Egy fotós a védett fajokért

Kütyü Magazin - 2022. augusztus 15.

Egy fotós a védett fajokért címen tart előadást Britta Jaschinski fotózsurnaliszta-természetfotós a vadon élő védett állatok illegális kereskedelméről, melyen betekintést nyújt a világ különböző szögleteiben történő, a vadon élő védett fajok ellen elkövetett visszaélésekbe. A programot kerekasztal-beszélgetés követi. Az esemény a Nimród Fotóklub és a Varázslatos Magyarország szervezésében, illetve a WWF Magyarország és a LIFE SWiPE projekt szakmai partnerségével valósul meg

A háborús újságíráshoz hasonlóan, a vadon élő védett állatvilág elleni bűncselekményekről szóló tudósítások készítése szintén komoly kockázatokkal jár – ezeket a történeteket meséli el, és legtaglózó képeivel illusztrálja előadásában Britta. Újonnan megjelent könyve kapcsán beszél a túlzott és kártékony emberi beavatkozás természetre gyakorolt hatásairól, valamint azok csökkentésének lehetőségeiről.

Britta Jaschinski
 

Az előadás után Dobos Emese kutató, fenntarthatósági újságíró vezetésével egy kerekasztal-beszélgetés keretében értekezik Britta Jaschinski, dr. Balogh Annamária projektvezető (TRAFFIC), LIFE SWIPE projekt és dr. Farkas Alexandra tudományos újságíró. A szakemberek párbeszédet folytatnak hazai és nemzetközi viszonylatban a vadon élő védett fajok illegális kereskedelméről, a természet védelméről, illetve a védett fajok ellen elkövetett bűncselekményekkel szembeni hatékonyabb fellépés lehetőségeiről is. 

 

Az aktivista fotós

Britta Jaschinski az egyik leginspirálóbb és legbefolyásosabb, a természet és a vadvilág iránti tisztelet megteremtéséért küzdő fotográfus. Író társával megalapította a világ legjobb vizuális történetmesélőiből álló csoportot, majd elindította a Photographers Against Wildlife Crime™ globális kampányt, melynek célja a képek erejével fellépni az illegális vadkereskedelem ellen. Az egyedülálló fotóriporter-stílusáról ismert alkotó korunk egyik legbefolyásosabb fotósa. Jaschinski fotóriporteri projektjei során együttműködik a hatóságokkal, jótékonysági és civil szervezetekkel, és gyakran veszélyes helyzetekben, alkalmanként rejtve, titokban dokumentálja a vadon élő állatok és a természet ellen elkövetett bűncselekményeket. Munkáiban visszaadja a természet szépségét, egyszersmind törékenységét.

 

Számos nemzetközi díjat nyert, fotói rendszeresen szerepelnek a londoni Természettudományi Múzeum Wildlife Photographer of the Year versenyén, ahol az év fotóriportere címet is elnyerte. Képeit galériák és múzeumok állítják ki világszerte.

 

Jelenleg a The Evidence Project című, új globális, vizuális kampányon dolgozik, melyben a természetbe történő túlzott emberi beavatkozásra és ennek hatásaira hívja fel a figyelmet.

A SWiPE projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Időpont és helyszín: 2022. szeptember 15. 18:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

Jegyek: https://www.jegy.hu/program/egy-fotos-a-vedett-fajokert-britta-jaschinski-eloadasa-138803

Képek: Britta Jaschinski

Kulcsszavak: fényképezés
Vissza