Jó döntés-e falécek helyett gondozásmentes kerítéselemeket választani?

forrás: Kütyü Magazin - 2024. március 1.

A modern építőipari technológiáknak hála ma már akkor sem szűkölködünk a lehetőségekben, ha olyan egyszerű dologról van szó, mint egy új kerítés telepítése. Többféle alapanyag és stílus közül lehet választani.

Ám ha alapvetően fakerítésben gondolkodunk, érdemes lehet megfontolni a gondozásmentes fém elemek használatát is. Vajon miért?

Érdemes-e ragaszkodni az elavult technológiákhoz?

A fát az emberiség a kezdetek óta használja építőanyagként, hiszen könnyen hozzáférhető és egyszerűen megmunkálható. Nem csoda, ha régen szinte minden kerítés fából készült, ugyanis nemigen volt más alternatíva. Igaz, hogy egy idő után megjelent a kovácsoltvas is, de ezt csak a tehetősebb réteg tudta megfizetni. 

Ám ne feledjük, hogy ma már 2024-et írunk, és mostanra jócskán megváltozott a világ. Habár elviekben semmi akadálya nincs annak, hogy igazi fából legyen a kerítésünk, de mégis érdemes mérlegelni, hogy valóban ez-e a legjobb megoldás. 

A fák bár akár 80-100 évig is elélnek, de feldolgozott formában már közel sem ennyire strapabíróak. Igen, léteznek modern felületkezelő szerek, de ezek sem tudják megállítani, hogy a csapadék, az UV-sugárzás és a hőmérséklet változása miatt a lécek deformálódni és korhadni kezdjenek. 

Egy fakerítés pedig csak akkor lesz szép, ha rendszeresen karban van tartva, ami 2-3 évente teljes felújítást jelent. Ez pedig nem kis munka, pláne ha egy nagy telekről van szó, amit akár több száz méternyi kerítés határol. Célszerű tehát nyitottnak lenni és megismerkedni az új, innovatív anyagokkal. 

Fókuszban a gondozásmentes kerítéselemek

Fahatású kerítés ami mégsem fából van? Igen, ilyesmi abszolút létezik, például a Nívó kínálatában is. A magyar vállalkozás többek között gondozásmentes kerítéselemeket is készít, acélból és alumíniumból.

Ezek a lécek famintás bevonatot kapva nagyon hasonlítanak az igazi fadeszkákra, viszont sokkal tartósabbak. A gondozásmentességet itt szó szerint kell érteni, ugyanis az elemek nem igényelnek semmiféle karbantartást. Nem kell őket csiszolni, festeni, lekezelni, elég ha néha egy kicsit lemossuk őket, ennyi az egész. 

Mindemellett a felszerelésük is egyszerű, hiszen a súlyuk könnyű, az önmetsző csavarokat pedig egyáltalán nem nehéz rögzíteni. Ha a lábazat és az oszlopok már megvannak, akkor néhány kéziszerszámmal és alapszintű barkácstudással is felépíthető a kerítés. 

Néhány szó az anyagiakról

Némelyek már az elején azért mondanak nemet a gondozásmentes kerítésre, mert hogy “biztosan nagyon drága.” Viszont ennek nem árt egy kicsit alaposabban utánajárni. 

Napjainkban ugyanis már a faanyag ára is igen magas, nem beszélve arról, hogy a rendszeres karbantartásnak szintén költségei vannak (csiszolókorongok, felületkezelő szerek, festékek, ecsetek, kesztyűk, korhadt deszkák cseréje stb.). Ha ezeket mind összeadjuk, könnyen lehet, hogy hosszabb távon sokkal gazdaságosabb egy gondozásmentes kerítésbe beruházni.

Vissza