Hirtelen rengeteg használt videokártya kerülhet eladósorba

Kütyü Magazin - 2022. június 17.

Éveken keresztül tartotta az egekben a videokártya-árakat a kriptovaluta-bányászat, mostanra azonban fordulni látszik a trend: a második legnagyobb digitális valuta tranzakciós hitelesítési eljárása megváltozik az Ethereum 2.0 érkezésével. A jelenleg még nagy számítási kapacitásra épülő folyamatot az úgynevezett Proof of Stake rendszer veszi át, amihez nincs szükség komplikált és felesleges számításokra.

A bejelentett változás egy hosszú folyamat eredménye lesz, amiből még mindig hiányzik néhány lépés, és a napokban újabb problémákba futottak a fejlesztők. Ahhoz, hogy az átállás végbemenjen, többek között a régi és az új rendszerek működését lebonyolító láncok sikeres összeolvadására is szükség lesz. Ez bányászási jutalmak jelenlegi rendszere mellett nem triviális feladat, ugyanis csak akkor működhet, ha a számításalapú Ethereum-bányászatért járó jutalmakat a fejlesztők nullára csökkentik, így a láncon megszűnnek a műveletek és minden hálózati szereplő áttér az új protokoll használatára.

A tervezett augusztusi váltást a felmerült nehézségek miatt biztosan nem tudja tartani a fejlesztőcsapat, viszont közben a kriptopiac évek óta nem látott mélyrepülésbe váltott, ami a bányászok eladási küszöbét előrébb hozhatja.

 

Ami új és ami régi

Mivel az Ethereum-rendszer változása lényegében a GPU-alapú bányászat gerjesztett veszteségességén alapul, a folyamat során egyre több és több videokártya válik majd feleslegessé. Az érintett kártyák egy részét a kriptobányászok átvihetik más, azonos elven működő láncok működését támogatni, de a teljes kapacitásra biztosan nem lesz szükség, így sokat valószínűleg a használtpiacon látunk majd megjelenni: az iPon arra számít, hogy a május végén kialakult videokártya túlkínálat rövid időn belül még jelentősebbé válik, és a közeljövőben nem is igazán várható számottevő csökkenés.

A trendek mögött áll az is, hogy a videokártyák bolti piaca is normalizálódni látszik. A gyártók ismét képesek normál ütemben termelni, és viszonylag hamar felküzdötték magukat az egyébként minden fél számára előnytelen helyzetből. Mostanra eljutottunk oda, hogy az új kártyák árai elérték a javasolt fogyasztói árukat, tehát már „normál áron" elérhetők. Ha ehhez hozzávesszük a bányászok által a piacra öntött használt kártyák jelentős számát, még kedvezőbbé válik a helyzet a vásárlók számára a következő időszakban.

A jelenlegi túlkínálat bizonyos szempontból meglepő lehet, hiszen hatalmas igény mutatkozik a videokártyákra fogyasztói oldalon az elmúlt évek nehézségei miatt. Hogy a játékosok ki vannak éhezve, jól példázza, hogy az iPon legújabb, májusi nyereményjátékában, ahol a fődíj egy Asus RTX 3070 videokártya volt, 34 854 játékos összesen több mint 37 ezer percet, azaz 630 órát töltött rekorddöntögetéssel a főnyeremény reményében. Ez a vállalat korábbi akcióival összehasonlítva résztvevőszámban és beletett időben is rekord, ám a játékosok a vásárlással még kivárnak.

 

A fiúk a bányában dolgoztak

A következő hónapok előrejelzése szerint tehát egyrészt sok használt, olcsó videokártya kerül eladósorba, ahogy a bányászok pénzzé teszik az eszközeiket. Ezzel azonban érdemes óvatosnak lenni: az iPon tapasztalatai szerint a bányászat során használt videokártyák nem kapnak túl sok törődést, és a legtöbb esetben a hardverek hűtési körülményei sem a legbarátságosabbak.

A bányászkártyák többsége egyébként sem a legmodernebb: a műfajban legnépszerűbbnek a Radeon RX 580 és az Nvidia 20-as szériája számít, ezek ma már nem nevezhetők igazán korszerűnek, a kurrens bányászkártyák mennyisége pedig lényegében elhanyagolható. Egyes pletykák szerint még az idei év végén befuthat az Nvidia 4000-es szériája is, tovább gyengítve a használtpiac eladóinak alkupozícióit.

A három tényező együtt már elég ahhoz, hogy a játékosok videokártya frissítést fontolgassanak, azonban az iPon tanácsa az, hogy a használtpiac böngészése során legyünk nagyon óvatosak. Próbálkozni azonban érdemes: Hagymási Balázs, a vállalat kommunikációs vezetője úgy fogalmazott: „bár nagyon könnyű mellényúlni a használtpiacon, van esély arra is, hogy jó áron szerezhetünk be nem széthajtott videokártyákat. Érdemes azonban biztosra menni: a nagyobb gondok elkerülhetők, ha szakértőnek is megmutatjuk a hardvert, ezért az iPonnál bevezettük a VGA bevizsgálási- és újrapasztázási szolgáltatást. Ennyit mindenképp érdemes pluszban rászánnia annak, aki úgy dönt, használtpiacon vásárol."

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem ritkák az olyan bányakártyák, melyekre annyira rászáradt a hővezető paszta, hogy a hűtőbordáról kizárólag mechanikai úton távolítható el. Aki a használtpiac mellett dönt, még a vásárlás előtt vizsgáltassa be a kártyát, ha pedig az eladó ebbe nem akar belemenni, valószínűleg érdemes tovább nézelődni.

Kulcsszavak: videokártya, iPon
Vissza