Szilveszteri taxicsúcs

Kütyü Magazin - 2018. december 29.

Idén a tavalyihoz képest kétszer több, 16 ezer fuvarra számít a Taxify az év utolsó és az új év első napján. Szilveszterkor szolgálatban lesz a népszerű Tesla Taxify autó is.

Aki próbált már Szilveszterkor taxit fogni, az pontosan tudja, milyen kihívásokkal teli feladat. A telefonos diszpécserek gyakran foglaltak, és ha sikerül is autót rendelni, akár 25-30 percig kell a hidegben fagyoskodni. Utcán leinteni taxit pedig már-már felér egy lottóötössel. 

A Taxify egy évvel ezelőtt az év utolsó és első napján 8 ezer fuvart bonyolított. Az eddigi 2018-as forgalmi adatok, illetve a decemberi forgalomnövekedés számai alapján az prognosztizálható, hogy Szilveszter éjjelén és az új év első napján ennek a dupláját, 16 ezer utazást bonyolít majd a Taxify. Az utazásszervező szoftverét úgy alakították ki, hogy az valós időben követve az autók mozgását, már akkor képes új fuvart adni, amikor a taxis még „fuvarban van”. Mikor közelít a céljához, már kapja is a legközelebbi következő címet. Így csökkenthető az utasok várakozási ideje, és a sofőrök üresjárata. Ennek köszönhetően csúcsforgalom idején a várható érkezési idő 10-15 percre csökkenhet.

Az okostelefon alapú utazásszervező adataiból kitűnik, hogy az év végi csúcsforgalom Szilveszter este 6 óra körül kezdődik, ekkor indulnak el az emberek a bulikba, és másnap reggel 6-ig folyamatosan tart. Ezt követően pedig újév napján gyakorlatilag egész nap nagy forgalom várható. Ilyenkor általában azért nehéz autót rendelni, mert sok taxis pihenőnapot tart. Ezért a Taxify külön bónuszokkal motiválja majd sofőrjeit, hogy segítsék a budapestiek utazását a leginkább terhelt időszakokban is. 

A Taxify adatbázisa alapján a cég informatikusai elkészítették Budapest és az agglomeráció első, szilveszteri „taxi hőtérképét”. A kép jól szemlélteti a főváros legforgalmasabb pontjait 2017 szilveszter éjjelén és 2018. január 1-jén:

Az okostelefonos alkalmazáson keresztül rendelt fuvarok teljesen biztonságosak, hiszen a fuvarok  visszakövethetősége kizárja a visszaélést. Ráadásul az utasoknak is kényelmesebb, hiszen az okostelefonjukon látják a rendelt autó helyzetét, és nem kell a hidegben várakozni.

Jelenleg Budapesten egyetlen Tesla típusú taxi szállít utasokat, amely a Taxify alkalmazását használja. Így jópár szerencsés utas az ikonikus elektromos autóval érkezhet a szilveszteri buliba, vagy onnan haza.

Vissza