Itt az első, légtisztítós fejhallgató a Dysontól

Kütyü Magazin - 2022. március 31.

A Dyson Zone a Dyson első viselhető, fejhallgatóval egybeépített légtisztítója, mely nemcsak megszűri a városi levegő szennyeződéseit – a gázokat, allergéneket és a szálló port – hanem fejlett zajszűrésével és tiszta, magas minőséget kínáló hangzásával a nem kívánt zajokat is kint tartja.

Jake Dyson bemutatta a Dyson Zone légtisztítós fejhallgatót, a Dyson első viselhető eszközét. A Dyson Zone egy zajszűrős, kiváló hangélményt nyújtó, a teljes fület befedő fejhallgató, amely egyszerre biztosít magával ragadó hangzást a fülnek és tiszta levegőt az orrnak és a szájnak. A több mint egy évtizedes kutatás és fejlesztés eredményeként megszületett készülék egyszerre kínál megoldást a levegőminőség és a zajszennyezés tipikus városi problémáira.

A világ városainak lakossága folyamatosan nő, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint tízből kilenc ember olyan levegőt lélegzik be, amely meghaladja a szervezet szennyezőanyag-határértékeit*. Ugyan a koronavírus-járvány idején csökkent a városok nitrogén-dioxid-szennyezettsége**, ez számos nagyvárosban mostanra visszatért a szokásos szintre – vagy meg is haladta a járvány előtti értékeket***. A hosszútávú zajterhelést illetően pedig becslések szerint több mint 100 millió ember – azaz az európai lakosság mintegy 20%-a – van kitéve a WHO iránymutatása feletti értékeknek****.

Jake Dyson, a Dyson főmérnöke elmondta: „A légszennyezés globális probléma – bárhová is megyünk, szembesülünk vele. Otthonunkban, az iskolában, a munkahelyünkön és utazás közben is, akár gyalog, akár kerékpárral, akár tömegközlekedéssel vagy saját autónkkal közlekedünk. A Dyson Zone megtisztítja az útközben belélegzett levegőt. Az arcmaszkokkal ellentétben pedig anélkül lát el bennünket friss levegővel – köszönhetően a nagy teljesítményű szűrőknek és a két miniatürizált légszivattyúnak –, hogy hozzáérne az arcunkhoz. Hat év fejlesztés után izgatottan várjuk, hogy tiszta levegőt és tiszta hangzást biztosíthassunk a felhasználóknak, akárhol is járjanak."

 

 

6 év – 500 prototípus

A Dyson Zone légtisztítós fejhallgató a Dyson 30 évnyi, a légáramlási, szűrési és motortechnológiák területén megszerzett tapasztalatán, illetve a beltéri és kültéri levegő minőségének alapos megértésén alapszik. A fülhallgatókban található kompresszorok kétrétegű szűrőkön keresztül szívják be a levegőt, az érintésmentes – szájat és orrot takaró – részen keresztül vezetve pedig két sugárban tisztított levegőt juttatnak a felhasználó orrához és szájához. Az orr és száj előtti rész aerodinamikai kialakítása biztosítja, hogy a megtisztított levegő az orr és a száj közelében maradjon és a külső oldalszél a lehető legkevésbé rontson a minőségén. A Dyson Zone a fejlett aktív zajszűrésnek (ANC), az alacsony torzításnak és a semleges frekvenciaválasznak köszönhetően gazdag, magával ragadó hangzást biztosít, az alkotó szándékainak megfelelően a leginkább élethűen visszaadva a zenét és hangokat, így megkímélve a viselőt a nemkívánatos városi zajoktól.

A hatéves fejlesztés során drámai fejlődésen ment keresztül a Dyson Zone légtisztító fejhallgató koncepciója, amely a kezdetekben egy búvárpipához hasonlító szájrészből és egy hátizsákból állt, melyben a motor és más alkatrészek kaptak helyet. A több mint 500 prototípus kifejlesztése során az eredetileg a tarkónál elhelyezett motorból két kompresszor lett, melyek a fülhallgató kagylóiba kerültek.  A búvárpipára hajazó szájrész is átalakult egy korszakalkotóan új, tiszta levegőt szállító megoldás kifejlesztésével: hatékony, érintésmentes, szájat és orrot takaró arcpajzs lett belőle, mely úgy biztosítja a tiszta levegőt, hogy nem érintkezik az arccal.

 

 

Tesztelés lélegző bábuval

A Dyson mérnökei számára elengedhetetlen volt az érintkezés nélküli megoldás, mivel így elkerülhető a diszkomfort érzet és az irritáció. Az arcpajzs megtervezése kritikus elem volt, ennek és a légáramlási útvonalaknak a kialakítása biztosítja a tiszta levegőt a viselő számára. Az arcpajzs kialakítása, valamint a két irányból érkező légáramlatot összevegyítő központi hálószerkezet biztosítja, hogy a szűrőkből kiáramló tisztított levegő megfelelően jusson el az orrhoz és a szájhoz oldalszélben is úgy, hogy közben a különböző arcformákhoz is illeszkedik. A Dyson mérnökei a fejlesztés során – a meglévő tesztelési módszereken túlmenően – egy orvosi szabványoknak megfelelő mesterséges tüdővel és érzékelővel felszerelt lélegző bábut is felhasználtak, amely egy ellenőrzött kamrában, az emberi légzési mintákat követve „belélegezte” a szennyeződéseket. A mérnökök aztán megmérték az orrba és a torokba jutott szennyeződés szintjét, hogy információkat szerezzenek a szűrési hatékonyságról. 

A fülhallgatókban található precíziós kompresszorok a levegőt a kétrétegű szűrőkön keresztül szívják be, melyek az intelligens tervezésnek köszönhetően a lehető legjobban használják ki a rendelkezésükre álló szűk helyet. A negatív töltésű elektrosztatikus szűrőközeg felfogja az ultrafinom részecskéket, például az allergéneket, valamint a fékport, az ipari égés és az építőipar által kibocsájtott szennyeződéseket. A káliummal dúsított szénréteg felfogja a városi gázszennyező anyagokat, például a nitrogén-dioxidot és az kén-dioxidot. A kompresszor a megtisztított levegőt a viselő orrához és szájához irányítja az érintkezésmentes arcpajzson keresztül, amelynek aerodinamikus kialakítása a viselő orrához és szájához vezeti a megtisztított levegőt. 

 

 

Tudományos megközelítés

A Dyson mérnökei először léptek be az audio eszközök világába, és sok más fejlesztővel ellentétben tudományos megközelítést alkalmaztak. A Dyson hangmérnökökből és hangtechnikusokból álló csapata arra törekedett, hogy kiváló – egzakt mérési adatokon és széles körű hangpróbákon nyugvó – hangzásvilágot alkosson. Az eredmény: tiszta, gazdag hangzás és fejlett zajszűrés. A hordozható eszközökre jellemző, hogy a fejlesztések során meg kell küzdeni a rendelkezésre álló tér szűkösségével, hiszen az eszközök nem lehetnek túl nagyok. A hordozhatósággal járó helyszűke ellenére a Dyson mérnökei egy nagy teljesítményű neodímium elektroakusztikus rendszert fejlesztettek ki. A széles sávú frekvenciaválasz, a pontos bal-jobb egyensúly és az emberi fül által érzékelhetőnél lényegesen alacsonyabb torzítás úgy adja át a hangzást a viselőnek, ahogy azt a zenészek és alkotók elképzelték.

A Dyson egy fejlett zajszűrő rendszer kifejlesztésével oldotta meg a kihívást, amelyet az új eszköz megalkotásával saját maga számára támasztott. A készülék passzív csillapítása és az aktív zajszűrés (ANC) az egyedülálló mikrofoncsoporttal kiegészülve csökkenti a nem kívánt környezeti zajokat és motorhangokat úgy, hogy mindenhol – otthon, a munkahelyen és útközben is fejlett zajszűrést biztosít. A nagyméretű fülpárnák a hallgató fülére simulnak, a habsűrűséget és a fejpánt szorítóerejét pedig a kényelmet és az optimális zajcsökkentést szem előtt tartva alakították ki a mérnökök.  

 

 

Kényelemre tervezve

Minden ember fejformája egyedi, ezért a Dyson első viselhető eszközénél a mérnököknek a kényelemről is gondoskodniuk kellett. A fej és az arc geometriájának részletes feltérképezésével a mérnökök adatokat nyertek arról, hogy miként illeszkedik és hogyan viselkedik a Dyson Zone a különböző fejformákon – ez alapján határozták meg a fejpánt szorítóerejét, az arcpajzs kialakítását és anyagát, a készülék állíthatóságát és még sok minden mást.

A Dyson Zone megalkotói a lónyereg formájából és kialakításából merítettek ihletett: úgy tervezték meg a készüléket, hogy a súlyt a fej oldalára, ne pedig a fej tetejére helyezze. A nyereg jellemzően a ló gerince fölött ível és így a terhelést a gerinctől balra és jobbra lévő területekre osztja el: ezt a megoldást alkalmazták a fejpánt központi párnájánál is.

A fülpárnák kialakítása a kényelem, a fejre helyezett stabilitás és a passzív csillapítás szempontjából is fontos tényező. A hab magától értetődő választás a fülpárnák anyagának, a Dyson mérnökei pedig mélyen beleásták magukat a különböző habok összetételébe, hogy a sűrűséget, a tömörítési és visszarugózási arányt is figyelembe véve válasszák ki a legmegfelelőbb megoldást, ugyanis ezek a tényezők mind befolyásolják a fejre gyakorolt nyomást. A fül- és fejpántpárnákhoz való optimális hab kiválasztásakor fontos volt a megfelelő egyensúly biztosítása a kényelem, a fülhöz való illeszkedés és az akusztikai tulajdonságok között. A fülhöz való idomulás jobb illeszkedést tesz lehetővé és hozzájárul a városi zajok kiszűréséhez. A párna szándékosan laposabb, mint a hagyományos fülpárnák és az optimális kényelem érdekében a fül fejjel bezárt szögéhez idomul. 

 

Globális erőfeszítések

Dyson Zone légtisztítós fejhallgatót az Egyesült Királyságban, Szingapúrban, Malajziában és Kínában működő csapatok fejlesztették, míg a délkelet-ázsiai csapatok különösen fontos szerepet kaptak a szoftverfejlesztésben. Az alkalmazásfejlesztés és integráció kulcsszerepet játszott a zökkenőmentes csatlakozási élmény megteremtésében, valamint az intelligens levegő- és zajszennyezettség-követési funkciók biztosításában. A robusztus kivitel és a tartósság központi szerepet játszik egy ilyen hordozható terméknél. Mint minden Dyson készüléket, a Dyson Zone-t is a végletekig tesztelték hőmérséklet-szabályozott kamrákban, cseppteszteléssel, anyag- és szövetkopási valamint a gombok robusztusságát vizsgáló tesztekkel és még sok mással. A Dyson malajziai fejlesztőközpontjában dolgozó tesztmérnökök és földrajzi helyzetük fontos részét képezték a tesztelésnek: a készüléket az Egyesült Királysághoz képest melegebb éghajlaton és magasabb páratartalom mellett is próbára tették.

__________________

https://www.who.int/health-topics/air-pollution#tab=tab_1

**  https://www.dyson.co.uk/newsroom/overview/features/november-2020/indoor-air-quality-lockdown#:~:text=Dyson%20urges%20caution%20over%20indoor%20air%20quality%20as%20purifier%20data,in%20NO2%20levels%20outdoors

***  https://www.theguardian.com/environment/2020/apr/11/positively-alpine-disbelief-air-pollution-falls-lockdown-coronavirus / https://www.weforum.org/agenda/2020/07/pollution-co2-economy-china/ / https://www.centreforcities.org/publication/covid-pandemic-lockdown-air-quality-cities/

****  https://www.eea.europa.eu/articles/noise-pollution-is-a-major

Vissza