Mikor érdemes asztali PC-t vagy All-in-One PC-t vásárolni?

Kütyü Magazin - 2021. december 22.

Amikor számítógépet keresel magadnak akár munkára, akár szórakozásra, mindenképp nézz szét az asztali PC-k és kiváló alternatívái, az All-in-One PC-k kínálatában is. 

 

Gépvásárlás előtt első körben mérlegeld, mire is van szükséged: mobil munkavégzésre, szórakozásra alkalmas könnyű, hordozható laptopra vagy komolyabb tárolókapacitással rendelkező, magasabb tudás mellett is olcsóbb asztali PC-re. Ezt a szokásaid, életviteled, munkád szabja meg, de amennyiben nyitott vagy mindkét verzióra, jó, ha tisztában vagy néhány alapvető dologgal. 

Asztali PC vs laptop

Melyik mit tud? Mikor melyiket érdemes választani? Először is tisztában kell lenned a leendő géped funkciójával: alapvetően szórakozásra (streamelés, filmnézés, zenehallgatás) és basic irodai feladatokra (böngészés, táblázatkezelés, szövegszerkesztés) használnád, vagy komolyabb grafikai/tervezői programok, esetleg gamerként a legújabb játékok futtatására? Ezek mind más erőforrást, hardvert igényelnek, van, ami a későbbiekben cserélhető, bővíthető, de van, amelyik alkatrész nem, így alaposan mérlegelj. 

Sokan úgy vélik, az asztali gépek felett eljárt az idő, de ez nem igaz. Ezek a PC-k még ma is számtalan előnnyel rendelkeznek. 

Egy nagy kapacitású asztali PC kevesebbe kerül, mint egy hasonló teljesítményű laptop, és amennyiben hordozhatóságra van szükséged, olyan alternatívája is létezik. Nagy teljesítményű asztali és All-in-One PC-k az USAnotebook kínálatában a legjobb gyártóktól kedvező áron, garanciával kaphatók. 

Mi az az All-in-One (AiO) PC?

Az All-in-One PC úgy működik, mint egy normál asztali PC, csak minden alkotórészét a monitorban egyesítették, így nincs külön monitor és külön torony, vagyis kompakt, kis helyen elfér, és az egybeépítésnek hála, még kábelrengeteg sincs. A szokásosnál vastagabb monitorban kapott helyet a processzor, a memória, a DVD meghajtó, az SSD/HDD.

Hátránya az asztali PC-kel szemben az előre összeállított konfigurációnak köszönhető korlátozott és csak szakember által végezhető bővítési lehetőség és alkatrészcsere. Viszont a webkamera és a hangszóró az alapfelszereltség része. 

Előnye még, hogy energiatakarékos, hőkibocsátása kisebb, mint a hagyományos asztali PC-ké, illetve kis méreténél fogva könnyen mozgatható. A laptopokkal szembeni előnye pedig a nagyobb kijelző. 

Asztali PC-k előnyei 

Amennyiben a hordozhatóság nem szempont a számítógép-vásárlásnál, az asztali gépek komfortosabb munkakörnyezetet garantálnak. Mind a billentyűzet, mind az egér, a monitor is normál méretű. Az asztali gépek tárolókapacitása a merevlemeznek köszönhetően nagyobb, így a fényképek, videók tárolása mellett is marad még elegendő tárhely. Komolyabb játékra is jóval alkalmasabbak, mint a laptopok.

Általában többféle csatlakozóval rendelkeznek, számos eszközzel összeköthetők. 

Nagy előnye még, hogy minden részegységük cserélhető, így a további bővítés, fejlesztés adott. 

Ha a tárolókapacitás és a nagy teljesítmény fontos számodra, válassz asztali vagy All-in-One PC-t.

 

Vissza