Dübörög az NMHH mobilcsere-programja

Kütyü Magazin - 2022. szeptember 12.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a mobilszolgáltatók 3G-hálózatainak lekapcsolási terveit figyelembe véve indította el idén februárban mobilcsere-programját, melynek keretében eddig már több mint ötvenezer elavult mobiltelefont cseréltek modern, 4G- vagy 5G-képes eszközre. A hazai mobiltelefonok modernizációját célzó akció keretében becserélt eszközök közel kétharmada a 3G-nél még korszerűtlenebb, 2G-képes telefon. 

A támogatási programot az NMHH azért indította, hogy a 3G-s készüléket használóknak lehetősége legyen a 3G-hálózatok kivezetése után is használni a mobilinternet nyújtotta előnyöket, illetve hozzájáruljon a lakosság által használt mobiltelefonok modernizációjához. 

Az eltelt hét hónapban ötvenezren cserélték le elavult, 2- vagy 3G- képes mobiltelefonjukat korszerűbb, minimum 4G-képes eszközre az NMHH országos lefedettségű, 700 ponton elérhető támogatási programjának segítségével. A leadott telefonok közel hatvan százaléka a 3G-képes eszközöknél is korszerűtlenebb, 2G-képes mobiltelefon, közel negyven százaléka 3G-s eszköz volt.

 

A készülékcserék mintegy 70 százaléka független forgalmazóknál, elektronikai áruházaknál valósult meg, a vásárlások 30 százaléka pedig a három nagy mobilszolgáltató bolthálózatában történt. Közel hatezren Budapesten vették igénybe a támogatást, a megyei rangsorban pedig Hajdú-Bihar megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár megyében éltek a legtöbben a kedvezményes készülékvásárlás lehetőségével.

A hírközlési hatóság idén februárban meghirdetett mobilkészülék-csere programja július 18-tól a fogyasztók számára kedvezően újult meg: a támogatási összeg 40 ezer forintra emelkedett, megszűnt a 120 ezer forintos felső készülékvásárlási limit, a jogosultsághoz szükséges elvárt aktivitási időszakot pedig 2022. április 30-ig hosszabbította meg a hatóság. A módosítást követően számottevően emelkedett a benyújtott igények száma mind a 3G-képes, mind a legkevésbé korszerű, 2G-képes mobiltelefonok cseréjére.

A folyamatot legkorábban elindító Magyar Telekom június 30-ig teljesen leállította 3G-hálózatát, a Vodafone és a Yettel pedig 2022 májusától kezdte meg a lekapcsolási folyamatot. A technológiai fejlesztés a legfeljebb 3G-képes mobiltelefont használókat érinti: ahhoz, hogy ők továbbra is élvezhessék a mobilinternet nyújtotta előnyöket, például használhassák a csevegőalkalmazásokat, a levelezőapplikációkat, a navigációt, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonra kell váltaniuk – ehhez nyújt támogatást az NMHH programja. Azoknak, akik hanghívásra, sms-küldésre használják a készüléküket, nincs tennivalójuk, ezek a funkciók továbbra is működnek majd a 2G-hálózatokon.

A támogatási program részleteiről és frissített feltételeiről a Netrefel.hu edukációs weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A weboldal ezen felül hasznos tippekkel és gyakorlati útmutatókkal is segíti a digitális világ iránt érdeklődőket.

Vissza