Álmennyezet vagy válaszfal egyszerűen?

forrás: Kütyü Magazin - 2023. március 1.

Gipszkarton felhasználásával a válasz egyértelmű és határozott igen. Se az álmennyezet, se egy válaszfal, se előtétfal vagy más burkolás, illetve egyéb elképzelés kivitelezése nem lesz nehéz, ha mindennek gipszkartonnal és a hozzá szükséges kiegészítőkkel felszerelkezve futunk neki.

Gondolkozzunk összetetten!

A Józan Kft. kiegészítői és függesztői alkalmazásával gyakorlatilag akármilyen elképzelésünket könnyedén megvalósíthatjuk. Álmennyezetet szeretnénk a nappaliba, hogy dizájnos mennyezet és süllyesztett világítás is legyen? Egyre nagyobbak a csemeték, és eljött az ideje, hogy külön-külön kuckót kapjanak, ami a szobájuk kettéválasztásával lenne könnyedén megvalósítható?

Egy nagyszabású tolóajtóval szeretnénk egybenyithatóvá, ugyanakkor elszeparálhatóvá tenni a nappalit az étkezőtől? Ebben az esetben előtétfalra is szükségünk lesz, ahol a tolóajtókat nyitott állapotban esztétikusan elrejthetjük.

Persze a terek tagolására számos más, remek példa is adódik. Térelválasztó polcokat építhetünk, gardróbot vagy ízléses fürdőszobát is kialakíthatunk a megfelelő gipszkartonlapok felhasználásával.

Gipszkarton a vizes helyiségekbe?

Manapság már a gipszkartonlapok sem egy kaptafára készülnek. Vannak köztük olyanok, amelyek tűzgátló vonásuk révén olyan helyszínekre ideálisak, ahol a tűzbiztonsággal fokozottan kell foglalkozni. A hanggátló gipszkartonok tökéletes megoldásnak bizonyulnak azokban az esetekben, amikor a zajokat szeretnénk tompítani.

Hangszigetelő anyagokkal kombinálva komoly eredményeket érhetünk el az áthallás mérséklésében akár egy válaszfal esetében is, de a zajos, sokat bulizó vagy nagyothalló szomszéd esetén is megfontolandó megoldás. 

Az impregnált gipszkartont pedig konyhában, étkezőben, sőt mellékhelyiségben vagy fürdőszobában is használhatjuk. Jóval nagyobb a víznek való ellenálló képessége, mint a normál lapoknak, de azt azért érdemes tudnunk, hogy extrán nedves környezetbe azért nem való. Viszont egy átlagos vizes helyiségben megállja a helyét, ráadásul kedvünk szerint akár csempézhetjük is, így igazán esztétikus eredményeket érhetünk el.

Ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről sem!

A gipszkarton esetében komplett rendszer áll rendelkezésünkre annak érdekében, hogy megvalósíthassuk elképzeléseinket. Ezek alkalmasak arra, hogy könnyedén kialakítsuk például az álmennyezetet vagy a válaszfalat, anélkül, hogy az bármennyire is ingatag lenne. A profilok segítségével felépíthetjük a szerkezetét az építménynek, majd kifejezetten gipszkartonhoz való rögzítőelemekkel biztonságosan és tartósan rögzíteni is tudjuk azokat.

Így készül el végül a megbízható, strapabíró, valamint kifejezetten esztétikus burkolás, mennyezet vagy fal, amelyet könnyen, saját magunk is meg tudunk valósítani, ráadásul kedvező anyagi keretek között.

Vissza