A HDD jellemzői

Kütyü Magazin - 2019. október 14.

Nevezhetjük HDD-nek, winchesternek, de merevlemeznek vagy akár lazán vinyónak is. Az eredetileg angol hard disk drive szavakból ered a rövidítés. Ezen adathordozó segítségével az információkat egy mágnesezhető réteggel bevont forgó lemezen tárolhatjuk. 

A folyamatos pörgésben lévő lemezen az író/olvasó fej mozog, amely segítségével az adatokat a lemezre felvihetjük vagy onnan leolvashatjuk. A lemezek állandó mozgásának sebességét rpm-ben (Revolutions Per Minute), azaz percenkénti fordulatszámban adják meg.

Kifejezetten hosszú élettartamú megoldások. A fizikai sérüléseket nem viselik jól, de legtöbbször ez is csak a mechanikus részében okoz problémát. Maga a merevlemez és az azon tárolt adataink ilyenkor is sértetlenek maradnak.

HDD felépítés és tulajdonságok

Felhasználói szempontból ezen adattárolási lehetőségek legfontosabb meghatározója azok tárhely kapacitása. A Gigaplaza Webáruháznál kapható külső merevlemezek már az egészen aprócska, pár GB-os mérettől a több mint 10 TB-ig elérhetőek. A választás tekintetében azok felhasználásának helye és módja lesz a döntő. Meghatározó a lemez forgási sebessége és adatsűrűsége is. Az adatátviteli sebesség növelésének érdekében jellemzően gyorsító tárat építenek be.

A lemezek tulajdonságokat kapnak a gyártási folyamat során. Ezek alatt a lemezeket különböző sugarú körökre tagolják. Ezeket a sávokat további apróbb területekre lehet bontani, és ezekre tudunk az író/olvasó fej segítségével adatot felvinni, majd később előhívni.

Merevlemez megoldások

Az eltérő csatoló felületből adódóan a HDD merevlemezek külső vagy belső adattárolási szerepet is be tudnak tölteni. A felhasználók a merevlemezeket partícionálással több logikai meghajtóra is feloszthatják. Ezen megoldás segítségével lehet a rendszert és az egyéb fájlokat elválasztani egymástól. Adatvédelmi szempontból is hasznos megoldás. Hiszen a rendszerprogram bármilyen sérülése esetén a formatálás csak a rendszer partíciót érinti, az egyéb adatok változatlan formában érintetlenek maradnak. E folyamattal bánjunk óvatosan, mert a formatálás során egy teljes partíciót törölhetünk, és az azon tárolt teljes adatállományunk el fog veszni.

HDD lehetőségek

A winchestereket régi jó barátként üdvözölhetjük. Az évek során már jól kiismerhettük egymást. Mi maximálisan tisztában vagyunk a merevlemez felhasználási előnyeivel és igényeivel egyaránt. Ezen típusú adattárolási megoldások esetében a lemezkarbantartó és a lemeztöredezettség mentesítés használatáról sosem szabad megfeledkeznünk. Ezekkel a megoldásokkal is meghajtónk élettartamának meghosszabbításáról gondoskodhatunk.

Bármilyen operációs rendszerrel együtt tud működni a HDD. Sőt, egy eszközön belül akár több merevlemez használatára is lehetőség van. Asztali számítógép esetében akár több is beépítésre kerülhet, míg laptopoknál külső kivitelű winchestert is használhatunk kiegészítő adattárolóként.

 
Kulcsszavak: merevlemez, HDD
Vissza