Szervezzük ki a bérszámfejtést

Kütyü Magazin - 2021. december 1.

A HR osztály feladata mindig rendkívül fontos egy cég működésében. Olyan fontos teendők tartoznak ide, mint a munkaerő-toborzás, a kiválasztás, a bérszámfejtés vagy éppen a dolgozók ügyes-bajos dolgainak intézése. Az itt dolgozó kollégáknak mindig naprakésznek kell lenniük a hatályos jogszabályokat illetően. 

Túlterhelt HR osztály

A koronavírus-járvány kezelése több vállalatot is próbára tett, és néhányan a véges erőforrások miatt leépíteni kényszerültek a munkavállalói állományt. Az emiatt fellépő verseny, ami a munkavállalókért folyik, már régen nem volt ilyen kiélezett. Soha nem volt még ilyen fontos, hogy a vállalatunk legjobb arcát tüntessük fel a jelöltek számára. Az interjúra érkező munkavállalók bizonyára már több helyen megfordultak és próbálják kiválasztani a számukra legelőnyösebb konstrukciót, amelyben már nem csak a bér játszik főszerepet. Előtérbe kerülnek a cég által képviselt eszmék és a munkahelyi társas kapcsolatok milyensége is.

A HR osztályra tehát soha nem látott terhek nehezednek, hogy a megfelelő jelöltek felkutatásán túl az adott céget is a lehető legjobb színben tudják feltüntetni. Nagy terhet vehetünk le a kollégák válláról a bérszámfejtés kiszervezésével.

A bérszámfejtés kiszervezésével több energia jut a jelöltekre

Van néhány olyan eszköz, amellyel megkönnyíthetjük a jelöltek döntését amellett, hogy vállalatunkat válassza a jövendőbeli munkahelyéül. Tudassuk az interjú során a szervezeti értékeket, hiszen ezek az elbeszélgetések nagyban hasonlítanak egy vásárlási folyamathoz, ahol egy adott terméket próbálunk eladni, ami jelen esetben a betöltésre váró pozíció. 

Jó, ha a elérhetőnek tűnünk a munkavállaló számára, ezért érdemes e-mail automatizációt vagy csetbotokat használni, amik azonnali reakciót produkálnak. A videó formájában történő interjúk mára mindennaposnak számítanak a járvány után. Ha megfelelő felkészülési lehetőséget nyújtunk a jelöltnek egy videós interjú kapcsán, az magabiztosságot kölcsönözhet neki és sikerrel zárulhat.

A nyílt és őszinte kommunikáció mindig pozitívan hat az álláskeresőre, bizalmat kap és láthat egy szeletet a vállalati kultúrából. Mindig kérdezzünk rá a felmerülő kérdésekre, ezáltal biztosíthatjuk a jelöltet arról, hogy a későbbiekben is számíthat a kétoldalú kommunikációra. 

A kevesebb néha több

A bérszámfejtés kiszervezésével látszólag kevesebb munkája lesz a HR osztálynak. A valóságban viszont csak kevesebb feladatra kell odafigyelniük, és a fókuszt olyan teendőkre helyezhetik, mint a megfelelő munkaerő kiválasztása, ami hosszú távon biztosan jól profitál majd a vállalkozásunknak. A megfelelő munkaerő kiválasztása kulcskérdés a cég optimális működése érdekében, ezért elengedhetetlen, hogy a legjobakkal dolgozzunk együtt.

Vissza