Chrome OS – erre használhatjuk a Google operációs rendszerét

Kütyü Magazin - 2021. március 3.

A Google Chrome OS már több, mint 10 éve elérhető az IT világában, azonban a nyílt forráskódú rendszer még mindig a háttérbe szorul a számítógépes operációs rendszerek világát uraló Apple és Microsoft mögött. Többek között a Google is, valamint olyan további tech óriások is fejlesztik a Chrome OS-t, mint a Lenovo, Asus vagy éppen a Dell és ezek a gyártók előszeretettel is bocsátanak piacra egy-egy Chromebook gépet is. Viszont mi mindenre használható egy ilyen laptop és megérik-e az árukat a kisebb hírnevű Chrome rendszereket futtató gépek?

A Chromebook laptopok erős hardverekkel rendelkeznek, viszont a legnagyobb kérdés a hardver mögött a rendszer használhatósága, támogatottsága. Egy Chromebook üzembe helyezésére csak egy gmail email címre van szükség, majd miután bejelentkeztünk a teljes rendszer személyre is szabható. Megtalálható rajta a Google Play Store is, amin keresztül további alkalmazásokat is tölthetünk le a Chrome OS-re. A rendszer kihasználja a felhő alapú rendszereket és Google szolgáltatásokat, így nem terheli magát a hardvert. Ennek megfelelően a rendszer sebessége töretlen marad.

A programok és alkalmazások tekintetében is egy jóval használhatóbb rendszer, mint aminek elsőre tűnhet. A Chrome OS teljes mértékben teljesíti például a diákok minden kihívását. A Google Office programcsalád, ami ingyenesen elérhető magába foglalja a szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációs szoftvereket is. A Play Store-ban pedig elérhető a Microsoft Office programcsalád is, amit könnyedén telepíthetnek a felhasználók. Szabadidő tekintetében is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a Chromebook gépek. Az online streaming szolgáltatások, mint például a Netflix, a Disney Plus, vagy éppen az HBO alkalmazásai is mind elérhetőek és telepíthetőek a Chrome OS rendszeren.

Akik pedig szeretnének a Chrome OS rendszeren például vizuálisan szerkeszteni, azoknak is tartogat meglepetéseket a Google. A Chromebook egészen könnyedén futtatja az Adobe Lightroom Classic alkalmazást is, így az irodai szoftverek mellett egy erősebb programot is képes futtatni a rendszer. Az erősebb hardverre épített könnyű operációs rendszer pillanatok alatt bekapcsol és használható állapotba kerül, valamint a felhasználásra rendelkező akkumulátor idő  is meghaladja a 10 órát, ami nemcsak munkához, multitask feladatokhoz, de az online streaming rendszerekhez is kiválóan alkalmazkodik.

A Chrome OS laptopok a gyorsaságuknak köszönhetően az olyan területeken is könnyen megállják a helyüket, mint hétköznapi hobbi, szórakozási lehetőségek. Az olyan népszerű online esport játékok, mint például a League of Legends is könnyen játszható, amennyiben megfelelő internet kapcsolattal rendelkeznek a játékosok. Az esport mellett a sportfogadási oldalak live streaming és élő fogadásai is könnyedén követhetőek. A Chrome OS-szel összehangolt Chrome böngésző pillanatok alatt betölti a különböző fogadási ajánlatokat, felmutatja a percről percre történt eseményeken belüli változásokat. 

A Chrome OS laptopok erős hardvert és egy gyors, megbízható rendszert kínálnak a felhasználóknak. A Microsoft, valamint az Apple azonban a belátható közeljövőben továbbra is uralni fogja a számítógépes operációs rendszerek piacát. Ettől függetlenül a Chrome OS továbbra is épül a háttérben és lépésről lépésre halad előre az IT világában. A hordozhatósága, üzemideje és gyorsasága miatt az oktatásban már egyre inkább megveti a lábát, viszont az igazi áttörésre még várniuk kell a Chrome OS rajongóinak.

Vissza