Nokia E61 a mindennapokban

Kütyü magazin - 2006. december 12.

Nagy, okos és barátságos. A minap egy műszaki áruházban járva megálltam egy pillanatra a PDA-k és GSM telefonok vitrinje előtt. Gondoltam kézbe veszek néhányat közülük.

Kerítettem egy eladót (aki persze nem volt készséges, pláne nem hozzáértő) és néhány készüléket kézbe kaptam, köztük ezt is, de ezt gyakorlatilag egyből visszaadtam mert nagynak találtam.

 

 


De csodák csodája hazaérve már otthon várt egy Nokia E61 tesztkészülék.
Ha már így esett nézzük meg mit tud a gyakorlatban.
Előrebocsátom, hogy olyan ember lévén, aki mindig a következő volt kütyüjét keresi/vásárolja most megint vásárlás előtt állok.
Van 2-3 kiszemeltem, de eddig a Nokia E61 nem volt köztük. Igazság szerint nem vagyok oda a gyártó készülékeiért, de ez a készülék nagyon meglepett. Olyannyira, hogy egyből bekerült a kiszemeltek közé és ráadásul az első helyre.


 


Külső

Mit is mondhatnék róla. Engem leginkább egy régi zsebszámológépre emlékeztet ez a kicsit ék alakú forma. A kidolgozás viszont dicséretes, kézbe fogva nem recseg-ropog. Az egykezes használat is megfelelő, hiszen jó a súlyelosztása, biztonságos a fogása, nem fordul ki a kézből. A billentyűzet is jól kialakított, egymástól megfelelő távolságra lévő billentyűi QWERTY kiosztásúak. Ami nekem nehezemre esett először az a számbillentyűk használata, hiszen az a megszokottól eltérően 4x3-es kialakítású.


 

 

Nehezményezem viszont, hogy ekkora házba miért nem építettek legalább egy MMC kártyaolvasót? Szerintem ekkora testben elfért volna... És persze a telefonkártya behelyezése is megtévesztő, legalábbis engem biztosan megtévesztett, mert épp az ellenkező irányból próbáltam betuszkolni, mint ahogyan azt a tervezők megálmodták.
És persze itt van az infra elhelyezése. Sohasem értettem miért teszik egyes gyártók a készülék aljára ezt a sokszor nagyon fontos eszközt. Mert ha valakivel adatokat cserélek akkor már jobb lenne a készülék tetején. Ha meg notebookhoz kapcsolódom ezen keresztül akkor meg az oldalán. De mikor lehet ideális az alján?



Belső

Ez az ami megfogott!
A gyártótól megszokott telefonfunkciók és természetesen a megszokott minőségben. Van minden amit egy mobiltól elvárhatunk: hívócsoportok, profilok, kapcsolatokhoz csatolható
képek, másolás SIM-ről telefonra és viszont, hívásszűrés, hívófélazonosítás és gyakorlatilag minden mobiltelefon funkció. Most kellett rájönnöm, hogy én nem is PDA-GSM kombót keresek, hanem GSM-PDA kombót. Hogy mi a különbség? Kottázni lehet. Mert mi is a recept? Végy egy PDA gyártót, vedd rá, hogy tegyen bele a készülékeibe GSM modult és kész a PDA-GSM kombó. De rendszerint ezek a készülékek nem tartalmazzák a megszokott mobiltelefon funkciókat alapkiépítésben. A másik oldal pedig alapvetően mobiltelefon gyártó, aki megtartva a mobiltelefon funkciókat PDA képességekkel ruházza fel eszközeit.

 




No ezt tette a Nokia. A mobiltelefon funkciók széleskörű szolgáltatásai mellett felruházta a készülékét a vezeték nélküli kapcsolatok tömkelegével, egy kiváló böngészővel  és levelezővel, és egy szép kijelzővel, melynek a fényereje állítható.



A kijelzőn látom milyen hálózaton vagyok, van e 3G (ezt egyébként akár ki is kapcsolhatjuk), elhelyezhetek rajta hét számomra fontos programot a gyorsabb elérés érdekében, látom naptárbejegyzéseimet, teendőim listáját és alkalmam van a funkcióbillentyűkre két másik program gyorsindítását is elhelyezni.

 

Ha beljebb merészkedek a menü gombbal –melyet, ha röviden nyomok a menüben találom magam, ha hosszan akkor az éppen futó alkalmazások listája tárul elém- akkor a beállítások szervező és minden egyéb mellett ott találom az irodai alkalmazásokat is. Ez magában foglalja a dokumentumok, táblázatok és prezentációk kezelése mellett akár a telefon képének exportálását más eszközre is. A beállított e-mail fiókjaimat is elérem egy gombnyomással. Arról nem beszélve, hogy az otthon Wi-Fi- n elkezdett böngészést útközben automatikusan váltva akár GPRS-re is, folytathatom.

A készülék alkalmas navigációra is a megfelelő eszközök csatlakoztatása után, sőt akár filmet is nézhetünk rajta és kedvenc elektronikus könyveinket is olvasgathatjuk. Igaz utóbbi kettőhöz külső programot kell igénybe vennünk.



Ami tetszett

  • Kijelző
  • Billentyűzet
  • Beépített vezeték nélküli eszközök sokasága
  • Ötletes task managger (menü gomb hosszan lenyomva)
  • Böngésző
  • E-mail funkciók


...és ami nem

  • miniSD (miért nem MMC?)
  • IrDa helye a készülék alján
  • Nincs szabványos 2,5 vagy 3,5 mm sztereó kimenet


Nokia E61 a GSM Magazin tesztjében

Műszaki paraméterek

  • Hálózatok
  • GSM 850/900/1800/1900, és a WCDMA 2100 (3GPP Release 4) hálózatokon működik
    Automatikus váltás a hálózatok között
    Beszédkodekek: AMR, FR és EFR, NB-AMR
  • Méret
  • Tömeg: 144 g (BP-5L Nokia akkumulátorral)
    Térfogat: 117 mm x 69,7 mm x 14 mm, 108 cm3
    Forma: hagyományos
  • Memóriafunkciók
  • Max. 75 MB felhasználó által használható memória
    Bővíthető memória: 64 MB miniSD-kártya. A készülék kikapcsolása nélkül egyszerűen cserélhető MMC-kártya
  • Kijelző
  • Aktív mátrixos kijelző
    16 millió szín támogatása
    A kijelző fényereje és élessége állítható
    Fényérzékelő a billentyűzet és a kijelző megvilágításához
  • Navigáció
  • Két, öt irányban mozgatható parancsgomb, a ki/bekapcsoló gomb profilválasztóként használható
    Beállítható jobb- és baloldali parancsgomb
    Bevitel módja: teljes billentyűzeten
    Az aktív készenléti állapotban öt kiválasztott alkalmazás érhető el gyorsan
    Symbian operációs rendszer OS 9.1
    Series 60, harmadik kiadás
  • Multimédiás üzenetküldés (MMS)
  • Multimédiás üzenetküldési szolgáltatás (MMS, 1.2 vált.) szöveg, hang, videofelvétel, és fotó fogadására, szerkesztésére, és küldésére
    Levelezési lista
  • E-mail és üzenetküldés
  • E-mail kliens a magán-, és a munkahelyi e-mail összekapcsolásához
    A POP, az IMAP (alapállapotban), és az SMTP protokoll, valamint az MS Active Sync támogatása
    Beállítások OMA Client Provisioninggal és OMA Device Managementtel
    Támogatott külső e-mail kliensek: Visto e-mail technológia, Blackberry Email Connectivity, és Seven Always-On Mail1
    A melléklet-szerkesztő és megnyitó a Microsoft Word, a PowerPoint, és az Excel (Microsoft Office 97, 2000, XP, és 2003) leggyakrabban használt funkcióit támogatja. Kompatibilis a Zip Manager és az Adobe Reader programmal*
    Azonnali üzenetküldés kliens (Yahool, AOL, OMA)
    SMS levelezési lista
  • Csatlakozás
  • Pop-Port™ felület
    Teljes sebességű USB portot támogató Pop-Port™
    Távolról és helyben (két telefon között) történő szinkronizálás Bluetooth technológiával, infravörössel, vagy vezetékkel
    Bluetooth vezeték nélküli technológia 1.2
    Böngészés HTML Nokia böngészővel
    Videó-, és audio streaming (3GPP és RealMedia: Real Video és Real Audio
    WCDMA (3GPP Release 4)
    Többféle csatlakozási lehetőség
    A WLAN kapcsolatot egyszerre több alkalmazás is használhatja. Például: e-mail, böngésző, és szinkronizálás
    Egyszerre használható WLAN, Bluetooth technológia, USB, és infravörös
    Egyszerre max. 6 Bluetooth technológián alapuló kapcsolat használható. Megjegyzés: egyszerre csak egy audioeszköz csatlakoztatható vezeték nélküli Bluetooth-szal.
  • Adatátvitel
  • EGPRS (Class B, MSC 11)
    GPRS (általános csomagkapcsolt rádió-szolgáltatás) Multislot Class 11
    GSM áramkörkapcsolat adatátvitel max. 14,4 és 43,2 (HSCSD) kb/s sebességgel
Vissza