, mindenki otthon volt és az otthoni vezetékes netet használták.

Ezt erősíti, hogy idén karácsonykor jelentősen növekedett a Telekom szélessávú otthoni internetforgalma, a tavalyi hasonló időszakhoz képest másfélszer annyit interneteztek otthon az ügyfelek. Ez azonban nem csak a karácsonyi plusz adatforgalomnak köszönhető, hanem illeszkedik az egész éves növekedő tendenciába is. Újdonság, hogy a vezetékes adatforgalom alakulását idén már láthatóan alakították a népszerű vagy régen várt online játék megjelenések, játékfrissítések. Ezek hatalmas forgalmi csúcsokat okoztak időnként, valamint azt követően magasabb is maradt a forgalom. Jó példa erre a legutóbbi, sok játékot érintő, december közepi frissítés, amely az ide legmagasabb hálózati forgalmat eredményezte. Ezt követően a karácsonyi hét forgalma volt a második legnagyobb csúcsforgalmú hét. Karácsony napjai közül 25-e volt a legforgalmasabb. Szenteste az új mobilkészülékek üzembe helyezése, frissítése látható volt a forgalmunkban. Míg 25-26-án az OTT-k (Over the top szolgáltatók, harmadik szolgáltató által nyújtott audiovizuális vagy audio tartalomszolgáltatás, játékszolgáltatás, amely valamilyen szélessávú adatátviteli elérésen keresztül jut el a fogyasztóhoz) forgalma növekedett meg láthatóan.

Idén karácsonykor mind a vezetékes, mind a mobil hangforgalom a szokásos, hétvégére jellemző értékeket mutatta, sem extra visszaesés, sem váratlan csúcs nem volt tapasztalható. Már a korábbi években is megfigyelt tendencia, hogy 24-én a délelőtti időszakban megnő a mobil hangforgalom, aminek az oka az lehet, hogy az utolsó ajándékokat és egyéb beszerzéseket egyeztetik telefonon a családok. Az SMS forgalom évről évre csökkenő tendenciát mutat, ügyfeleink a karácsonyi üdvözlő üzenetekre is sok más csatornát használnak, december 24-én még így is 15%-kal több SMS-t küldtek ügyfeleink, mint egy átlagos napon.

Vissza