Harc a zavaró pigmentáció ellen

Kütyü Magazin - 2021. június 1.

Bőrünk genetikusan meghatározott mennyiségű színezőanyaggal rendelkezik. Az egyenletes pigmentáció többféle belső vagy külső körülménytől függően károsodhat, amely pigmenthiányt vagy -többletet is eredményezhet. A hiperpigmentáció a bőr természetes melanin tartalmának túltermelődése, ami testszerte gyarapodó foltokban mutatkozik meg. 

Oka többnyire hormonális, ide értve a terhességi hormonváltozásokat is, de a napsugárzás, egyes kémiai szerek, bizonyos betegségek, továbbá az idősebb életkor is kiválthatja. Bőrsérülések - akár pattanások helyén - vagy gyulladások is kiválthatják a bőr, a haj és a szem természetes színét adó pigmentek kóros felhalmozódását. 

Te is érintett lehetsz

Az anyajegyre, szeplőre hasonlító foltok ártalmatlanok, de komoly szorongást okozhat az érintetteknél a kellemetlen jelenség, ami általában az arcon, kézen és karokon jelentkezik, amiket szabadon ér a nap. 

Ha a foltok már kialakultak, az UV sugárzás tovább súlyosbíthatja. Tartósan a szabadban végzett munkakörök esetén ez megoldhatatlan probléma lehet. A fényvédelem mellett a tünetek megjelenése esetén csak a napozás csökkentése és védőruha használata segíthet megelőzni a már kialakult foltok súlyosbodását és továbbiak megjelenését.

Mi lehet az oka a foltoknak?

A hiperpigmentáció kiváltó okai többségében hormonálisak. Mivel a női nemi hormonok serkentik a melanin termelődését, emiatt a hormonális hatásoknak jobban kitett nőknél sokkal gyakoribbak a pigmentfoltok. A terhességi májfolt terhességi maszk néven is ismert. Jellemzően nagyobb egybefüggő, barna foltok formájában jelenik meg az arcon és a karon, és a terhes nők 90%-ánál megfigyelhető. 

A bőr foltosodása bizonyos betegségek esetén is jellemző lehet. Egyes autoimmun, gyomor- és bélrendszeri betegségek vagy anyagcsere-rendellenességek és vitaminhiány esetén, de akár teljesen hétköznapi gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet túlzott pigmentáció.

Van megoldás a pigmentáció ellen!

A Dermaquest Magyarország amerikai Dermaquest dermakozmetikai márka prémiumminőségű készítményei a hiperpigmentáció ellen is hatékonyan használhatók. A C Infusion fantázianevű kollekció stabil C-vitamin formulával nyújt hatékony és gyengéd ápolást az érintett bőrfelületeken. Használatukkal már néhány hét alatt láthatóan halványodnak a sötét foltok.

Az őszi-téli időszakban egy hosszabb gyógyulást igénylő invazív kezelés, a kémiai hámlasztás is hatékony lehet a hiperpigmentáció ellen. Ez ugyanakkor viszonylag költséges beavatkozás, mely a bőr felső rétegét savas oldattal oldja le. Eredményeképp új, sima bőr kerül a felszínre, melyet muszáj professzionális összetevőkkel megőrizni. 

A C Infusion kollekció növényi őssejttartalma bőrödet feszessé és ragyogóvá teszi. Ha bármelyik folt vérezni, viszketni kezd, vagy jelentősen megváltozik a színe vagy mérete, keresd fel bőrgyógyászodat panaszoddal.

Vissza