A hajópadló vitathatatlan előnyei

Kütyü Magazin - 2021. június 1.

Ha belépünk egy helyiségbe, az első dolog, ami a szemünk elé kerül, az a padló. Lényegében a szoba legmeghatározóbb eleméről van szó, annak ellenére, hogy nem szentelünk különösebb figyelmet neki.

Miért hajópadló?

Ugyan ez többnyire tudat alatt történik, ha valahol kopottas linóleumra lépünk, akkor egész más véleményt formálunk a helyről és tulajdonosáról, mintha díszes kőlapokra helyeztük volna a lábunkat.

Nem szívesen vesszük le a cipőnket olyan helyen, ahol italfoltos, régi kárpit feszül faltól falig. Esztétikai szempontból rendkívül fontos, hogy a padló a tisztaság látszatát keltse, és otthonos kisugárzással rendelkezzen mind saját, mint vendégeink szempontjából.

Ilyen szempontból a hajópadló remek választás. Egy elegáns, természetes hatású burkolat kevés helyiséget rontana el. Kellemes, meleg benyomást kelt rajzolata, ami jelentősen hozzájárul a komfortérzetünkhöz.

Elsősorban ez a tényező teszi olyan vonzóvá az eredeti hajópadlót. Ugyan találkozhatunk különféle utánzatokkal, egy famintázatú műanyag sosem fogja ugyanazt a hatást elérni.

Nyomába sem érhet a jó minőségű lucfenyőből készült léceknek, melyek világos színezetű faanyaga kifejezetten puha. Ebből adódóan meglehetősen kellemes érzés akár mezítláb is járni rajta.

Mindemellett a hajópadlók többféle profilban is kaphatók, ami még inkább hozzájárul ahhoz, hogy pontosan a kívánt hatást érjük el. Az egyszerű járó verzió mellett akár fózolt típust is fektethetünk.

A fózolás lényege, hogy az egyes lécek között egy sekély, V alakú bemetszés jelenik meg, aminek esztétikai jelentősége van. Továbbá az úgynevezett faházprofil enyhén domborított kialakítású. Az így kapott padló pedig egészen különleges mintát mutat.

Az esztétika nem minden

A hajópadló erényei nem csak a kinézetében nyilvánulnak meg. Számos egyéb pozitív tulajdonsággal is rendelkezik. Például a fa anyagának köszönhetően lassan hűl le, ezért hideg, téli éjszakákon is kellemes hőmérsékletet biztosít a mezítlábasok számára.

Továbbá igen rugalmas, az ízületeket sem terheli meg annyira, mint egy merev kőlap. Emellett tartós is, élettartama kifejezetten hosszú. Festéssel, lakkozással még jobban kitolható a szolgálati ideje, segít a karcmentesség és kopásállóság terén.

Takarításuk is meglehetősen egyszerű, különösen lakkozás esetén. A folyadékokat ebben az esetben nem képes beszívni a fa, míg a hézagmentes illesztések mentén sem tűnik el a kosz mélyebb rétegekbe.

A lefektetés

A hajópadlóval kapcsolatos munkálatok is kifejezetten egyszerűnek mondhatók. A profiltól függetlenül az egyes lécek hosszanti oldalát illesztésekkel együtt alakították ki. Ezek a többi léc ellentétes oldalával tökéletesen egymásba illenek.

Ez a két forma az úgynevezett nút és féder, melyek arról is gondoskodnak, hogy mindenképpen a megfelelő oldalával felfelé fektesd őket egymás mellé, nem is beszélve a hézagmentes illeszkedésről.

A rögzítést forgácslapcsavarral könnyedén elvégezhetjük, melyek segítségével a fontosabb pontoknál megfelelően rögzíteni tudjuk a szerkezetet. Használatuk pedig bel- és kültéren egyaránt pozitív eredményhez vezet.

Vissza