Az LG piacra dobja a világ első 8K OLED televízióját

Kütyü Magazin - 2019. június 12.

Az LG Electronics (LG) az előrendelések teljesítésével Dél-Koreában megkezdi a világ első 8K OLED televíziójának (88Z9-es modell) értékesítését. A készülék Észak-Amerikában és Európában a harmadik negyedévben lesz elérhető.

Az LG eddigi legnagyobb OLED televíziója, a 8K OLED TV megalkotását a gyártó egyedülálló kijelzőtechnológiája tette lehetővé. A páratlan nézői élményt kínáló új modellen jól érvényesülnek az OLED előnyei a hagyományos LED-kijelzőkhöz képest. A készülék speciális panelje 33 millió önálló fénykibocsátásra képes képpontból áll, melyek a végtelen kontrasztarány és a tökéletes fekete megjelenítése mellett a lehető legélethűbb színeket kínálják széles betekintési szög esetén is. A 8K Ultra HD felbontás a full HD-hoz képest tizenhatszoros, az UHD-hoz képest pedig négyszeres mennyiségű képpontot jelent: ennek köszönhetően a 88 hüvelykes televízió 7680 x 4320 pixelével tökéletes képélességet biztosít.

A tévé 8K OLED paneljének teljesítményét a gyártó második generációs α (Alpha) 9 Gen 2 8K intelligens processzora erősíti, amely mélytanulási technológiával és hatalmas vizuális adatbázis használatával javítja a kép- és hangminőséget. A chip így a lejátszott tartalom forrását és minőségét elemezve képes a beállításokat a lehető legpontosabban optimalizálni a tökéletesen valósághű képek megjelenítéséhez. Az α9 Gen 2 8K processzor révén az LG 88 hüvelykes televíziója fejlett jelfeldolgozási képességeket kínál: a 4K OLED készülékek négylépéses zajcsökkentéséhez képest a 8K felbontású tévé beépített hatlépéses zajcsökkentési technológiát alkalmaz. Ennek köszönhetően a televízió a lehető legélethűbb 8K képet jeleníti meg a 4K (3840 x 2160) vagy 2K (1920 x 1080) tartalmak felskálázásakor is. A processzor ráadásul a környezeti jellemzők elemzése nyomán képes beállítani a kijelző ideális fényerejét.

Az LG 88Z9 a hangzás terén is kiemelkedő teljesítményt nyújt: a hangminőséget egy olyan intelligens algoritmus teszi teljessé, amely képes a kétcsatornás hangot virtuális 5.1-es térhangzássá alakítani. A gépi mélytanulás jelentősen javítja a hangzást, hiszen a készülék a lejátszott tartalom forrásának azonosítása és elemzése nyomán a filmeknél erőteljesebb hanghatásokat, a zenénél mélyebb basszust, sportközvetítések esetén pedig tisztább beszédhangokat képes megszólaltatni. A felhasználók a tévénézés körülményeihez igazíthatják a hangbeállításokat, vagy a tévére bízhatják, hogy az a környezeti jellemzők alapján teremtse meg a legjobb hangzást.

A 8K OLED TV kimagasló HDR teljesítményét, a hihetetlenül valósághű hangzást és az intelligensen finomhangolt képi világot a Dolby Atmos és Dolby Vision technológiák garantálják. A tévé támogatja a HDMI 2.1-et, így a nézők másodpercenként 60 képkockás megjelenítéssel élvezhetik a 8K tartalmakat. A készülék emellett az automatikusan csökkentett késleltetésű (automatic low latency mode, ALLM) üzemmódot, a játékok gördülékeny megjelenítéséhez szükséges változó képfrissítési rátát (variable refresh rate, VRR), valamint az eARC kompatibilitást is támogatja. 

Az LG 8K OLED televízió beépítve kínálja majd a Google és az Amazon hangalapú asszisztenseit, melyekkel a televízió és a hozzá kapcsolt okoseszközök használata rugalmas, kényelmes és egyszerű. (A funkciók elérhetősége régiónként eltérhet.)

Vissza