Dell Inspiron 15z (5523) Ultrabook teszt – Megérinteni és megszeretni

Farkas Norman - 2013. március 22.

Nálunk vendégeskedett egy hét erejéig a Dell sikerre termett Ultrabookja, az Inspiron 15z Touch, mely az egyik első érintőképernyővel szerelt Windows 8 rendszerű notebook. Hogy miért jósolunk nagy népszerűséget a készüléknek? A tesztből kiderül!

Bevezető

Hosszú idő után újra a szerkesztőségünkbe érkezett egy Dell notebook, amit nagy izgalommal vettem kezelésbe. Nem csak azért lelkesedtem az érintőképernyős Inspiron 15z teszteléséért, mert a mindennapjaimban is egy Dell laptop a segítőtársam, hanem azért is, mert borzasztóan kíváncsi voltam, milyen felhasználói élményt kínál egy olyan Windows 8 rendszerű notebook, melyet érintéssel is vezérelhetünk. Persze nagy elvárásokkal kezdtem hozzá a munkához, hiszen köztudott, hogy a Windows 8 felülete direkt úgy lett kialakítva, hogy érintőképernyővel is kényelmesen használható legyen. Nem is húzom tovább az időt, következzenek a tapasztalatok!

Külső

Az Inspiron 15z külső megjelenése már az első perctől kezdve rokonszenves volt számomra. Ez egyrészt a minőséget és eleganciát sugárzó szálcsiszolt alumínium fedlapnak köszönhető, amit a saját Latitude-ömben is imádok, másrészt pedig a barátságosan lekerekített sarkok és a kellemes, mindössze 23 milliméteres vastagság fogott meg.

 

 

Kinyitva a készüléket elém tárult a 15,6 colos, 1366 x 768 pixel felbontású HD érintőképernyő, a Natív HD (1MP-es) webkamera, a háttérvilágítással megáldott, szigetes elrendezésű billentyűzet és a hatalmas, integrált gesztusvezérléssel bíró touchpad. Első blikkre legalábbis ezeken akadt meg a szemem, de gyorsan megtaláltam a billentyűzet fölött balra látható, a zsanérral szinte egybeolvadó és kissé túlméretezett bekapcsoló gombot, illetve a jobb felső sarok tájékán figyelő funkciógombokat (rendszerbeállítások, hangszín, kedvenc) is.

A 15z összességében vonzó külsőt tudhat magáénak; miután meglátja az ember, úgy érzi, mintha egy hang azt suttogná a fülébe, hogy rögtön vegye használatba.

Felszereltség, azaz a vas

Az Inspiron 5523, azaz 15z rengeteg különböző konfigurációval kapható, így a vásárlóknak lehetősége van arra, hogy az igényeikhez leginkább passzoló felszereltséggel vigyék haza. A nálam járt tesztkészülékben Intel Core i5-3317U (1,7GHz) processzor, 6GB DDR3 RAM, Intel HD 4000 grafikus gyorsító, 500GB  kapacitású merevelemez és 32GB-os mSATA SSD, valamint DVD RW meghajtó teljesített szolgálatot, no és persze 10 pontos multitouch támogatással bíró kijelzővel rendelkezett, aminek jelenléte szintén a felhasználó választásától (illetve pénztárcájától) függ. Figyelemreméltó, hogy a DVD író került az eszközbe, hiszen nem sok Ultrabook büszkélkedhet optikai meghajtóval. Persze a DVD-zésnek ára van; a 15z nyilván vékonyabb lenne, ha kispórolták volna belőle ezt az elemet, s vélhetően a súlya sem érné el a mobilitást kissé visszafogó 2,2 kilogrammot.

 

 

A fenti összeállítás egyébként 5,6 pontot ér a Windows 8 élményindex skáláján, a konfiguráció leggyengébb láncszemének a videokártya bizonyult. A tesztidőszak alatt igen kellemes működési sebességet tapasztaltam, nem volt lassulás, a HD filmeket is gond nélkül lejátszotta a gép. A 15z alján két Scullcandy hangszóró található,melyek egy bizonyos fokig kellemes minőségben szállították a muzsikát, ám a hangerőt maximumra tekerve  már kevésbé voltam megelégedve a munkájukkal.

Ami a notebook csatlakozási képességeit illeti  három USB 3.0, egy USB 3.0 PowerShare, egy HDMI 1.4a, és egy Ethernet csatlakozó, valamint egy mikrofon bemenet/audiokimenet kombó aljzat és egy 8 az 1-ben (SD, SDHC, SDXC, MS, MS Pro, MSXC, MMC, MMC+) kártyaolvasó került az oldalaira, vezetékmentes fronton pedig természetesen adott a Wi-Fi (2x2 bgn) és a Bluetooth.

A gép használatakor szerzett tapasztalataimról a következő oldalon olvashatsz.

 

 

Vissza