Figyelem! Új napelem pályázatok érhetők el júliustól!

Kütyü Magazin - 2021. június 1.

Napjaink globális és egyre fenyegetőbb problémája a klímaváltozás, amely a világ élővilágának egészét fenyegeti. A világ kormányai különböző megállapodások keretében már jó ideje igyekeznek tenni ellene, igaz, csekély eredménnyel. 

A klímaváltozásért egyértelműen az emberi tevékenység a felelős. A fenntartható fejlődés alapelve a megújuló energiaforrások használata. Ezek közös jellemzője, hogy kimeríthetetlennek tekinthetők, mivel folyamatosan újratermelődnek, így hosszú távon is képesek kielégíteni a Föld energiaszükségletét. Ide tartozik a nap-, víz-, szél-, geotermikus energia, a biomassza. Ezek mindegyikének kitermelése emissziómentes, így további szén-dioxid-kibocsátással nem jár. 

A fenntartható fejlődés a cél a napelemes projektek esetében is

A megújuló energiaforrások kiaknázása a jövő, azonban az erre szolgáló különféle technológiák széles körű elterjedését a magas költségek akadályozzák. Ennek támogatása hazánkban az Európai Unió keretében, forrásaival történik.

Fontos, sokakat érintő hír, hogy az uniós helyreállítási terv keretében 2021. július végéig írja ki a kormány a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési támogatást hatalmas, 159 milliárd forintos összegben.

Keresse az EnerGo Investment Kft.-t, amely 10 éve telepít napelem rendszereket, melynek keretében a tervezéstől kezdve az engedélyeztetésen át a kivitelezésig mindent elintéznek.

Kik pályázhatnak?

A napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat keretében a nyertes háztartások 100%-os támogatást kapnak a beruházásokra. A 159 milliárd forintos keretösszeg számítások szerint mintegy 35 ezer háztartásnak jelent majd jelentős, 3-4 millió forintnyi támogatást. 

Jelen esetben kizárólag azok a családok pályázhatnak, akik jövedelme az országos átlag alatti. Így leginkább az energiaszegénységnek kitett, legtöbb esetben szilárd tüzelőanyaggal fűtő, alacsony hitelképességű háztartások pályázhatnak. Fontos szempont még, hogy a beruházás elvégzésére fizikailag alkalmas ingatlannal kell rendelkezniük.

A pályázat célja, hogy azok a háztartások is élvezhessék a megújuló energiaforrások hasznait, akik különben jövedelmi viszonyaik miatt ezt nem tehetnék meg. Továbbá a beruházások által csökkenthető legyen az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke. 

A pályázat keretében mintegy 23 ezer háztartás esetében lesz mód napelemes rendszer telepítésére, és további 12 ezer háztartás esetében pedig fűtéskorszerűsítésre, így csökkentvén a légszennyezést. 

Egyéb megújuló energiaforrás pályázatok

Az előbb taglalt pályázattal párhuzamosan más, tágabb kör - lakosság és cégek - számára is elérhető napelemes megújuló energiás pályázatok is lesznek GINOP és KEHOP keretében, uniós finanszírozással. Valamint már fut a nemzeti költségvetésből támogatott otthonfelújítási program.


 

Vissza