Ne maradj le a sorozatokról, itt a Gigabyte GSmart i128

Kütyü magazin - 2007. május 28.

Gigabyte GSmart i128 - néhány nap barátság. Szerkesztőségünkbe érkezettt, a Gigabyte üdvőskéje, a vezeték nélküli kapcsolatok széles tárházát felvonultató készülék, a GSmart i128 PDA telefon.

Kicsomagolva

Alig vártam, hogy a Gigabyte GSmart i128-as kombó készülék a kezeim közé kerüljön, és egy kicsit játszogathassak vele. Kütyü függő lévén, és az idő rövidsége okán, nem teszteltem, hanem használtam a készüléket, és persze értékelni is a szerint fogom, én vennék-e ilyen készüléket, vagy sem. Tehát az akkumulátoros üzemidőt még véletlenül se kérje számon senki, hiszen csak arról tudnék beszámolni, hány filmet tudtam megnézni rajta újratöltés nélkül (egyébként kettőt, darabonként 2-2 órásat, fél fényrővel, és még nem szólt, hogy tölteni kell).

 
átalakító
Átalakító, Stylus és a fülhallgató

Minden megvásárolt készüléknél számomra a csomagolás minősége, valamint a készülék külleme döntő fontosságú, még akkor is, ha sokan csak és kizárólag marketing fogásnak tekintik a csomagolást. Ám legyen, de engem akkor is elbűvöl a szép gusztusos csomagolás, melynek belsejéből egy nem kevésbé elegáns készülék kerül elő, aminek burkolata nem recseg-ropog, mikor megfogjuk azt.

Az sem közömbös, hogy milyen kiegészítőket adnak az adott készülékhez, mert ha "fapadosan" vásároljuk, akkor még rá kell szánnunk némi készpénzt. Ennél a készüléknél, egyedül a memória kártyát hiányoltam, esetleg egy szivar gyújtós töltőt, bár tudom, ezek szinte soha nem tartozékai az értékesítési csomagnak.

Nézzük a tartozékokat felsorolás szerűen:
 
  • Bőrtok
  • Head Set, 3,5-es átalakító
  • Töltő
  • Stylus (2db)
  • Adat kábel
  • Csuklópánt
  • CD


Körbejárva

Ez a készülék nem okozott csalódást, hiszen a belsejébe épített tudás ellenére a még elfogadható fizikai méreten belül maradtak a mérnökök, mind a hosszúság, szélesség vastagság, valamint  a készülék súlyát tekintve is. A készüléket körbejárva megtalálhatjuk rajta a bekapcsoló gombot, a fényképező gép gombját, valamint egy hangerő szabályozó pöcköt, és természetesen a fülhallgató csatlakozót, a miniSD kártya foglalatot valamint a töltő és adatkábel helyét is. Az összes csatlakozási pontot műanyag sapka védi. Természetesen a készülék aljába csúsztatva megtaláljuk az összecsukható stylus-t is. Ennek méreteiről, valamint használhatóságáról csak annyit mondanék, hogy kisebbik fiam állandóan elcsente, mert meg volt róla győződve, hogy az valamelyik játékának tartozéka (már nem is tudom hova tette, tehát elnézést a forgalmazótól, ehhez a tesztpéldányhoz már nincs stylus :D).

 
Nokia 6280, Gsmart, Nokia E65Gsmart, Nokia 6280, Nokia E65Gsmart, Nokia 6280, Nokia E65Gsmart, Nokia 6280, Nokia E65
Gsmart, Nokia 6280, Nokia E65Kártya foglalat, head set foglalatKamera gomb és hangerő szabályozó2,1 Mp-es kamera+makro funkció


Tudás

A készülék a vezeték nélküli kapcsolatok terén is követi a trendet. Van benne Bluetooth, Wi-Fi a GSM/GPRS modem, de sem 3G sem egy egyszerű kis IrDa nem fért bele a készülékbe. Az első szerintem nem olyan nagy probléma (másoknak biztosan az), viszont az infrát hiányoltam belőle. Azért azt hozzá kell tennem, hogy a beépített vezeték nélküli kapcsolatok jelesre vizsgáztak, hiszen gyakorlatilag minden eszközömmel össze tudtam kapcsolódni Bluetooth-on keresztül, valamint a Wi-Fi kapcsolat sem okozott problémát és másodperceken belül kapcsolódtam az otthoni hálózathoz.


A rádió, és a TV beállítása (nekem nem igazán sikerült)

Ami viszont a készülék egyik érdekessége a beépített FM Tuner mellett, az a földi sugárzású TV adások vételére képes vevő. Ennek a két funkciónak nagy hasznát vehetik unatkozó portások, éjjeliőrök is, hiszen a kedvenc rádióadásuk mellett, akár televíziót is nézhetnek a készüléken. Milyen jól jött volna a napokban, mikor a George Michael koncerten ültem és közben ment a BL döntő! Igaz, nekem nem sikerült igazán jól beállítani egyetlen adást sem a TV-vevőn, de azért érdekesség képen a hétvégi F1 futamba belenéztem a készülékkel is. Hogyan is fogalmazzak finoman, hogy érthető is legyek? Egy kicsit olyan retrós élmény volt televízió adást nézni a készülékkel, mert folyton az a balatoni este jutott eszembe, amikor meccset akartunk nézni, és valakinek folyamatosan állítgatni kellett az antennát, mi többiek meg kiabáltunk neki, hogy na most jó most maradj így. Tehát ez nem az a kategória, amire rá fogunk szokni, de persze lehet nem voltam elég ügyes, hogy rendesen beállítsam. Azért természetesen sokat segített volna, ha a TV adások beállításánál nem csak automata keresés van, hanem manuális is, valamint a finomhangolás is sokat segíthetett volna. Az viszont jó pont mindkét vevő esetében, hogy annak ellenére, hogy a fülhallgató csatlakozó az antenna, nem csak ott lehet hangot csiholni belőle, hanem kihangosítható mind a rádióadás, mind a televízió műsor.


Telefon profilok, időzítő, telefon manager a Block listával, valamint a tárcsázó felület

Ezek után nézzük, mit nyújt a készülék telefonként, hiszen közkeletű tévedés, hogy az ilyen kombó készülékek telefonos tudását külső programokkal lehet csak egy minimális tudású GSM telefon tudásával egyenértékűvé tenni. Illetve talán nem is tévedés, hiszen a legtöbb esetben ez valóban így van. De ez a készülék egy kicsit más. Itt vannak profilok, kihangosítás, blokk lista, autómatikus ki- be kapcsolás időzítés, amellett, hogy nem csak ezeket a  funkciókat időzíthetjük, valamint hangparancsokkal is utasíthatjuk készülékünket.



Wise Talk, hasznos funkciók egy helyen

Ami talán a legjobb a készülékben, az a Wise Talk alkalmazás. Ennek segítségével üzenetrögzítővé változtathatjuk készülékünket, felvehetjük telefonbeszélgetéseinket, és még azt is elhitethetjük a beszélgető partnerrel, hogy nem a kocsmában iszogatunk a haverokkal, hanem épp a repülőtéren várakozunk a beszállásra, hiszen különböző, akár általunk kreált háttérzajokat adhatunk a beszélgetéshez. Jópofa funkció az biztos, hiszen egy kellemes sörkertben üldögélve is elhitethetjük a hívóval, hogy épp egy megbeszélés közepén üldögélünk (kipróbáltam, és nekem bejött :) ). Maga a készülék hangminősége, mind kihagosított mind normál telefonálás mellet jó, tehát erre sem lehet panasz.


Zseblámpa funkció jópofa figyelmeztetéssel

És most értünk el a multimédiás képességekhez. Miután tehetséges kis processzor lapul a készülékben, ezért mind videó filmek lejátszására, mind MP3 zenei fájlok hallgatására, zökkenőmentes megjelenítésére kiválóan alkalmas, ha nem zavar minket a megszokottnál kicsit kisebb kijelző. A kijelzőn a filmek, miután nagy szinmélységű kijelzőről van szó, nagyon szépen lejátszatóak, a kép tűéles. Amiről itt szót kell még ejtenünk, az a kamera ami nem csak állóképek rögzítésére, hanem hoszabb-rövidebb videófilmek felvételére is alkalmas, de a 2.1 MPixel ellenére sem nevezhető túl minőséginek, de sajnos ezt már megszokhattuk a többi, hasonló készüléknél. Talán leszokhatnának róla a gyártók, ha már nem tudnak beletenni készülékeikbe egy kicsit jobb, esetleg auto fókuszos fényképezőt. Mert azért azt nem állíthatja senki, hogy ez nem lehetséges, hiszen pl. az én "régi" SE K800i készülékem kiválló képeket produkál, igaz az Cyber Shot...

Összegzés képpen talán csak annyit tennék hozzá a leírtakhoz, hogy akinek nem fontosak a 3G, HSDPA képességek, de szeretne egy olyan készüléket mely, a PDA funkciókon felül GSM telefonként is megállja a helyét, sőt a filmek lejátszása sem áll távol tőle, az megtalálta a készülékét.
Mert akár hogy is nézem, igazán nem tudnék negatívumot említeni a készülékkel kapcsolatban, hiszen az alatt a pár nap alatt amíg nálam vendégeskedett nem okozott csalódást. Tudja mindazt amit elvárhatunk, tőle és még egy kicsit többet is. Nem fagyott le, nem indult újra, és miután megszoktuk a méreteit nagyon megbízható társunk lehet.

Specifikáció
  • Hálózat: GSM 900/1800/1900, GPRS class 10
  • Operációs rendszer: Micorsoft Window Mobile 5.0 for Pocket PC Phone Edition(AKU2)
  • Kijelző: 2.4 inch, 262k color TFT LCD touch panel
  • Méret: 106.6 × 53.2 × 19.8mm
  • Súly: 130g (akkumulátor nélkül)
  • Akkumilátor: Li-Ion 920 mAh
  • Beszélgetési idő: több mint 3.5 óra
  • Készenléti idő: 125 óra
  • Memória: ROM 128 MB, RAM 64 MB
  • Telefonkönyv: Maxium 500 contacts
  • Üzenet kezelés: E-mail, SMS, MMS, MSN Messenger, Windows Mobile Direct Push
  • Kamera: 2.1 mega pixels with macro function, digital zoom, and video recording
  • Csengőhang: 192 polyphonic ringtone, MP3,WMA, AMR, MID
  • Memória bővítés: Mini SD (256MB Mini SD card is enclosed)
  • GPRS/WAP: GPRS Class10/ WAP2.0
  • CPU: Intel PXA272, 416 MHz
  • TV: NTSC/PAL
  • Radio: FM
  • Adatátvitel: Bluetooth 1.2, Mini USB 1.1
  • Wi-Fi:WLAN 802.11b + g
  • Alkalmazások: Pocket MSN, IE, Windows Media Player, PowerPoint Mobile, Excel Mobile, Word Mobile

A készüléket a Mátrix68 jóvoltából tesztelhettük.

 

Vissza