Ne féljünk a szűrővizsgálatoktól, életet menthet!

forrás: Kütyü Magazin - 2024. március 1.

Bármely szűrővizsgálat elvégzésével súlyos megbetegedések előzhetőek meg. A nőknél az egyik legfontosabb a nőgyógyászati területen végzett ellenőrzés, mely ugyan jár némi kellemetlenséggel, de segít időben felismerni az esetleges problémákat.

Sokan azért nem indulnak neki egy-egy ilyen vizsgálatnak, mert nincsenek tisztában azzal, mi fog történni velük, esetleg szoronganak a korábbi rossz tapasztalatok miatt. Az Aesthetica Orvosi Központ nőgyógyászati szolgáltatása kiemelkedő, hiszen különböző szűrővizsgálati csomagokat kínálnak, melyek segítségével komplex módon tudják beazonosítani és kezelni a betegségeket. Nézzük részletesebben a nőgyógyászati szűrővizsgálatok menetét, hogy bátrabban vághassunk bele a folyamatba!

Félelem és bizalmatlanság

Évente célszerű legalább egy alkalommal felkeresni a nőgyógyászati szakrendelést, ahol a női nemi szervek betegségeinek felismerésére még korai szakaszban van mód és lehetőség. Mivel a nőgyógyászati megbetegedések többsége nem okoz fájdalmat, így csak későn veszik észre a páciensek, hogy gond adódott. Amennyiben pedig panasz jelentkezik, nem szabad halogatni a vizsgálatot, mert ezzel a súlyosabb szövődmények is megelőzhetővé válhatnak.

Az első nőgyógyászati vizsgálatra érkező fiatal lányok többsége szintén ódzkodik felkeresni a szakorvost, hiszen az ismeretlentől való félelem erősebb, mint az, hogy megbizonyosodjanak egészségügyi állapotukról. Kellemetlennek érzik, hogy idegenek előtt levetkőzzenek, illetve nem tudják, hogy mennyire lesz fájdalmas a vizsgálat.

A nőgyógyászati vizsgálat menete

A legtöbb magán egészségügyi klinikán a vizsgálat több lépésből áll, melynek menete általában a következő. A nőgyógyászati vizsgálat első lépéseként egy adatlapot szükséges kitölteni, mely pár percet vesz igénybe. Az egészségügyi állapottal kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, majd ezután az asszisztens bekíséri a pácienst a rendelőbe. A szakorvos először kérdésekkel méri fel a hozzá érkező hölgy állapotát, kitérve a menstruációs ciklusra és a szexuális életre is.

Nem kell megijedni az általános érdeklődéstől, mindez a problémák pontos beazonosításához és az állapotfelméréshez tartozik. Ezt követően kezdődik a műszeres vizsgálat.

További vizsgálatok

A szakorvos kérésére deréktól lefelé levetkőzik a páciens. A legtöbb helyen kifejezetten a vizsgálathoz szükséges “szoknyát” kell felvenni, így a gátlásosabbak is könnyebben veszik le ruhájukat. Ezután a vizsgáló székbe kell ülni, kissé fekvő helyzetben, a lábakat a két oldalon található kengyelbe helyezve. A nőgyógyász először kétkezi, bimanuális vizsgálatot végez, kitapintja a méhet, petefészket, petevezetéket, kismedencét. 

Majd ultrahangos vizsgálat következik, ezután pedig a citológiai mintavétel. A hüvelyt hüvelytükörrel tárja fel a szakorvos, így vesz mintát a méhnyak és nyakcsatornából, amiből a laborvizsgálat kimutathatja a daganat jelenlétét. Utolsó lépésként az emlő tapintásos vizsgálata következik, ami az emlőrák szűrés része. 

Vissza