Bug a Windows Phone mobilokban [Videó]

Farkas Norman - 2011. december 13.

A WinRumorsnál fedezték fel a Microsoft által fejlesztett mobil operációs rendszer hibáját, melyet egy egyszerű SMS is előidézhet. Utoljára a Siemens M35 esetében találkozhattunk hasonló jelenséggel, körülbelül 10 éve.

Emlékszel még a Siemens remek, igaz kissé már poros - 2000-ben bemutatott - strapamobiljára, az M35-re? Anno, ha egy bizonyos karaktersorozatból álló sms-t küldtünk rá, s azt a készülék gazdája el akarta olvasni, a telefon lefagyott, az üzenet pedig törölhetetlenné vált, mivel az M35 képtelen volt kezelni (ugyanígy viselkedett több Siemens készülék is, pl.: C45, MT50, stb.) . Kissé rég volt, ezért már nem is nagyon emlékszem, hogy mi állt a dolog hátterében, de azt máig nem felejtettem el, hogy a „kóros” üzenetet miként tüntethettük el: egy másik, eltérő típusú készülékbe helyeztük a SIM kártyát, mely tárolta az sms-t, s így már pofonegyszerű volt megszabadulni tőle.

Nos, valami hasonló buggal „büszkélkedhetnek” a Windows Phone rendszerű mobilok is. A WinRumors emberei leltek rá a hibára: egy SMS érkezésekor a telefon újraindult, s onnantól kezdve elérhetetlenné vált az üzenetkezelő alkalmazás. A jelenséget nem tudták újra előhozni ellenőrzött körülmények között, így csak annyit tehettek, hogy a „defektet” jelentették a Microsoftnak. Rájöttek, hogy ha egy Facebook-os barátunk – a gyorsabb elérés érdekében - szerepel a kezdőlapunkon egy csempében, akkor egy általa közzétett állapotfrissítés is előidézheti a hibát amennyiben tartalmazza azt a karaktersorozatot, amit a fent leírt sms.

Szerencsére a bugot előmozdító karaktersorozat nem derült ki, így nem kerül „fegyver” azok kezébe, akik rosszindulatból felhasználnák azt (nem úgy, mint anno az M35 esetében, ugye).

Kíváncsian várjuk, hogy a Microsoft hogyan, s mikor reagál a bejelentésre, reméljük, hogy gyorsan orvosolja majd a problémát egy szoftverfrissítés formájában.

Vissza