Huawei: az 5.5G-re átállás az intelligens jövő kulcsa

Kütyü Magazin - 2023. március 1.

Az 5G és a gigabites sebesség elérése nyitotta ki az intelligens világhoz vezető kaput, azonban az 5.5G-re történő evolúció lesz az igazi mérföldkő az odavezető úton – mondta a Huawei Technologies Távközlési Üzletágának elnöke a barcelonai Mobil Világkongresszuson. 2022 végére világszerte már több mint egymilliárdan használták az 5G-t, a vállalat szerint az intelligens, összekapcsolt világ fokozatosan egyre inkább a fizikai világ részévé válik. A szórakozás, a munka, valamint az ipari termelés a jövőben a hálózati kapcsolatokra épül majd, a növekvő üzleti, lakossági és ipari felhasználói igények még nagyobb, másodpercenként 10 gigabit sebességű sávszélességet követelnek meg.

„Kulcsfontosságú mérföldkő lesz az 5.5G-re történő evolúció intelligens világ felé vezető úton” – mondta a Huawei Távközlési Üzletágának elnöke, Li Peng a barcelonai Mobil Világkongresszus keretében megrendezett Huawei Forumon. Beszédében a vezető hangsúlyozta, hogy az iparágnak együtt kell működnie az ultraszélessávú, fenntartható és intelligens világ felé való gyorsabb elmozdulás érdekében. Ebben támogatást nyújthat a Huawei GUIDE elnevezésű üzleti terve, melyben az 5G sikerére építve, azt továbbfejlesztve fektetik le az 5.5G alapjait. 

Az 5G az IKT-ipar gyors fejlődésének ösztönzője

A fizikai és a digitális világ összefonódása, valamint az intelligens világ hatásai egyre nyilvánvalóbbá válnak a felhasználók munkahelyén, otthonában és magánéletében egyaránt. Számos hálózati szolgáltató reagált az ezeken a területeken egyre növekvő, magasabb színvonalú élményeket és a magasabb termelékenységet célzó igényekre, ami jelentősen előremozdította az IKT-ipart: 2022 végére több mint 230 kereskedelmi 5G-hálózatot helyeztek üzembe, amelyek több mint egymilliárd 5G-felhasználót és számos 5G-eszközt támogattak.

Az 5G és az vezetékes optikai internetpenetráció növekedésével a szolgáltatók a lakossági piacon is több értéket tudnak teremteni. A prémium otthoni szélessávú szolgáltatások a vártnál gyorsabban bővültek, aminek köszönhetően egyes régiókban, köztük Európában és a Közel-Keleten, a szolgáltatók 30-60 százalékkal tudták növelni a felhasználónkénti átlagos bevételüket (ARPU – Average Revenue Per Unit).

Egyre jobban olvad egybe a fizikai és az intelligens világ 

Peng hangsúlyozta, hogy az intelligens világ egyre inkább a fizikai világ részévé válik, és a szórakozás, a munka, valamint az ipari termelés a jövőben egyaránt hálózati kapcsolatokra épül majd. Ennek következtében a hálózatoknak a mindenütt jelenlévő gigabites sebességről 10 gigabites sebességűre kell fejlődniük, az IKT-iparnak pedig az energiafogyasztásról az energiahatékonyságra kell összpontosítania. A növekvő igények teljesítésében az 5G továbbfejlesztése 5.5G-re kulcsfontosságú lesz. A nagyobb sávszélességgel járó 5.5G hálózatok olyan új technológiákat hoznak el, mint például az vezeték nélküli érzékelés (wireless sensing), azaz, amikor a teljes kommunikációs hálózat érzékelőként is szolgál. 

Beszéde végén Li azt javasolta az iparágnak, hogy kövessék a Huawei GUIDE üzleti tervét az 5G fellendülésének felgyorsítása érdekében, hogy együtt egy ultraszéles sávú, zöld és intelligens világ felé haladhassanak. 

Li Peng, a Huawei Távközlési Üzletágának elnöke
 

10 gigabites sebesség és a hálózat, ami érzékel is – ezt hozhatja el az 5,5G

„Az 5G mára érett technológiává vált, a következő generációra való átállás pedig rendkívül hosszú folyamat, hiszen csak az 5G szabványosítása több mint 10 évig tartott, és egyelőre nem látjuk tisztán a 6G-hez kapcsolódó előnyöket” – hangsúlyozza Bóday Tamás. A Huawei Technologies Hungary integrált megoldásokért felelős igazgatója szerint a meglévő 5G-s keretrendszerben bőven van tartalék, elérhető vele a 10 vagy 100 Gigabites kapcsolat, ezért középtávon a továbbfejlesztett 5G-re, azaz 5,5G-re érdemes koncentrálni. 

A Huawei nagy számítási kapacitással rendelkező intelligens antennarendszereivel a hálózat felhasználható a fizikai világ érzékelésére és jobb megértésére. A rádiójelekből hatótávolság-, sebesség- és szöginformáció megszerzésének képessége új szolgáltatások széles skáláját teszi lehetővé a mobilkommunikációs rendszerüzemeltetők számára. Ezek közé tartozik a nagyon nagy pontosságú helymeghatározás, lokalizáció és nyomon követés, a környezetszennyezés vagy a természeti katasztrófák megfigyelése, a gesztusok és tevékenységek felismerése, és sok más szolgáltatás.

„Például az úthálózat mellett telepített Massive Mimo antennáink segítségével a kibocsátott rádióhullámokon keresztül a környezeti hatásokat és az objektumok mozgását – köd, járművek, forgalom stb. – mozgását, haladási sebességét nyomon lehet nagy pontossággal követni. A technológia nagy segítséget jelenthet intelligens közlekedési rendszerek létrehozásában, az okosvárosok üzemeltetésében, vagy vezetési segédként szolgálhat az önvezető járművek számára” – mondta Bóday Tamás. 

A Huawei nemcsak a vezeték nélküli, hanem a vezetékes optikai hálózatot is használja érzékelésre, amelyhez ráadásul a meglévő infrastruktúra továbbfejlesztésére sincs szükség. A vállalat saját fejlesztésű szoftveres megoldása újabb szintre emeli az optikai vezetékek képességeit: a meglévő optikai szálak mentén elhelyezett szenzorok a Huawei megoldásával képesek nagy pontossággal érzékelni azt, hogy például hol zajlik földmunka, történt-e csőtörés, vagy akár földrengés. Mivel az optikai szálak jellemzően más kritikus infrastruktúrákkal együtt futnak, az érzékelési képességük rendkívül értékes információt nyújthat az üzemeltetők számára, lényegesen gyorsabb beavatkozást lehetővé téve az kritikus infrastruktúrát ért incidensek kapcsán. 

Autonóm hálózatok az önvezető járművek mintájára

Az egyre több új alkalmazás és hálózati eszköz nagy terhelést jelent a kommunikációs hálózatok (DCN) számára, amelyek így egyre bonyolultabb hálózati műveleteket, karbantartást és több mérnöki munkaerőt igényelnének. A problémára automatizáció jelenti a megoldást, a Huawei víziójában a hálózatok az önvezető járművekhez hasonlóan a jövőben nagymértékben autonóm módon működnek majd (ADN – Autonomous Driving Network) támaszkodva a mesterséges intelligenciára és a felhő számítási képességeire. 

A vállalat hat szintű (L0-L5) automatizálási skálát határozott meg lefedve a hálózat teljes életciklusát a tervezéstől, az építésen, működtetésen és a karbantartáson át egészen az optimalizálásig. A Huawei a barcelonai MWC-n a L3,5 szintű megoldását mutatta be, melyben a hálózatok szolgáltatás-üzemeltetése, a hibafeltárás, valamint a hibák okának a feltárása is automatikusan működik. Az automatizáció amellett, hogy egyszerűsíti az üzemeltetést, javítja a hálózat minőségét és hatékonyságát, a felhasználók számára gyorsabban elérhető hálózatot biztosít, illetve lényegesen alacsonyabb energiafelhasználást igényel. Az MI felismeri, a mobilhálózati forgalom változásait, maximális ügyfélélmény megtartása mellett a lehető legkisebb energiafogyasztás érdekében skálázza a rádiós állomások erőforrásait, csökkentve ezáltal a széndioxid kibocsátást.

Egyszerű 5G-t mindenkinek! – Olcsóbb és elérhető verziót kínál a RedCap

A Huawei nemcsak a hálózat továbbfejlesztésére figyel, hanem a technológia egyszerűsítésére is, annak érdekében, hogy az egyébként komplex 5G-technológia olyan iparágakban és forgatókönyvekben is alkalmazható legyen, ahol nincs szükség gigabites sebességre, ugyanakkor az 5G előnyeinek kihasználása fontos lenne. A Huawei eszközei támogatják a 5G Redcap (Reduced Capability) technológiát, amely lehetővé teszi az 5G-interfész leegyszerűsített használatát. A RedCappel érdemben csökkenthetők a bázisállomások, az 5G chipkészletek és -modulok költségei, miközben az eszközök ugyanúgy az 5G-re jellemző nagyobb biztonságot kínálják és lényegesen kisebb erőforrást igényel a működésük.  A China Telecom és a Huawei néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy sikeresen teljesítették az ország első RedCap-tesztjét egy kínai acélipari létesítményben. 

Vissza