T830 a bumfordi okostojás

Kütyü magazin - 2007. április 13.

Drága nehezék, vagy hasznos útitárs? Két napja használom ezt a levélnehezéknek is mondható kütyüt, de lassan kezd szertefoszlani minden kezdeti ellenszenvem. Szokták mondani, nem minden a külcsín, hajlok rá, hogy ebben az esetben is igaz lesz.


Első ránézésre elszörnyedtem, és a legelső Ericsson 198-asom jutott eszembe, amit soha nem tudtam rendesen magammal vinni, lehúzta az övemet vagy stukkernak nézték, ha öltönyben voltam. Ezek a veszélyek itt is előfordulnak.

Maga a gép egy igaz öszvér. Minden, ami ma a piacon fellelhető belekerült. PDA, GSM, GPS, Bluetooth 2.0, Wi-Fi 802.11b/g, alkalmas a 3G használatára, két kamerás (2 MP), billentyűzetes (Qwerty). Nem nagyon tudnék még valamit kitalálni, hogy mi az, amit bele lehetne erőltetni. Eddigi tapasztalataim szerint az ilyen öszvérek mindig sántítanak valahol. Nekem legtöbb esetben a sebességgel volt bajom, így az első, amit megnéztem az a beépített processzor minősége volt. Nincs csoda, itt is a megszokott, Intel XScale PXA270 416 MHz-es proceszzor dübörög, mint majdnem mindenhol (HP, MiTAC), tehát szakítani ez sem fog. Nem baj, majd lassítok a tempómon. Az operációs rendszer szintén a szokásos Microsoft Windows Mobile 5.0 Pocket PC Edition, némi kiegészítéssel.
- Voice Recorder (hangrögzítő szoftver)
- Audio Path (részletes hangbeállítási lehetőségek)
- Keylock: a képernyő és a billentyűzet zárása véletlen és szándékos károkozás elkerülésére
- Connectmobility - E2C: a drótnélküli kapcsolatok menedzselő szoftvere.
- Speed Menu: a funkciók és az alkalmazások egyszerű kezelésére
- Computers Panning: a stylus segítségével a képernyőre "feszíthetjük" a látott objektumokat.
- Voice Commander: hangutasítással is meghívhatunk különböző funkciókat, pl: beérkező hívásokat
 

 
Jöhet a doboz tartalma: USB szinkronbölcső, AC adapter, akkumulátor, töltő adapter, műanyag övtartó, sztereó fülhallgató, pót stylus. Megnyugtató, hogy az energiaszolgáltatást nem bízták a véletlenre, hiszen az aksi 1530 mAh, ami szokatlanul nagynak számít. A szinkronbölcső gusztusos, külön bemenet a mini USB adatkábelnek, ami mellesleg tölt is, és külön bemenet a csak töltésnek is. Az övtartó túl egyszerűcske, főleg a gép árához képest. összerakom, megforgatom. Ami elsőre feltűnik, hogy nem látom a soft reset helyét. Keresgélem, de nem lelem, na, majd ha kell keresgélek még. Elindul. GSM, Bluetooth hiba nélkül megy, a Wi-Fi-vel kicsit szöszmötölni kell, de végül az is elindul. Szerintem a kütyü méretéhez képest túl kicsi a képernyő és túl sok helyet foglal a tündék kezére méretezett billentyűzet, viszont a középen elhelyezkedő joystick és kezelőgombok kifejezetten vidámak. A videó telefonálást elősegítendő a képernyő felett is van kamera, ami egy csúszka eltolásával varázsolható elő. További gombokat már csak a kütyü két oldalán találunk, ezek a diktafon és a kamera bekapcsolására szolgálnak, valamint van még egy oldalsó navy gomb is szinte feleslegesen. Külső csatlakozási lehetőségek: mini USB, 3,5 mm sztereó kimenet, GPS antenna bemenet.
Ennyi nézegetés után vegyük végre használatba.
Kíváncsiságom először arra sarkallt, hogy a videó telefonálást próbáljam ki. A felhívott partner kütyüje egy Sony Ericsson P990i volt. Kép minősége elfogadható (2,4" TFT, 240 x 240), a gyors mozdulatokat nem tudja követni, a hang kicsit vízhangos távoli, de mindezek ellenére élvezhető, jópofa szerencsére függőséget nem okoz majd. A GSM rész 900/1800/1900 MHz, UMTS 2100 MHz technikai adatokkal büszkélkedhet. Normál telefonként jól használható szép tiszta hang autóban a BlueRadio BC-1 bluetooth-os kihangosítóval tökéletesen együttműködik. Sötétben a billentyűzet háttérvilágítása megfelelő, viszont zavaró a felváltva villogó ledek hada, mint a karácsonyfa éjjel ki is raktam a szűrét az ebédlőbe.
A GPS kipróbálásánál a most egyik legnépszerűbb navigációs programot használtam az iGO 2006-ot. A gyárilag beépített SirfStar III GPS vevő igazán jól működött, mind a belvárosi szűk utcácskákban, mind a hővédő szélvédő mögött. A kb. 2 órás autózás alatt egyszer sem vesztette el a holdakat és a leglehetetlenebb helyeken is 4-5 holdat érzékelt. Navigálás közben bejött hívásaimat remekül kezelte, kis csalódást csak az okoz, hogy a telefonképernyő fent marad a hívás befejezése után is, ezt csak „kiixelni” lehet.
A kocsiban a Brodit passzív tartó (Item No: 848697) ellenére sem tudtam használni a billentyűzetet így ez számomra most már biztos hasztalan.
 
Vélemény
Kicsit bumfordi okostojás erős GPS vevővel átlagos PDA egységgel és inkább jópofának mondható GSM modullal, kicsi kijelzővel és billentyűzettel. Hasznos minden egyben kütyü.
 
Ajánlás
Mindenképpen ajánlott az autós töltő, védőfólia, hord táska, és egy nagyobb méretű SD kártya beszerzése.
 
Tippek és trükkök
A soft reset gomb a szokásostól eltérően csak az akkufedél levétele után válik láthatóvá. Alul picit balra van egy ovális rés, ahova a tapi-pálca éppen befér.
Magyar nyelvű kézikönyv


Tulajdonságok

  • Processzor: Intel Xscale PXA270
  • Processzor sebesség: 416 MHz
  • Operációs rendszer: Microsoft Windows Mobile 5.0 Phone Edition
  • Képernyő: 2,4" TFT, 240 x 240, 65000 szín
  • Memória: 64 MB SDRAM, 128 MB ROM
  • Memória bővítés: SDIO/MMC
  • Kapcsolat: USB 1.1 (host is), Bluetooth, WLAN (802.11b/g)
  • Telefon: GSM 900/1800/1900 MHz, UMTS 2100 MHz
  • GPS: nagy érzékenységű Sirf Star III GPS vevő
  • Kamera: 2 megapixeles kamera
  • Hang: mikrofon, hangszóró, 3,5 mm sztereó kimenet, MP3
  • Billentyűzet: QWERTY
  • Akkumulátor: 1530 mAh, cserélhető
  • Méretek: 126 x 64 x 21 mm
  • Súly: 190 gramm

 

Vissza