Hazánkba érkeznek a Firefox mobilok

Czipperer Dia - 2013. október 9.

A Mozilla ma hazákban is bemutatta nyílt forráskódú mobil operációs rendszerét, valamint az Alcatel One Touch Fire és a ZTE Open készülékeket, melyek fedélzetén ez teljesít szolgálatot.

Bár a Telenor Okostelefon Akadémiáján már volt szerencsénk kipróbálni a Firefox OS alatt futó Alcatel és a ZTE készüléket, most hivatalosan is bemutatták a modelleket, melyeket hazánkban is lehet nemsokára kapni.

Dr. Andreas Gal, Mobile Engineering divízió alelnöke mutatta be az első Firefox OS alapú készülékeket, melyeket továbbiak követnek majd a sorban. Ahogy Andreas kifejtette, többek között az LG-vel is kötöttek már megállapodást, valamint a Foxconnal is, így a későbbiekben Firefox OS alapú táblagépekkel is találkozhatunk a piacon.

 

 

Mindkét esetben bevezető modellről van szó, melyek ára is igen kedvező képet mutat (áruk hozzávetőlegesen 20 ezer forint körül mozog). A népszerű operációs rendszerek alsókategóriás készülékeinél olcsóbban juthatnak hozzájuk a felhasználók.

Az operációs rendszert először Spanyolországban, Kolumbiában és Venezuelában vezették be, és ott az eredmények azt mutatták, az emberek érdeklődnek a nyílt technológiájú okostelefonok iránt.

Az európai piacra még csak most kezd betörni a rendszer, eddig még csak a cseh piacot hódította meg, amit Németország, Görögország és hazák követ a sorban. A Telenor már megerősítette, hogy a Firegfox OS rendszerrel futó okostelefonok értékesítését még ebben az évben elkezdi, többek között a magyar piacon is.

Ez egy eddig ismeretlen rendszer a magyar közönség számára, most tapasztalhatják meg igazán, milyen is egy nyílt forráskódú rendszer, és mit is nyújt mobilfronton a Firefox.

A Firefox OS-ben minden megtalálható, ami elvárhat egy okostelefontól: beépített közösségi integráció, Facebook, Twitter, HERE Maps offline üzemmódban, Firefox böngésző, valamint Marketplace.  A telefonok a Marketplace-szel együtt érkeznek számos népszerű alkalmazással (pl. Badoo, Twitter, Facebook, TimeOut stb.).

A Firefox OS okostelefonok az első olyan eszközök, amelyek a teljes webes technológia segítségével egyszerre biztosítják a teljesítményt, a személyre szabhatóságot a könnyen használható élménnyel párosítva. A Firefox OS adaptív app keresés funkcióval is rendelkezik. Csak be kell írni a keresőfelületre, hogy pontosan mi érdekli, és azonnal egy teljesen új, személyre szabott telefont és élményt kap a felhasználó.

 

 

Vissza