Új, 18 mm-es ultra-széles látószögű, fix gyújtótávolságú objektív

Kütyü Magazin - 2022. szeptember 16.

A Panasonic nagy örömmel mutatta be új, nagy rekeszértékű, ultraszéles látószögű, fix gyújtótávolságú LUMIX S 18mm F1.8 (S-S18) objektívjét, amely az L-Mount rendszer szabványán alapuló F1.8-as nagy rekeszértékű objektívek sorozatának ötödik tagja. 

A nagy rekesznyílású LUMIX S 18mm F1.8 (S-S18) kompakt mérete ellenére kiváló optikai teljesítménnyel büszkélkedhet, amely megfelel a professzionális felhasználás minőségi követelményeinek. Az ultraszéles, 18 mm-es perspektíva sokoldalú felhasználási módokat biztosít különböző felvételi távolságoknál. Rögzítsen még több elemet az előtérben vagy a háttérben, hogy dinamikus benyomást keltsen a képen. Rövid távolságból fényképezve mozgalmas perspektívával művészi kifejezést adhat az előtérben lévő témának.

A LUMIX S sorozat összesen öt F1,8-as fix gyújtótávolságú objektívje, köztük a 85 mm-es (S-S85), az 50 mm-es (S-S50), a 35 mm-es (S-S35), a 24 mm-es (S-S24) és az új 18 mm-es (S-S18) objektív azonos méretű és elhelyezésű vezérlőelemekkel rendelkezik, ami rendkívül praktikus a használat során. Az objektívek súlypontja is szinte ugyanoda esik, ezért egyszerűen és gyorsan lehet objektívet cserélni, amikor a fényképezőgépet gimbal tartja, így csak minimálisan kell állítani a csatlakoztatott eszközökön. Az azonos átmérőnek köszönhetően a szűrők is kompatibilisek mindegyik objektívvel. Az objektívek felbontása is egyforma. Az öt LUMIX S F1.8 fix gyújtótávolságú objektív gyakorlatilag az összes létező képkivágást és kompozíciót lefedi, így filmkészítéshez is megfelelnek, leegyszerűsítik a munkafolyamatot és minimálisra csökkentik a utómunkát.

A LUMIX S 18mm F1.8 tizenkét csoportba rendezett tizenhárom lencsetagból áll, köztük három aszférikus lencséből, három ED (extra alacsony szórású) lencséből, egy UED (ultra extra alacsony szórású) lencséből és egy UHR (ultra magas törésmutatójú) lencséből. Az F1.8 objektíveket tartalmazó sorozat valamennyi tagjára jellemző, hogy a három aszférikus lencse kiváló felbontást és gyönyörű bokeh hatást jelenít meg. A három ED lencse hatékonyan elnyomja a kromatikus aberrációt. Az ultra széles látószöget kihasználva sokoldalúan használható, többek között tájképek, asztrofotózás és építészeti fotózás esetén.A 0,18 m-es minimális fókusztávolságnak köszönhetően közeli felvételekhez is használható.

 A LUMIX S 18 mm F1.8 objektív gördülékeny és csendes használatot biztosít, és a max. 240 fps sebességű szenzorkommunikációval kiválóan együttműködik a fényképezőgép villámgyors és precíz AF rendszerével.A nem lineáris beállításnál a fókusz változó mértékben állítható a fókuszgyűrű forgási sebességének megfelelően, lineáris beállításnál pedig a fókusz a beállított mértékben, a fókuszgyűrű elforgatásának nagyságától függően változik. Az érzékenységet (az elforgatás mértékéhez rendelt fókuszváltozást) 90 és 360 fok között 30 fokonként lehet megadni a kívánt fókuszműködés eléréséhez. A LUMIX S 18 mm F1.8 objektív a videofelvételek terén is kimagaslóan teljesít, mert úgy tervezték meg, hogy felvétel közben elnyomja a nemkívánatos „focus breathing” hatást, azaz az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelenségét, ami egy komoly hiba volt idáig a fényképezéshez tervezett cserélhető objektíveknél. Az objektív zökkenőmentes expozícióváltást biztosító finom blendeszabályozással nyújt professzionális videominőséget.

Kompakt méretével és mindössze körülbelül 340 grammos súlyával a LUMIX S 18 mm F1.8 bámulatosan könnyen hordozható, így kiválóan illeszkedik az S5 fényképezőgéphez, amely a LUMIX sorozat legkisebb full-frame tagja.A rugalmasan hordozható objektív por- és cseppálló kivitelű, így mostoha körülmények között, akár mínusz 10 fokban is használható. A szűrő átmérője 67 mm, és a kör alakú rekesz 9 lamellából áll.

A Panasonic és az L-bajonettes gyártókat tömörítő L-Mount Alliance elkötelezett az L-bajonettes objektívek fejlesztése mellett, hogy a felhasználók igényeinek megfelelően tovább bővüljön a választék.

Vissza