Megérkezett az új, full-frame, box-stílusú, tükör nélküli LUMIX fényképezőgép

Kütyü Magazin - 2021. október 10.

A Panasonic bejelentette új, box-stílusú, cserélhető objektíves, tükör nélküli LUMIX DC-BS1H fényképezőgépét. Ahogyan a neve is mutatja, a LUMIX BS1H egy sokoldalú, box-stílusú fényképezőgép, amely a LUMIX S1H mozifilm-minőségű videoteljesítményét ötvözi a könnyen bevethető box-stílusú kialakítással. A Dual Native ISO technológiát alkalmazó 24 megapixeles full-frame képérzékelővel rendelkező LUMIX BS1H teljes képmezős 6K felvétellel, lenyűgöző bokeh hatással, gyenge fényviszonyokhoz is alkalmazkodó teljesítménnyel, 14+ fokozatú, széles dinamikus tartománnyal, V-Loggal és további funkciókkal bővítette képességeit.

A sokoldalú csatlakoztathatóságnak és hordozhatóságnak köszönhetően a felhasználók rugalmasan, mindig az adott helyzetnek megfelelően választhatják ki BS1H fényképezőgépük konfigurációját. Más Panasonic LUMIX fényképezőgéppel, például a box-stílusú, mikro négyharmados BGH1-gyel vagy a full-frame, tükör nélküli S1H mozikamerával való együttes használat esetén a képek egységes megjelenésének köszönhetően minimális a felvételek utómunkaigénye.

 

Mozifilm minőségű videofelvétel 35 mm-es full-frame képérzékelővel

A BS1H 24,2 megapixeles 35 mm-es, teljes képmezős (full-frame) CMOS képérzékelővel (35,6 mm x 23,8 mm) rendelkezik. A 6,024 x 4,016-os aktív felbontásával a BS1H körülbelül 24,2 millió egyedi képpontot nyújt. Az OLPF (optikai aluláteresztő szűrő) kiiktatja a moarét és a hamis színeket. A BS1H-ban található Dual Native ISO technológiával rendelkező érzékelő az erősítés feldolgozása előtt az érzékenységnek megfelelő optimális kör kiválasztásával minimális szintre csökkenti a zajképződést. Ehhez társul a Venus Engine optimális jelfeldolgozása, amivel akár ISO 51200 értékű nagy fényérzékenység és minimális zajszint érhető el.

A LUMIX BS1H a teljes képmezős képérzékelő képpontjait maximálisan kihasználva 6K/24p (képarány: 3:2) vagy 5.9K/30p (képarány: 16:9) minőségű, nagy felbontású, gördülékeny videofelvételek rögzítésére képes. Emellett 10-bit 60p 4K/C4K  HEVC videofelvétel is rendelkezésre áll Super 35 mm-rel egyenértékű képterület használata esetén. 4:2:2 10-bit 4K30p formátumban, H.264 tömörítésben a teljes területen lehet felvételt készíteni. A nagy felbontású adatok jobb képminőségű 4K videók felvételéhez vagy 4K képkivágáshoz is felhasználhatók. 

A dinamikus tartomány azt a fényerő tartományt jelöli, amelyet a digitális fényképezőgép képes kezelni. A LUMIX BS1H 14+ fokozatú dinamikus tartományt biztosít V-Loggal, amely gyakorlatilag megegyezik a Panasonic filmkészítő kamerái által kínálttal, hogy mindent pontosan rögzíthessen a sötét és világos terekben egyaránt. 

A színhűség és bőrszín pontos megjelenítése kulcsfontosságú a filmkészítők számára. A LUMIX BS1H a VariCam mozifilm kamerák elismert kolorimetriáját örökölte. A LUMIX BS1H V-Log/V-Gamut segítségével örökíti meg a széles dinamikus és színtartományt. A V-Log lapos képeket biztosít, de megőrzi a kép valamennyi színadatát. Ez nagyobb teret enged a kreatív módosításoknak az utómunkálatok során. A LUMIX BS1H CMOS képérzékelője széles színkorlátot (V-Gamut) kezel. Ez a BS1H optimális színtere, ami szélesebb, mint a BT.2020. A V-Log görbe karakterisztikája a negatív filmet és a V-Gamutot idézi, amely még a filmnél is nagyobb színteret biztosít.

Ráadásul, a kamera a videókat egy adott gammagörbével rögzíti, ami kompatibilis az ITU-R BT.2100-zal, és a felhasználók mostantól a Hybrid Log Gammát (HLG) is választhatják a [Photo Stlye]/[Fotóstílus] beállításnál.

A LUMIX BS1H fejlett mélytanulást alkalmazó, valós idejű alanyfelismerést biztosít, amellyel a fókusz még akkor is képes pontosan követni a kompozícióban szereplő embereket vagy állatokat, ha gyorsan mozognak.

 

Felvételi formátumok, képráták és felbontások széles választéka akár 6K-ban

A LUMIX BS1H akár 4:2:2 10-bit 4K 60p/50p HDMI kimenetet is képes biztosítani. Egy új hőelvezetési kialakítás a professzionális igények kielégítése érdekében számos különböző rögzítési formátum beállítását teszi lehetővé, többek között a 4:3 arányú Anamorphic módot is.

Ezenfelül a BS1H két alternatívát kínál a RAW munkamenetekhez, hogy még jobban kiszolgálja a szerteágazó kreatív igényeket.  [5.9K] / [4K] / [Anamorphic (4:3) 3.5K] 12-bit RAW video adatkimenet HDMI-csatlakozáson az Apple ProRes RAW formátum Atomon Ninja V rögzítőre vagy a Blackmagic RAW formátum Blackmagic Video Assist 12G HDR rögzítőre való mentéséhez.

 

- RAW adatátvitel esetén V-Log vagy V709 választható az élőképes monitoron SDI-n keresztül. 

- A fotósegéd funkciók közül RAW kimenet üzemmódban a V-Log View Assist, WFM (Wave Form Monitor), Vector Scope, Luminance Spot Meter (fényerő pont mérő) és a Zebra Pattern (zebraminta) használható.

A VFR (Variable Frame Rate - változtatható képráta) funkcióval a felhasználók lassított vagy gyorsított videót készíthetnek C4K/4K (60 fps, maximum 2.5x lassított 24p-ben) és FHD (180 fps, maximum 7,5x lassított 24p-ben) felbontásban. A gyorsított videónál a legkisebb kamerasebesség 2 képkocka/másodperc. Ezenfelül, autofókusz használatakor HFR (High Frame Rate) videó és hang rögzítése is lehetséges. Az utómunkálatok során több effekt is rendelkezésre áll lassított felvétel készítéséhez. 

A LUMIX BS1H újfajta hőelvezetést alkalmaz, amely korlátlan felvétel-időtartamot biztosít. A fényképezőgép vázát alumínium és magnézium ötvözet alkotja, hogy könnyű és strapabíró legyen.

A streaming iránti növekvő igény kiszolgálásához a BS1H IP streaming funkciót is kínál, amellyel kiváló minőségben lehet továbbítani a képeket a közösségi oldalakra PC számítógéppel és vezeték nélküli LAN kapcsolattal. A LUMIX BS1H fényképezőgép képes 4K 60p (50p) videót streamelni H.265 formátumban. A H.265 a H.264 bitrátájának a felét nyújtja miközben megőrzi utóbbi képminőségét. Ez azt jelenti, hogy a H.265 a H.264-gyel megegyező bitráta mellett kétszer jobb képminőséget biztosít. Így, alacsony bitrátával, kisebb sávszélesség esetén is lehetővé válik az ultra nagy felbontású 4K tartalom streamelése.

 

A sokoldalú csatlakoztathatóság korlátlan lehetőségeket biztosít

Az alumíniumból és magnéziumból készített váz lehetővé teszi, hogy a LUMIX BS1H kompakt méretű és pehelykönnyű, de mégis strapabíró box-stílusú fényképezőgép legyen, amely számos csatlakozási porttal rendelkezik. Az USB 3.1 Type-C, a 3G-SDI (BNC) és a HDMI Type-A portok egyidejű kimenetet is képesek biztosítani. A Genlock IN (BNC) és Timecode IN/OUT funkciók több szögből végzett szinkronizált felvételt is lehetővé tesznek. Ennek köszönhetően akár más gyártók által készített külső monitorokkal, rigekkel és gimbalokkal bővíthető rendszer is kiépíthető. LAN hálózatra csatlakoztatva a Power over Ethernet+ (PoE+) egyszerű fizikai és elektromos beüzemelést nyújt. Akár 12 LUMIX BS1H fényképezőgépet is vezérelhet a Panasonic PC software LUMIX Tether for Multicam alkalmazással. A LUMIX BS1H kettő SD memóriakártya-foglalattal rendelkezik, így biztonsági mentés vagy váltott felvétel is készíthető.

Még további előnyöket élvezhet, ha LUMIX S sorozatú objektívekkel használja a BS1H fényképezőgépet. Az O.I.S. (optikai képstabilizálás) technológiával rendelkező LUMIX S objektívekkel elérhetővé válik a Boost I.S. képstabilizálás (videó) és kiváló AF/AE vezérlés áll rendelkezésre.

 

Egyéb hasznos funkciók

  • Felvétel- (1 elől, 1 hátul) és hálózati kapcsolatjelző fények
  • Üzemmódzár-kapcsoló és 5 funkciógomb
  • 3,5 mm-es audio (in/out) jack, amely kompatibilis a DMW-XLR1 XLR mikrofonnal (külön kapható)
  • Generikus távvezérlő egység 2,5 mm
  • 2,4 GHz Wi-Fi csatlakoztathatóság és Bluetooth 4.2 (BLE)
  • Kamera távvezérlő alkalmazással (LUMIX Tether for Multicam és LUMIX Sync)
  • USB csatlakozáson keresztüli felvételkészítés a LUMIX Tether for Multicam szoftverrel
  • Az USB-kábelen keresztül történő vezérléshez ingyenesen elérhető lesz az SDK (Software Development Kit).  

 

A LUMIX DC-BS1H részt vesz a LUMIX PRO programban. A LUMIX PRO programot azért indította a Panasonic, hogy a LUMIX felhasználók mindig számíthassanak a támogatásra. A program szolgáltatásait a tagok nem csak belföldön, hanem a szakmai útjaik során meglátogatott országokban is igénybe vehetik. 

Vissza