iPhone a zsebben - teszt

Kütyü magazin - 2007. november 16.

Lassan egy éve, hogy Steve Jobs bejelentésével kezdetét vette az iPhone-hisztéria. Az Apple első mobiltelefonjának megszületése körüli médiakampány kedvezett ugyan az eladásnak, de vajon a túl sok várakozásba nem fáradnak-e bele a rajongók? Tényleg annyira jó dolog ez a drága kütyü, vagy inkább egy státuszszimbólum, amely szinte már elengedhetetlen bizonyos körök számára? Egy héten át szerencsém volt tesztelni, egy, az Államokból érkezett kikódolt darabot.


Az Apple az iPhone megalkotásakor a több mint 100 milliós iPod-tábor igényeit próbálta kielégíteni, ugyanis az első Apple-lejátszók hat évvel ezelőtti megjelenése óta a mobiltelefonokon is hallgathatunk zenét, azonban az almás cég lejátszói a kifinomult formatervezésen és az egyedi tárcsaszerű érintőgombokon kívül nem sok újdonsággal kecsegtettek.


 

Az iPhone kézben tartva is olyan, mint a hirdetésekben - elegáns formájával, lekerekített sarkaival, az üveg elő- és a fém hátlap tökéletes illeszkedésével lenyűgöző volt számomra. A bekapcsolásig nem hittem el, hogy a kijelzője valóban olyan, mint amilyennek a reklámokban láthattuk: élénk, kontrasztos, a méretéhez képest tökéletes felbontású kezelőfelület, amely tényleg érintésre működik, a különböző funkciók megtanulásához néhány perc is elegendő.


 
    iPhone,                            iPod Video,                         iPod mini


Használhatóság

Az iPhone kijelzője valóban tökéletesre sikeredett, bár sokak szerint ez a megoldás nem nevezhető forradalmian újnak, hiszen számos készülékben található az Apple telefonjához hasonló érintőképernyő. Igen ám, de egyetlen készülék sem reagál ennyire jól a különböző ujjmozdulatokra. A navigációs rendszerek érintőképernyőjén számos funkciót az ujjbegyünkkel lehet vezérelni, de ezek nem annyira kifinomultak. Például az iGo térképén a nagyítás, kicsinyítés gombra kattintva néha az alatta lévő térképrészlet aktiválódik.


Virtuális billentyűzet

Az Apple telefonja mintha tudná, hogy éppen mit szeretnénk, és felismeri, ha valamit csak véletlenül érintettünk meg. A beviteli billentyűzetet csak egy ujjal lehet kezelni, ezt viszont könnyen meg lehet szokni, aztán kis idő múlva fel sem tűnik, hogy a karakterek bevitele nem a megszokott módon történik. Sajnos a készüléken az ékezetes karaktereket nem lehet használni, de külön telepíthető szoftverekkel ez is megoldható.


Telefon

Az iPhone telefonként kicsit alul marad az átlagtól, a hangminőség jónak mondható, kihangosítva viszont halk. A készülék alján található a mikrofon és a mono hangszóró, amely a beszélgetések kihangosításáért, csengetésért és a lejátszó fülhallgató nélküli használatakor a zene visszaadásáért felel. A hangszóró a formatervezés miatt került alulra, így a telefon zsebben hordva sokkal halkabban szól, ráadásul filmnézés közben - a fektetett helyzetből adódóan - pont a hangszórónál a legkönnyebb megfogni.

A csengőhangok minősége és hangereje nem a legtökéletesebb, erre számos megoldás született, az iTunes zeneboltból még csengőhangot is vásárolhatunk, mivel az alapbeállításban a lejátszón tárolt zenéket csengőhangként nem lehet használni.

   

Az iPhone használatakor két dolog zavart: az egyik a telefon sima egyenes felületéből eredt, mivel az átlag mobiltelefonok felfelé kiszélesednek, így aztán lazán tartva sem kell attól félni, hogy kicsúszik a kezünkből, az iPhone viszont annyira „csúszik” hogy akarva akaratlanul is erősebben kell fogni. A másik furcsaság: a nagy sima üvegfelület érzete olyan, mintha egy CD-lemezt tartanék a fülemhez,  valahogy hiányzik a telefonból az arc vonalát követő íves forma.


Internet – Safari

A beépített Wi-Fi és EDGE kapcsolattal könnyedén lehet a világhálóra kapcsolódni, a mozgásérzékelő a böngésző ablakot a készülék elforgatásával azonnal a megfelelő irányba forgatja. A weboldalak nézetének nagyítására és kicsinyítésére két ujjbegy közelítő illetve távolodó mozgásával érhető el.

Hatékony a Google és Yahoo rendszerét használó térképalkalmazás, a HTML megjelenítésre alkalmas email kliens és a Safari névre keresztelt böngésző telefonra optimalizált változata.


Kamera

Az iPhone beépített 2 megapixeles fényképezőgéppel rendelkezik, amely az Apple iPhoto képkezelő szoftveréhez hasonló felületen kezeli a képeket, amelyeket akár emailben is elküldhetünk vagy a telefonkönyven tárolt nevekhez menthetünk. Videofelvételek készítésére nincs lehetőség, hogy ennek mi lehet az oka, nem sikerült kiderítenem, a kamerával készül fényképek, bár kicsit lágyak, mégis egész jónak mondhatók.

     
Az iPhone saját kamerájávála napnyugtakor készült vágatlan képek

iPod


A termék leglátványosabb eleme a zenelejátszó üzemmódban választható „coverflow” azaz lemezborító nézet. Ekkor a lemezek borítóit pörgethetjük végig, ott állunk meg ahol akarunk, a borítóra kattintva pedig megjelenik az adott albumhoz tartozó, lejátszóra töltött számok sora. Az iPod további funkciói szinte mindenben megegyeznek az iPod Video vizuális elemeivel.
 
A videók lejátszásánál az iPhone automatikusan vízszintes nézetre vált. Ha a videó képaránya nem egyezik a lejátszó által támogatott formátummal, akkor választhatunk a teljes képernyős nézet és a videó "túllógó" részeit levágó nézet között. Sajnos a "szélesvásznú filmek" tesztelésére már nem jutott elég idő.

      
 

Miegymás

Az iPhone a telefon, az internet terminál és a zenelejátszó ötvözésén kívül számtalan lehetőséget kínál a készülékre írt több száz szoftvernek köszönhetően, a tesztelésre kapott telefonnál a firmware frissítés kockázatait inkább nem próbáltam ki.

A telefon alapfunkciói között van többek között a YouTube videomegosztó portál támogatása, az Apple Dashboard widget-jeinél ismert időjárás előrejelző modul, az iCal naptár valamint egy jegyzet készítési lehetőség. Az iPhone funkcióinak szinte csak a fejlesztők fantáziája szabhat határt.

Az iPhone adta lehetőségeket főleg azok fogják értékelni, akik már eleve Mac OS X operációs rendszert használnak, ugyanis a telefon megjelenése és a beépített alkalmazások az Apple jól bevált alkalmazásaira épülnek.


Státuszszimbólum?

Egy átlag magyar felhasználó megközelítőleg 100-130 ezer forintos áron garancia nélküli feltört verzióhoz juthat csak hozzá. A kérdés, hogy megér-e ennyit a csillogás? Azoknak, akik főként csak telefonként használnák, biztosan nem éri meg. A formatervezés miatt egy nyakba akasztót sem lehet hozzá rögzíteni, ingzsebből kibukik, farzsebben összetörik, első zsebben pedig csak állva kényelmes. Egy ronda tokban meg gyatrán nézne ki és senki sem ismerné fel, hogy milyen szuper cuccunk van.

Azoknak ajánlom, akik egyébként is sokat néznek videót, sokat utaznak, sok Podcast-ot néznek és meg vannak elégedve az iPod Video adta lehetőségekkel. Az USA-ban a kijelző átláthatósága miatt állítólag az ötven és hatvan év közötti korosztály veszi a legjobban. Magyarországon a T-Mobile forgalmazásában várhatóan 2008 tavaszától lesz elérhető. Személy szerint nekem nagyon hiányzik belőle a GPS, a mobil internet használói pedig a 3G hiányát sajnálják belőle a legjobban.

 

Vissza