3 dolog, amit a mesterséges intelligencia megváltoztat a játékokban

Kütyü Magazin - 2020. május 20.

Találós kérdés: húsz évvel ezelőtt kinevettük, ma meg már félünk tőle - mi az? Hát persze, hogy a híres Mesterséges Intelligencia! Kijelenthetjük, hogy ez ma az új őrület: az AI lassan az életünk minden területén megjelenik majd, de a mesterséges intelligencia fejlődése számítógépes játékokon a leglátványosabb.

És hol van még a vége? - érdeklődhetünk teljes joggal. A közelmúltban a virtuális és a kiterjesztett valóság új ajtókat nyitott meg, amin a mesterséges intelligencia fog bemasírozni - a játékosok legnagyobb örömére. De mit fog megváltoztatni a mesterséges intelligencia a játékokban? Minderről Deli Pétert, a kaszinok.online főszerkesztője segít megérteni a változásokat.

AI a játékokban: nehezebb ellenfelek, valós idejű tanulás

Régen is voltak nehéz, valódi kihívást jelentő játékok, de ez zömében nem az ellenfelek fejlettsége, hanem a game design következménye volt. Fel is kapta a fejét a gamer világ, amikor ettől valaki eltért! Ilyen volt például a 2000-es évek közepén a Half-Life 2, amelyben az ellenfelek fejlett mesterséges intelligenciája jelentette a kihívást. - magyarázza Péter, aki az magyar online casino ipar szakértője.

Mára azonban az AI a játékok többségénél kulcskérdéssé vált, és ez várhatóan a jövőben is így marad. Ennek következtében várhatóan egyre komolyabb komplexitást felmutató, így valósághűbb játékok fognak megszületni.

Ráadásul a gépi tanulás segítségével mesterséges intelligencia a játékokban egyre inkább alkalmazkodni fog az adott játékos stílusához, így a játékok a gamerek számára valódi, személyes élménnyé válhat. A jövőben például egy RPG-ben nemcsak a játékos fog fejlődési irányt választani, hanem ehhez maga a játék is alkalmazkodni fog. Ez akkor is fontos lehet, ha a rendszer szövetségeseket is biztosít számunkra, akiket a játék a mi játékstílusunk alapján fog személyre szabni.

Mobiljátékok - a múlt az igazi jövő?

A kutya után ma már az okostelefon az ember “legjobb barátja”. Mindenhol velünk van, minden titkunkat tudja, ráadásul egyre több dologra jó. A technológia rohamos fejlődése azonban nem mindenki számára követhető, így zömében nem vásárolunk már külön eszközöket (pl. gameboy-t) arra, hogy kedvenc játékunkhoz bárhol hozzáférhessünk. Ott van a zsebünkben a telefon, így kézenfekvő, hogy játékra is azt fogjuk használni.

Bár ma már sok okostelefonban erősebb hardverek működnek, mint a PC-kben és laptopokban, régebben a kijelző mérete miatt nem feltétlenül volt alkalmas komolyabb játékok futtatására. A szakértő szerint ez mára azonban megváltozott. A mobilos plattformon csak az elmúlt 10 évben óriásit fejlődött a gaming szekció, és nagyban köszönhető a mesterséges intelligenciának. Nem kérdés, hogy a jövőben újra a kisméretű eszközökön való játék kerül újra fókuszba, hiszen a telefonunk bárhol és bármikor rendelkezésünkre fog állni.

Az AI a mobiljátékokban a Big Datának köszönhetően rohamosan fejlődik, és az adatátviteli rendszerek és mobilnetes penetráció emelkedése miatt ez a trend folytatódni is fog. Ez a fejlesztők számára nemcsak esélyt, hanem komoly feladatot is jelent, hiszen a begyűjtött adatokat gyorsabban és hatékonyabban kell majd feldolgozni.

Az AI a részletekben rejlik

A mesterséges intelligencia a játékokban kép lesz egészen összetett feladatok ellátására is, amire a felhasználónak vagy nincs ideje, vagy éppenséggel kedve. És itt nem csupán a nagy komplexitású műfajokra, pl. valós idejű stratégiai játékokra kell gondolni. Nem kell Starcraftozni ahhoz, hogy az AI előnyeit élvezhessük: a FIFA 17 Ultimate Team mode közben, ha a játék úgy “érzi”, hogy jól jönne egy kis kraft a csapatunknak, a szurkolók elkezdik buzdítani csapatunkat , ami javítja a morált.

A különféle menedzserjátékok egyébként is összetettek, minden döntésünk eddig is komoly következményekkel járt. A jövőben az AI-nak köszönhetően a különféle szereplők realisztikusabban reagálnak majd a bekövetkező cselekményekre, ami javítja majd a játékélményt és közelebb hozza majd azokhoz a játékok világát, akik eddig esetleg ódzkodtak tőle.

Összegzés

A mesterséges intelligencia fejlődésének hála egyre összetettebb, emberközelibb, szórakoztatóbb játékok kerülnek piacra. Várható, hogy az AI a játékokban nemcsak az ellenfelek oldalán, de a segítőkén is jelen lesz majd.

 

Képek: freepik.com

Vissza