A Vodafone elindította Magyarország első 5G hálózatát Budapesten

Kütyü Magazin - 2019. október 21.

Az idén húsz éves Vodafone Magyarország elindította kereskedelmi szolgáltatást nyújtó kültéri 5G hálózatát Budapesten. A szolgáltató összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást telepített és kapcsolt hálózatba a fővárosban. A jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül egyedül a Vodafone Magyarország vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5GHz-es sávban – ezen működik a most elindított első budapesti kereskedelmi 5G szolgáltatás is.

Működése huszadik évfordulóját ünnepeli idén Magyarországon a Vodafone. Az elmúlt két évtized a fejlődésről szólt a vállalatnál, az iparági trendeket, a lakossági, kormányzati és nem utolsó sorban a globális piaci igényeket felismerve folyamatosan bővítette szolgáltatási palettáját a szolgáltató. Idén nyáron a Vodafone megvásárolta a Magyarországon 25. évfordulóját ünneplő UPC Magyarországot, aminek köszönhetően képes lesz teljes körű konvergens szolgáltatások nyújtására. A fejlődés következő lépéseként az országban elsőként, mindenki számára elérhető kültéri 5G szolgáltatást indít a Vodafone Magyarország, amit először Budapest belvárosában vehetnek igénybe az ügyfelek.

„Technológiai vállalatként fontos szerepet játszunk a világban, hiszen a Vodafone Csoport több mint 600 millió embert, vállalatot és szervezetet kapcsol össze világszerte. Ugyanakkor ez nem lehet a működésünk egyetlen célja. Felelősek vagyunk azért is, hogy a technológiát a társadalom, az emberek hasznára fordítsuk, és így kell, hogy legyen ez a legújabb 5G technológiával is. A hálózati részét mi adjuk, azonban a másik oldalon szükség van az eszközgyártókra is a teljes sikerhez. Az 5G sikerének záloga a jó partneri kapcsolatokban keresendő: vállalkozók, kormányzati szereplők, szabályozók, egyetemek, innovátorok és iparági szereplők kell, hogy összedolgozzanak annak érdekében, hogy izgalmas, új megoldások születhessenek az 5G segítségével.” – mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója. 

forrás: Vodafone Magyarország
 

5G képes készülékek és tarifacsomagok

Az 5G hálózat csak az arra alkalmas mobileszközzel és tarifával érhető el. A Vodafone portfóliójában jelenleg két 5G képes készülék kapható: az LG V50 és a Huawei Mate 20X – de a jövőben tovább fog bővülni a termékportfólió. Lakossági tarifa szinten a Red Live, Red Live+ és Red Infinity Pro előfizetésekkel érhető el az 5G szolgáltatás, míg a vállalati tarifák esetében ezek a Business Red 5GB, Business Red 20GB, Business Red Superior, Business Red World csomagok. Ezekkel az előfizetésekkel további költségek nélkül használható az 5G hálózat.

forrás: Vodafone Magyarország

A Vodafone 5G hálózata

Magyarország már eddig is Európa egyik legjobb 4G hálózatával rendelkezett. Az, hogy a Vodafone az 5G technológia elterjedésének korai stádiumában elindítja az országban az új generációs hálózatot,  biztosítja Budapest számára, hogy továbbra is a világ élvonalába tartozzon digitalizáció szempontjából. A most bekapcsolt kereskedelmi szolgáltatást nyújtó budapesti 5G hálózat összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást foglal magába. A bázisállomások non-standalone szabvány szerint működnek, tehát a már meglévő 4G állomásokra épülnek. A budapesti hálózat a Vodafone saját 3,5GHz-es sávján működik, melyből egyedül a Vodafone vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján, így más telekommunikációs szolgáltató jelenleg nem képes ugyanilyen szolgáltatás nyújtására. Az első magyarországi 5G hálózat elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1,4 gigabit* per szekundumot, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet.

Magyarország első kereskedelmi kültéri 5G hálózata először Budapest belső kerületeiben és a Duna mentén érhető el, az arra alkalmas mobilkészülékek segítségével. 

______________

* - A garantált letöltési sebesség 0/0 Mbit/s.

 

Vissza