Tudtad, hogy mennyit lehet applikációkkal spórolni?

Kütyü Magazin - 2022. november 8.

A jelenlegi gazdasági helyzetben, a folyamatosan növekvő infláció mellett legtöbbünk számára elérkezett az idő, hogy tudatosabban kezeljük a kiadásainkat. Ennek gondolata általában egyszerűbb, mint a gyakorlat, de a 21. században szerencsére minden nehézségre akad egy applikáció.

Ha a pénzügyeid rendezésére, számon tartására keresel egy megbízható alkalmazást, pár kattintás után rengeteg lehetőség közül válogathatsz. Mi kiválasztottuk a három kedvencünket, melyek számodra is tökéletes kiindulási pontot és kísérletezési lehetőséget jelenthetnek. 

3 menő app, ami segíthet a kiadásaid csökkentésében

Bármilyen akadályt is gördítsen elénk az élet, minden megoldási stratégia ugyanott kezdődik: a problémával való szembesüléssel, és annak belátásával. Napjainkban szinte mindenki közös gondja lett az állandó árdrágulás, ami miatt még azoknak is jobban oda kell figyelniük a kiadásaikra, akik egyébként ügyesen bánnak a pénzükkel.

Egy ilyen helyzetben csakis az segít, hogyha a legapróbb költéseinket is sorra vesszük és nyomon követjük, azaz szembesítjük magunkat a valósággal. Bár drasztikusan hangzik, de a hatása annál kedvezőbb, hiszen amint szembesülünk a tényekkel, máris motiváltabbá válunk a spórolásra. 

Ebben segítséget nyújthatnak a különböző költségvetés-tervező alkalmazások, amiknek köszönhetően elég csak fél szemmel figyelnünk, mert szinte helyettünk dolgoznak. Olyannyira, hogy némelyik még a megtakarításainkat is automatikusan intézi.

Lássuk, mely appokat érdemes számításba venned, ha még nagyon kezdő vagy a spórolásban!

Digit – az applikáció, ami helyetted spórol

Soha nem tudtál jól bánni a pénzeddel, de most már te is érzed, hogy itt lenne az ideje? Akkor a Digit-alkalmazást imádni fogod, mert komplex módon segít a takarékoskodásban. Úgy működik, mint egy intelligens bankszámla; digitális költségvetést készít a kiadásaidról, ami alapján képes oda csoportosítani a fennmaradó pénzed, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Tehát, a Digit folyamatosan elemzi a bevételeidet és a kiadásaidat, majd az algoritmusainak köszönhetően arra is rámutat, hogy mennyi pénzt lehetne megtakarítani havonta, spórolási tippeket ad. Ha szükséged van rá, akkor egy gombnyomással beállíthatod, hogy ezt a meghatározott összeget a rendszer automatikusan félretegye neked egy gyűjtőszámlára. Abban az esetben, ha nincs elég pénzed a spóroláshoz, az app nem lép semmit, kizárólag akkor nyúl a pénzedhez, ha valóban maradt belőle.

Egy szó mint száz, a Digit mellett többé nem lesz szükséged fejszámolásokra. Az egyetlen negatívuma, hogy csak az első egy hónapban ingyenes, utána már havi 5 dollárt kell fizetni a használatához. Ez azonban még mindig kevesebb, mintha pénzügyintézőt kéne alkalmaznod, ugye?

Több bankártyád is van? Töltsd le a Mint-alkalmazást!

Sokan azért mondanak le a költségtervező appok használatáról, mert több bankkártyájuk van. Ebből pedig arra a következtetésre jutnak, hogy úgysem kapnának teljes körű képet az anyagi helyzetükről. Bár tény és való, hogy sok program csak egy kártya adatait képes kezelni, de a Mint meghaladja ezt a szintet!

A Mint, több kártya pénzmozgását is képes lekövetni, ráadásul még a hitelkártyák használatát és a befektetéseket is képes egy helyen kezelni. Így ez az app tökéletesen pontos képet ad a pénzügyi helyzetedről, még akkor is, ha több helyen tárolod a pénzedet. Non plus ultra, hogy díjmentesen használhatod úgy, hogy még speciális beállításai is vannak – például az előfizetéseidet is nyomon követheted rajta.

Ha magyar nyelvű appot keresel, akkor Koin

Néhány ember számára nehézséget okoz, hogyha a saját anyanyelvén nem képes kommunikálni egy alkalmazással. Ezért mutatunk egy magyar fejlesztésű appot is, ami hiába ingyenes, ugyancsak multifunkcionális és szuper alternatíva. Ez nem más, mint a Koin, amiben az előbbikettő példához hasonlóan, a bevételeid és a kiadásaid tudod rögzíteni és nyomon követni. 

A Koinon belül neked kell vezetned, hogy mikor, mire és mennyit költöttél, de ha egy tétel állandóan ismétlődik, nem kell többször beírnod. A applikáció működését személyre szabhatod: egyedi kategóriákat és címkéket is létrehozhatsz. Amit garantáltan szeretni fogsz benne, hogy a fizetési kötelezettségeidhez emlékeztetőket és határidőket is beállíthatsz, aminek hála biztos nem felejted el befizetni a csekkeket.

A Koin pozitívuma még, hogy automatikusan (és az aktuális árfolyam mellett) képes átváltani a kiadásod teljes összegét, ha esetleg más pénznemben költöttél.

Tudatosítsd, amivel az app szembesít!

Ahogyan egy hitelkalkulátor is segít megtervezni, hogy mikor és mire van lehetőséged, úgy a költségvetést figyelő appok is eléd tárják, hogy mire kell jobban odafigyelned. A hónap végén kiválóan rámutatnak, hogy melyek azok a tételek, amikre több pénz megy el a kelleténél, így te is tudatosíthatod, hogy hol érdemes meghúznod a nadrágszíjat. 

Általában épp a sok apróságon szokott elcsúszni a matek, amiket néhány praktikus és pénztárcabarát ötlettel könnyedén optimalizálhatsz. Például csomagolt croissant és müzliszelet naponta történő vásárlása helyett, összeállíthatsz a gyermekednek olyan egészséges reggeli és tízóraikat, amiknek az alapanyagait nagyobb, gazdaságosabb kiszerelésben is be tudod szerezni. De napi szinten akár a üzemanyagon is spórolhatsz. Szép időben akár sétálhatsz, rollerezhetsz vagy kerékpározhatsz is, ha például a boltba vagy munkába járást autó nélkül is meg tudod oldani. Ahogy a mondás is tartja, sok kicsi sokra megy!

 

Vissza